9.1 C
Piatra Neamt
duminică, decembrie 3, 2023
Acasă Blog

Întreruperi Neamț 2 – 30.11.2023

0

Întreruperi Neamț 1- 30.11.2023

0

Intreruperi Neamt 28.11.2023

0

Pervers trimis în judecată

0
A general view shows an empty Palestinian parliament in the West Bank city of Ramallah, following Israel's arrest of some 20 Hamas lawmakers across the West Bank June 29, 2006. Israel seized Hamas cabinet ministers in the occupied West Bank on Thursday as it prepared to broaden a military offensive into the northern Gaza Strip, pressuring Palestinian militants to release a kidnapped soldier. REUTERS/Loay Abu Haykel (PALESTINIAN TERRITORIES)

Gheorghe Pădurean, din comuna Crăcăoani, a fost pus sub acuzare de procurorii târgnemţeni, la sfârşitul săptămânii trecute, pentru agresiune sexuală, rele tratamente aplicate minorului, inducerea în eroare a organelor judiciare şi instigare la mărturie mincinoasă.

Conform rechizitoriului, faptele individului (aflat în arest preventiv) s-au petrecut în următoarele împrejurări: „În perioada aprilie -19 mai, timp de aproximativ două săptămâni, în fiecare noapte şi în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, în timp se afla la domiciliul comun, prin constrângere fizică şi psihică şi cu scopul satisfacerii nevoilor sexuale, o atingea pe picior, încercând să o atingă şi în zona intimă, pe persoana vătămată minoră (13 ani, care opunea rezistenţă, profitând de poziţia sa de autoritate, de imposibilitatea minorei de a se apăra, datorată vârstei fragede, şi de faptul că mama şi fratele minorei dormeau.

Prin toate aceste măsuri şi tratamente, i-a creat o stare de temere şi i-a pus în primejdie gravă dezvoltarea intelectuală şi morală a minorei, cu care convieţuia în aceeaşi cameră şi pe care o avea în grijă, între aceştia fiind stabilite relaţii asemănătoare acelora dintre părinte şi copil“.

De asemenea, pe 24 iulie, Pădurean a depus o plângere la Parchetul Târgu-Neamţ, în care a susţinut că unchiul fetiţei, martor în acest dosar, a indus în eroare organele judiciare, prin aceea că i-a spus nepoatei sale să declare că el (în calitate de concubin al mamei minorei) ar fi agresat-o sexual, deşi acest lucru nu ar fi fost adevărat. Bărbatul i-a scris din penitenciar concubinei  şi a convins-o pe femeie dar şi pe copiii ei să-şi schimbe declaraţiile date iniţial, iar pe minoră a învăţat-o ce să mintă la anchetă. (Mihai SAVA)

Turişti salvaţi de pe muntele Ceahlău

0

Doi turişti care au urcat sâmbătă dimineaţă pe Ceahlău, au căzut pe o pantă înzăpezită şi s-au lovit puternic la picioare şi la spate. Accidentul s-a petrecut spre după-amiază, în zona Piciorul lui Bucur, pe traseul cu cruce albastră dintre Durău şi Cascada Duruitoarea. Văzând că nu se mai puteu deplasa, aceştia au sunat la 112 cerând ajutor.

„Ambele persoane au suferit căzături în urma cărora una este suspectă de fractură la un membru inferior iar cealaltă acuză dureri lombare puternice“, se arată într-o informare a Serviciului Judeţean Salvamont.

Pentru salvarea turiştilor au intervenit două echipe de salvamontişti de la Durău. După aproape o oră, echipele de intervenţie au ajuns la victime, le-au stabilizat termic, au acordat primul ajutor şi au început transportul către baza muntelui. Ulterior, turiştii au fost preluaţi de ambulanţă şi transportaţi la spital.

