Acasă Social Şase luni pe listele de aşteptare ale medicilor din Policlinică

Şase luni pe listele de aşteptare ale medicilor din Policlinică

1275
3
DISTRIBUIȚI

l „Acestea sunt regulile. Medicii de familie să-şi facă treaba“, a spus dr. Ioan Lazăr, managerul Spitalului Judeţean

Reducerea internărilor în spitale trimite tot mai mulţi bolnavi în ambulatoriile de specialitate. La Policlinica Spitalului Judeţean vin zilnic sute de pacienţi pentru diferite consultaţii – de la medicina internă, la cardiologie şi oftalmologie. Programările se respectă cu stricteţe, date fiind noile reguli despre care puţini oameni ştiu. Mulţi dintre cei care vin la cabinete sunt nevoiţi să plece acasă pentru că nu pot fi văzuţi pe loc de medici specialişti. Ei sunt amânaţi pentru consult medical chiar şi peste câteva luni. Pentru cei mai mulţi, alternativa este cabinetul privat, unde trebuie să plătească sume pe care puţini şi le permit. Dacă nu, aştepţi luni de zile pentru o consultaţie de specialitate în ambulatoriu. În caz de urgenţă, eşti internat.

„Mă simt rău şi am fost la medicul de familie. Acesta mi-a dat o trimitere pentru a face o consultaţie la un medic specialist cardiolog. Nu am putut fi consultată pentru că nu sunt locuri. M-a programat pe la jumătatea lunii martie. Mă tem ca boala să nu se agraveze până atunci. Ca să merg la un cabinet particular, nu-mi permit. De internat nu mă internează… Trebuie să aştepţi luni de zile pentru a şti cu adevărat de ce boală suferi“, povestea Mihaela P., din Piatra-Neamţ.

„Timpul de aşteptare poate fi şi de şase luni“

Conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă susţine că acest timp de aşteptare este firesc, în condiţiile date. Mai mult, managerul Ioan Lazăr crede că se pune prea multă presiune pe ambulatoriul de specialitate din cauză că unii medici de familie nu îşi fac treaba cum trebuie: „Timpul de aşteptare este şi de şase luni. Acestea sunt re-gulile. Medicii de familie să-şi facă treaba, nu să-i trimită pe oameni pentru orice în Policlinică“.

Ce-i drept, regulile nu sunt stabilite de conducerea unităţii sanitare ci de Mi-nisterul Sănătăţii. Ministerul a stabilit patru niveluri de prioritate şi a decis cât trebuie să aştepte bolnavii până să fie consultaţi de medici, după o evaluare, precizând care sunt bolile ce se încadrează la fiecare nivel de prioritate.

Pacienţii care au afecţiuni cu potenţial mortal imediat sunt încadraţi la nivelul 0. În cazul acestor oameni, medicii trebuie să le acorde primul ajutor şi să sune la 112 pentru a fi transportaţi la spital. Pacienţii care suferă de afecţiuni ce ar putea da complicaţii severe şi care impun trimiterea către policlinici ori spitale, sunt încadraţi la nivelul întâi de prioritate şi pot fi programaţi într-un interval cuprins între şapte şi 28 de zile. Pacienţii de la al doilea nivel de prioritate, care au boli ce nu le ameninţă viaţa, trebuie să fie programaţi într-un interval maxim de una – trei luni.

Cei care se află la al treilea nivel de prioritate, adică cei ce suferă de boli care nu le periclitează viaţa şi care nu prezintă pericol de deteriorare a stării de sănătate pot aştepta pe liste între trei şi şase luni.

(Maria NISTOR)

 

3 COMENTARII

  1. rusine domnule dr lazar cum sa astepte un om 6 luni sa fie consultat ….si daca medicul de fam nu are pregatirea unui dr de specialitate cum sa-l trateze ? d-voastra orl va pricepeti sa tratati in locul unui cardiolog sau ginecolog ? rusine sistemului sanitar

  2. Medicii de familie sa consulte si sa dea retete pentru
    cazurile care nu trebuie trimise la spital si la policlinica.Nu se poate sa oblige medicii specialisti sa faca triaj de medicina generala .Investigatiile de
    specialitate in cardiologie costa multi bani ,pentru ca nu sunt decontate de casa de asigurari de sanatate.
    Aceste investigatii se fac cu aparatura performanta
    pe care nu o are policlinica ,cel putin la unele cabinete de specialitate.
    Un medic cardiolog nu trebuie sa-si rateze cariera
    si sa se ingroape profesional,pentru a face triajul
    de medicina generala in policlinica.
    Asa zisii pacienti care vin in policlinica agreseaza
    medicii verbal si fizic si ameninta cu presa si televiziunea, avin pretentii absolut anormale.
    Multi oameni care nu lucreaza vor diferite hirtii scrise de la medici ptr. a merge la comisiile de handicap si de pensionare.In policlinica este program integrat. Trebuie sa existe programari in limita
    programului si a timpului care trebuie acordat pentru fiecare consultatie medicala in parte.
    Nu trebuie ca toata populatia sa treaca prin policlinica sau spital ,asa cum gresit se intelege.
    Nu mai faceti presiunu pe medicii specialisti care
    oricum sunt platiti mizerabil fata de medicii de familie si fac o munca mult mai performanta si
    calificata. Sa va fie rusine ca tot va bateti joc
    de medici. Daca ati munci nu ati sta toata ziua in policlinica dupa acte care sa va dea dreptul la tot soiul de venituri nemuncite si pe care numai o legislatie iresposabila vi le acorda.Sa va fie rusine!
    Mai lasati placa uzata cu saracia ca aveti bani pentru
    orice vicii numai pentru sanatate nu. Ce platiti la sanatate? Nimic. Platesc doctorii ca sa va trateze , nesimtitilor.In toata lumea civilizata consultatiile sunt cu programari. Si acolo oamenii chiar platesc asigurari de sanatate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.