Acasă Social Revolta părinţilor din comuna Români: Două şcoli închise, în timpul anului şcolar

Revolta părinţilor din comuna Români: Două şcoli închise, în timpul anului şcolar

1990
0
DISTRIBUIȚI

l părinţii ameninţă cu boicotarea cursurilor l primarul Ciobanu zice că nu are nicio putere l decizia definitivă ar urma să fie luată astăzi, în şedinţa Consiliului Local

Situaţie inedită în comuna Români: în plin an şcolar, două unităţi de învăţământ ar urma să fie închise din cauza numărului mic de elevi – fapt care a condus, prin aplicarea sistemului de finanţare atât de hulit în întreg judeţul, per elev, la diminuarea drastică a bugetului şcolii coordonatoare. Ca să se încadreze în buget, conducerea şcolii a propus Primăriei Români desfiinţarea învăţământului simultan de la şcolile Siliştea 2 şi Goşmani, şi transferarea elevilor la şco-lile Siliştea 1 şi Români – ceea ce ar echivala cu închiderea şcolilor din Goşmani şi Siliştea (numărul 2).

Cu toate că distanţele dintre şcolile Siliştea 1 şi Siliştea 2, respectiv Goşmani şi Români nu sunt mai mari de 3 – 4 kilometri, şi vor fi asigurate mijloace de transport, părinţii copiilor care de luni vor deveni navetişti sunt de neînduplecat. Şi ameninţă cu represalii.

„Nu-i dăm unde vor ei“

„Copiii noştri au făcut primul semestru la o şcoală, iar de luni, când începe al doilea semestru, ar trebui să meargă la altă şcoală. Nu mi se pare normal, ba chiar cred că se încalcă legea. Am înţeles că sunt probleme cu bugetul de salarii, dar directoarea Şcolii Români, doamna Mihaela Aldea, preferă să sacrifice copiii decât să încerce să mai obţină nişte bani de la mi-nister. Desfiinţarea Şcolii Siliştea 2 şi a Şcolii Goşmani va pune pe drumuri mai bine de o sută de copii, iar Primăria nu are mijloc de transport asigurat. Abia zilele astea caută să închirieze un microbuz. Ce economii se mai fac, în aceste condiţii? Cred că va costa mai mult transportul decât întreţinerea celor două şcoli. Decizia închiderii sau păstrării şcolilor trebuia luată pe 27 ianuarie, în Consiliul Local, însă înaintea şedinţei a dispărut de pe ordinea de zi taman acel punct. Probabil ne-au văzut pe noi, părinţii, şi s-au speriat. Am aflat că proiectul se va discuta miercuri (astăzi – n.r.), într-o şedinţă special convocată a Consiliului Local. Noi vom merge la şedinţă şi ne vom face auzite păsurile. Dacă nu vom rezolva, facem petiţii la Inspectoratul Şcolar, la Ministerul Educaţiei, la Guvern… Nu ne vom lăsa. Luni suntem hotărâţi să nu dăm copiii la şcolile la care vor ei, ci la cele în care au învăţat până acum“, a declarat Ion Danu – unul dintre părinţii ai căror copii ar urma să fie transferaţi la alte şcoli.

„Mă doare inima să închid şcolile“

De partea cealaltă, primarul comunei Români – Manole Ciobanu – susţine că nici în ruptul capului nu ar fi închis şcolile, dacă decizia i-ar fi aparţinut. Dar că… asta-i situaţia. „Domnule, mă doare inima să închid şcolile după cât am investit în ele şi cum arată. Dar e vorba despre banii care vin de la Bucureşti pentru plata salariilor, plus că se merge pe desfiinţarea învăţământului primar simultan. La noi, asta-i marea problemă: a scăzut drastic populaţia şcolară, avem clase din 10-12 copii. Puţini copii înseamnă puţini bani alocaţi. Faţă de anul trecut, bugetul şcolii coordonatoare este cu vreo patru miliarde mai mic (lei vechi – n.r.). Consiliul de Administraţie al Şcolii Români a decis în unanimitate să meargă pe varianta comasării şcolilor ca să se poată încadra în buget. Chiar şi aşa, după comasare şi desfiinţarea câtorva posturi didactice şi nedidactice, tot nu se încadrează în buget. Eu îi înţeleg perfect pe părinţi, nu-i de colea să îţi trimiţi copiii la alte şcoli de pe o săptămână pe alta… Dar nu depinde de mine. Eu am datoria să mă zbat ca aceşti copii să aibă condiţii de învăţătură şi să fie transportaţi corespunzător la şcoală. Avem un microbuz de la Inspectoratul Şcolar, cu care ne-am descurcat până acum. Dar nu ne va mai ajunge, începând de luni. Aşa că voi face un contract cu o firmă din Buhuşi, de la care vom închiria un autocar cu 50 de locuri ca să facem o singură cursă dimineaţa. Nu ştim cât ne va costa transportul, vom negocia termenii contractuali după ce doamna directoare ne va pune la dispoziţie orarul elevilor“, a precizat primarul Manole Ciobanu.

Nu se ştie niciodată

Dacă aleşii locuitorilor din Români vor fi de acord cu noua reţea şcolară a comunei, adică dacă vor aproba comasarea şcolilor din Siliştea şi din Goşmani, rămâne de văzut. Pentru că s-au mai văzut minuni, iar în Consiliul Local există, ca peste tot, tabere. Din câte am aflat, nu toţi consilierii văd cu ochi buni această mişcare, în ciuda argumentelor prezentate de conducerea Şcolii Români. Pentru că, la urma urmei, părinţilor din Siliştea şi Goşmani le vor cere, cândva, voturile.

Dacă, însă, vor vota în favoarea comasării, de luni ar urma ca la Şcoala Români să fie aduşi cei aproape 60 de copii din ciclul primar şi preşcolari de la Goşmani (pentru că elevii de gimnaziu din Goşmani fac naveta la şcoala de centru mai demult). La Şcoala Siliştea 1 ar urma să fie transferaţi aproape 50 de copii din ciclul primar. La Români se va învăţa numai dimineaţa, deoarece imobilul este suficient de încăpător. În schimb, la Siliştea 1 se va învăţa atât dimineaţa cât şi după-amiaza.

(Liviu ILIE)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.