Acasă Eveniment Poliţişti locali acuzaţi de abuz în serviciu

Poliţişti locali acuzaţi de abuz în serviciu

788
2
DISTRIBUIȚI

Cei cinci agenţi ai Poliţiei Locale Piatra-Neamţ care au intervenit în după-amiaza de 13 aprilie şi au încătuşat un tânăr pentru că nu purta mască de protecţie, în zona Pieţei Centrale, sunt învinuiţi de abuz în serviciu şi lovire sau alte violenţe. Mihai, protagonistul evenimentului petrecut pe strada Dimitrie Leonida, susţine că unul din oamenii legii l-a provocat, i-a dat în faţă de mai multe ori cu spray paralizant şi, laolaltă cu colegii săi, a acţionat depăşindu-şi atribuţiile, lovindu-l şi ameninţându-l. Drept pentru care, omul a contactat un avocat şi a deschis o acţiune penală împotriva respectivilor poliţişti locali. În opinia acestuia, dacă agenţii ar fi vorbit şi s-ar fi comportat frumos, şi dacă nu l-ar fi provocat, nu se ajungea la petrecerea incidentului de marţea trecută.

„La data de 13 aprilie, la ora 14.25, în timp ce mă deplasam pe lângă Piaţa Centrală, dintr-o dată mi-a ieşit în faţă un poliţist local (despre care ulterior am aflat că se numeşte Streche). Eu cred că m-a urmărit anterior, pentru că parcă mă aştepta acolo. A văzut că nu aveam mască de protecţie şi m-a luat la întrebări. Mă aflat în afara halei de la piaţă în acel moment. Poliţistul local nu s-a recomandat sau legitimat, după cum ar fi trebuit, şi nici nu m-a întrebat dacă sufăr de vreo boală care nu-mi permite să port masca de protecţie. Eu aveam masca în buzunar, i-am spus frumos acest lucru, menţionând că o voi pune pe faţă, şi m-am îndepărtat. La un moment dat am intrat în piaţă, având masca la gură, am făcut cumpărături, luând un sac cu cartofi şi am dat să merg spre casă, spre cealaltă ieşire, cea cu Dolinex-ul. În tot acest timp, acel poliţist local m-a urmărit, iar după ce am ieşit din piaţă mi-a dat brusc cu spray-ul paralizat în faţă. Cred că a consumat un întreg tub de spray asupra mea. Dacă nu avea mască, leşinam pe loc. Apoi şi-a chemat în ajutor alţi poliţişti locali. Au început să mă fugărească şi, la un moment dat m-am oprit pe scările unui magazin de perdele, unde ei m-au atacat. M-au lovit, mi-au dat iar cu spray şi m-au ameninţat“, a declarat bărbatul care-i acuză pe poliţişti.

În opinia Poliţiei Locale Piatra-Neamţ, agenţii au acţionat corect şi ar fi chiar ei victime, după cum se precizează într-un comunicat de presă emis la vremea petrecerii incidentului: „Poliţiştii locali din patrula de ordine publică, aflaţi în exercitarea atribuţiilor de serviciu în Piaţa Centrală, au observat un bărbat care nu purta mască. După ce şi-a declinat calitatea oficială, unul dintre poliţiştii locali l-a atenţionat pe respectivul cu privire la portul măştii, cerându-i-se în acelaşi timp să se legitimize şi informându-l că nepurtarea măştii constituie contravenţie. Bărbatul a continuat să facă cumpărături în hală, refuzând în continuare să-şi decline identitatea şi să rămână pe loc pentru a se legitima. Din acest motiv, poliţistul local a apelat Dispeceratul şi a solicitat patrula de intervenţie mobilă, în sprijin, la faţa locului. După finalizarea cumpărăturilor bărbatul a părăsit incinta Pieţei Centrale şi s-a îndreptat spre strada Dimitrie Leonida. Acolo a sosit şi patrula de intervenţie mobilă, formată din alţi doi poliţişti locali, moment în care bărbatul respectiv a început să fugă. Poliţiştii locali l-au ajuns din urmă şi l-au blocat pe scara de acces din faţa unei unităţi comerciale, aflată la parterul unui bloc. În jurul orei 17, poliţiştii locali i-au solicitat din nou bărbatului să se legitimize şi i-au adus la cunoştinţă că, în cazul refuzului, va fi condus procedural, la sediul Poliţiei Locale în vederea stabilirii identităţii şi a luării măsurilor legale. Bărbatul s-a opus şi a încercat să scape, împingând poliţiştii locali pe scări şi peste balustrada de protecţie a acestora. Unul dintre poliţiştii locali a reuşit să-l oprească pe bărbat, acesta fiind încătuşat şi condus la sediu, unde a fost identificat. Ulterior a fost condus la Poliţia Piatra-Neamţ, unde cei patru poliţişti locali au formulat plângeri penale cu privire la comiterea infracţiunii de ultraj, plângeri înaintate Parchetului Piatra-Neamţ spre competentă soluţionare, urmând ca ulterior să se dispună alte măsuri în consecinţă“.

Rămâne de văzut ce vor stabili anchetatorii, atât în privinţa acuzaţiilor aduse poliţiştilor locali cât şi referitor la ultrajul pe care l-ar fi comis pietreanul în cauză.

(Mihai SAVA)

2 COMENTARII

  1. E culmea, oameni buni cu acești “caralii” care își dau în petic mai mult ca niciodată. Taie frunze la câini toată ziua și pentru asta iau salariu de 3 ori cât un muncitor de rând. Din punga noastră, a prostimii.

  2. Politistii locali au salarii uriase din banii nostri dar nu prea se inghesuie cu munca. In fiecare dimineata se aduna intre 6,30 si 7,00 in fata garii si servesc cafeluta de dimineata cate 4-5 politisti, bineinteles in timpul programului. Nu exista sa intru la un Lidl si sa nu vad cum cate 2 politisti locali “in misiune’ isi fac cumparaturile , bineinteles in timpul programului. Primarul trebuie sa faca ceva. Ar trebui sa ia exemplul lui Boc de la Cluj unde politistii locali chiar isi fac meseria.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.