Acasă Administratie Prefect într-o perioadă plină de provocări

Prefect într-o perioadă plină de provocări

7590
0
DISTRIBUIȚI

– Doamna prefect, vă rugăm, acum la sfârşit de an, să ne vorbiţi despre situaţia găsită în Prefectură şi despre priorităţile dumneavoastră, ca reprezentant al Guvernului la nivelul judeţului.

– Vă mărturisesc că, la preluarea mandatului, am rămas puţin surprinsă de modul de abordare a anumitor probleme pe care le întâmpinau locuitorilor judeţului. Am fost dezamăgită să descopăr că existau pro-bleme rămase nerezolvate de circa patru ani. Cei care au venit în audienţă şi mi-au cerut sprijinul s-au plâns că au ajuns la capătul răbdării. Analizând cu atenţie problemele oamenilor din judeţ, care au apelat la ajutorul meu, trebuie să vă mărturisesc că nu mi se pare deloc normal ca persoane în vârstă să fie puse pe drumuri până la prefectură, de ani de zile, pentru probleme care şi-ar fi putut găsi rezolvarea încă de la prima audienţă în care au fost aduse la cunoştinţa prefectului. Nu reproşez nimic colegilor mei, care sunt nişte profesionişti, ci mai degrabă unora din conducerile anterioare care au dat dovadă, fie de lipsă de implicare, fie de viziune. Consider că, atât pentru conducătorul instituţiei, cât şi pentru funcţionarii din cadrul aparatului de specialitate, pe primul loc ar trebui să fie cetăţenii şi rezolvarea problemelor acestora.

– Care a fost cea mai mare provocare  pe care aţi întâlnit-o în această perioadă?

– A fost o perioadă plină de provocări, în care ne-am confruntat cu o serie de evenimente, multe dintre ele grave, cum ar fi: accidentul cumplit de la Vaduri, soldat cu 9 victime, unde am reuşit, împreună cu organismele abilitate, să gestionăm aşa cum trebuie situaţia, iar familiile victimelor să fie ajutate ulterior. Am fost personal la familiile îndoliate şi am încercat să le alin suferinţa, să le aflu problemele şi să încercăm să găsim soluţii punctuale.

Calamităţile, ce au lovit judeţul nostru în această vară, au reprezentat o altă provocare pentru noi. Ca urmare a acestora, instituţia a promovat un număr de 5  proiecte de hotărâri de Guvern ce au atras după sine importante investiţii în infrastructură la nivelul judeţului Neamţ. Ca urmare s-au alocat peste 77 milioane lei, prin 5 hotărâri de Guvern.

S-au acordat 167 de ajutoare de urgenţă famiiliilor ale căror gospodării au fost afectate de inundaţii (însumând aproape 1 mi-lion lei) ca urmare a documentaţiilor avizate de către prefectul judeţului.

– Cu ce s-a mai ocupat instituţia prefectului, în această perioadă?

– Principala atribuţie a Instituţiei Prefectului a fost controlul legalităţii actelor administrative. Au fost controlate 37.893  acte administrative. Dintre acestea, 317 acte administrative au fost considerate nelegale, fiind întocmite 316 adrese de procedură prealabilă, iar pentru un act

s-a solicitat, în mod direct, instanţei de contencios administrativ anularea sa. S-a asigurat reprezentarea instituţiei într-un număr de 727 dosare aflate pe rolul instanţelor de judecată.

Au fost înregistrate şi rezolvate 767 petiţii şi 85 de cereri formulate în baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public.

Au fost acordate 231 de audienţe.

Ca un element de noutate, am primit direct de la cetăţeni, pe pagina de Facebook, 2916 solicitări de informaţii publice sau sesizări ale unor probleme; 149 dintre aceste au necesitat o documentare specială, solicitată de la instituţii publice sau autorităţi ale administraţiei publice locale.

– Ce ne puteţi spune despre activitatea serviciilor publice comunitare?

– Ceea ce mă încântă foarte mult este, că în acest an, am reuşit să eliminăm cozile interminabile de la cele două servicii publice comunitare. În ceea ce priveşte creşterea calităţii serviciilor oferite cetăţeanului, în anul ce a trecut, în cadrul Serviciul Public Paşapoarte

s-au eliberat 25.977 paşapoarte simple electronice / temporare  şi 212 ade-verinţe privind exercitarea dreptului la liberă circulaţie a cetăţenilor români în străinătate.

– În cadrul Serviciul Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor s-au eliberat 23.039 permise de conducere si  16.460 autorizaţii provizorii

Au fost examinate 31.077 persoane pentru obţinerea permisului de conducere.

Au fost înmatriculate: 27.577 vehicule şi s-au efectuat 3.003 radieri.

– Ce vă propuneţi pentru noul an?

– Cred că unul dintre cele mai importante obiective ar fi digitalizarea situaţiei tuturor proprietăţilor private din judeţul nostru, astfel încât toţi cetăţenii să aibă acces facil la documentaţiile depuse, cât şi stadiul procesării lor.

Este timpul ca în 2019, atunci când se vor împlini 30 de ani de la Re-voluţie, dreptul cetăţenior la proprietate, câştigat prin jertfa eroilor din ’89, să fie respectat pe deplin.

– Doriţi să transmiteţi un mesaj nemţenilor, cu ocazia sărbătorilor?

Pentru nemţeni, pentru Neamţ, un An nou binecuvântat, inimă curată, voie bună şi un sincer „La Mulţi Ani!“

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.