„În cazul în care luaţi în calcul să planificaţi o drumeţie pe munte, informaţi-vă cu privire la starea traseelor şi prognoza meteo, echipaţi-vă corespunzător, iar dacă nu sunteţi pregătiţi fizic şi psihic pentru abordarea unui traseu în condiţii de iarnă – poteci mai greu accesibile, risc de accidentare, timpul necesar şi efortul depus crescute, comparativ cu parcurgerea aceluiaşi drum în condiţii meteo foarte bune, vă recomandăm să vă bucuraţi de aerul curat şi să admiraţi frumuseţile naturii de la baza muntelui Ceahlău. Ştim că drumeţiile pe timp de iarnă au un farmec aparte, însă aceste ieşiri trebuie planificate cu multă responsabilitate!“, a atenţionat Inspectoratul Judeţean de Jandarmi într-un comunicat de presă.

(Mihai SAVA)

Intreruperi Neamt 27.11.2023

0

De la începutul anului au fost 3.000 de violenţe familiale

0

În judeţul nostru, oamenii legii au intervenit la aproximativ 3.000 de cazuri de violenţă familialaă, în primele zece luni ale anului, conform Inspectoratului Judeţean de Poliţie (IJP). În acest context, pentru că pe 25 noiembrie a fost Ziua internaţională pentru eliminarea violenţei împotriva femeilor, IJP a desfăşurat opt activităţi de informare la care au participat aproximativ 200 de asistenţi maternali, aducând în prim-plan tema delicată a violenţei domestice.

„Scopul acestor întâlniri a fost de a aborda diverse aspecte ale violenţei în familie, inclusiv formele acesteia, implicaţiile atât în cadrul familiei, cât şi în societate şi de a creea o reţea de persoane corect informate în comunitate. În cadrul sesiunilor de informare, s-a subliniat importanţa identificării şi gestionării adecvate a unor astfel de situaţii dificile.

Participanţii au avut ocazia să se informeze cu privire la instrumentele legislative existente în domeniu, soluţii şi recomandări pentru abordarea acestei probleme complexe, manifestând deschidere în comunicarea şi împărtăşirea părerilor proprii cu privire la fenomenul violenţei în familie.

Colaborarea strânsă cu Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului a contribuit la o mai bună înţelegere a problemei în rândul comunităţii. Această iniţiativă a permis participanţilor să înţeleagă ciclul schimbărilor prin care o victimă a violenţei în familie poate trece şi modalităţile prin care poate fi sprijinită“, a declarat inspectorul Ramona Ciofu, purtător de cuvânt al IJP.

(Mihai SAVA)

La volan cu aproape 2‰

0

În seara de 24 noiembrie, pe la ora 20, poliţiştii au depistat pe strada Doctor Emil Costrinescu, din municipiul Piatra-Neamţ, un localnic în vârst de 67 de ani care conducea o maşină având îmbibaţia alcoolică de 0,82 miligrame/litru. El a fost dus la Spitalul Judeţean de Urgenţă, unde i s-au recoltat probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei, după care s-a ales cu dosar penal. În aceeaşi zi, pe DN 15 în comuna tarcău, a fost prins un ieşean de 27 de ani care şofa neavând permis.

Este bine de ştiut că un om treaz (cu simţuri agere şi odihnit) are un timp de reacţie de circa o secundă atunci când vrea să frâneze, în vreme ce, în cazul unui şofer care a băut alcool, acest timp creşte. La o viteză de 90 de kilometri/oră, maşina parcurge aproape 25 de metri într-o singură secundă, iar distanţa totală de frânare până la oprirea efectivă este de 86 de metri. Legea prevede o pedeapsă cu închisoarea de la unu la cinci ani pentru conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 grame/litru de alcool pur în sânge (0,40 mg/l, în aerul expirat). De asemenea, pe timpul cercetării, permisul este reţinut fără drept de circulaţie. (Mihai SAVA)

Fotbalistul bătăuş

0
SONY DSC

Mijlocaşul camerunez cu paşaport german Franck M’barga (în vârstă de 31 de ani), fost jucător al echipei CSM Ceahlăul Piatra-Neamţ până la sfârşitul anului 2019, a fost trimis în judecată de anchetatorii pietreni pentru lovire şi furt. În acelaşi dosar, tot pentru furt, a fost pus sub acuzare şi roznoveanul Nicolas Leonard Mararu.

Conform rechizitoriului, faptele celor doi s-au petrecut în noaptea de 6 spre 7 decembrie 2019, în următoarele împrejurări. Mararu cu trei prieteni (Petronel Mirel Matei, Fabian Alexandru Tănase şi Mario Alexandru Mantu) au petrecut într-un club din Piatra-Neamţ până pe la ora 4, după care au mers la Liceul Forestier, unde era cazat fotbalistul, pe care unul din ei îl cunoştea. Acolo au băut şi au fumat până la şase dimineaţa, iar la un moment dat, profitând de neatenţia fotbalistului, Mararu i-a furat acestuia o pereche de adidaşi (în valoare de 400 de euro) şi două perechi de căşti Airpods, după care, spunând că e obosit, a plecat. Cei rămaşi au continuat să bea până la 10, făcând mai multe cupărături de la magazinul de vizavi.  Când a observat lipsa adidaşilor, fotbalistul i-a luat la întrebări pe cei trei, dar aceştia au spus că nu i-au luat ei. Atunci, M’barga s-a enervat şi i-a luat la bătaie, lovindu-i cu pumnii şi coada unui mop. Apoi, le-a spus că va merge să discute cu directorul CSM Ceahlăul şi le-a cerut telefoanele mobile, cu titlu de garanţie că-şi va recupera adidaşii. Cei trei s-au conformat, iar fotbalistul a plecat, încuindu-i în cameră.

A trecut apoi pe la alţi doi colegi de echipă (tot străini), cazaţi în acelaşi internat şi a revenit abia pe la ora 16. Pe urmă, „oaspeţii“ au plecat, dar fără telefoanele mobile. Faptele au ajuns la urechile preşedintelui de la Ceahlăul care l-a sunat pe mijlocaş şi l-a convins să meargă la Poliţie, în condiţiile în care acesta voia să plece din România.

La ora 23, el a ajuns la Poliţie şi a predat cele trei telefoane mobile. Fiind audiat, fotbalistul a declarat că n-a vrut să fure telefoanele, ci le-a reţinut drept „garanţie“, iar referitor la lovirea celor trei a spus că doar s-a apărat, pentru că fusese atacat.

După acest episod, CSM Ceahlăul a anunţat că a încheiat amiabil colaborarea cu mijlocaşul camerunez. De asemenea, Mararu a recunoscut că a furat adidaşii şi cele două perechi de căşti, dar a menţionat că nu-şi mai aminteşte împrejurările faptei, pentru că era foarte beat.

(Mihai SAVA)

Exerciţiu într-un caz de accident la Regiment

0

Joi, Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (IJSU) „Petrodava“ a desfăşurat un exerciţiu în cazul producerii unui accident rutier pe strada Dumbravei din municipiul Piatra-Neamţ (în zona Regimentului), înm eveniment fiind implicate două cisterne care transportau substanţe periculoase“.

Conform scenariului, la ora 10, dispeceratul IJSU a primit un apel de la angajatul unei firme prin care se anunţa producerea unui accident rutier în care au fost implicate două cisterne şi două autoturisme. Autoturismele s-au răsturnat în afara părţii carosabile, rezultând persoane încarcerate.

La sosirea forţelor, s-a constatat că în cele două autoturisme se aflau nouă persoane, iar cisternele transportau clor şi benzină. Din cauza numărului mare de victime a fost activat Planul Roşu, fiind solicitat sprijin de la Detaşamentele de Pompieri Roman şi Târgu-Neamţ. Scenariul exerciţiului a cuprins şi o situaţie neprevăzută, producerea unui alt accident în imediata apropiere în urma căruia un autoturism în erau două persoane a căzut în canalul râului Bistriţa. Concomitent cu misiunile executate pentru descarcerarea persoanelor şi acordarea asistenţei medicale s-a acţionat pentru stingerea incendiului ce s-a produs la una dintre cisterne. De asemenea a fost avertizată populaţia din zonă printr-un mesaj RO-Alert despre pericolul prezentat de degajarea unor substanţe periculoase.

(Mihai SAVA)

Intreruperi Neamt 2 – 25.11.2023

0

Intreruperi Neamt 1 – 25.11.2023

0