l „De acum încolo orice tratat de Istoria artei de pe teritoriul României va trebui să înceapă cu această descoperire“ a declarat dr. Elena-Cristina Niţu, şefa santierului de la Poiana Cireşului
O statuetă din os, veche de 20.000 de ani, a fost descoperită, marţi – 26 august, de arheologii dâmboviţeni care cercetează situl Poiana Cireşului din Piatra-Neamţ. Descoperirea are o importanţă mondială, potrivit specialistei din cadrul echipei de cercetare coordonată de prof. dr. Marin Cârciumaru. „Statueta provine dintr-un nivel de 20.000 de ani, asta însemnând ultimul maxim glaciar, nivelul este specific unor vânători de ren. Ea face parte din categoria aşa-ziselor «Venus gravetiene», recunoscute în relativ puţine locuri din spaţiul euro-asiatic. De fiecare dată când s-a făcut o astfel de descoperire a fost calificată ca «regina» cercetărilor arheologice. De acum încolo orice tratat de Istoria artei de pe teritoriul României va trebui să înceapă cu această descoperire. Importanţa statuetei Venus din România este imensă pentru că raritatea unor astfel de descoperiri face din ea un autentic simbol naţional. Descoperirea ei la Poiana Cireşului nu este întâmplătoare, pentru că acest şantier a oferit până acum circa două treimi din toate obiectele de artă mai vechi de 15.000 de ani recuperate pe teritoriul României. De altfel, descoperirile din acest an reprezintă un adevărat tezaur de obiecte de podoabă paleolitice care ne îndreptăţesc să circumscriem România, din acest punct de vedere, în patrimoniul universal. Ele, prin valoarea excepţională, vor face rapid înconjurul lumii, pentru că este aproape fără precedent ca într-o unică campanie de săpături arheologice, care a acoperit doar 16 metri pătraţi să se concentreze o densitate aşa de mare de artefacte de acest fel. Pe lângă Venus de la Poiana Cireşului, în acest an s-au mai descoperit în acest şantier două pandantive şi o mărgea din piatră şi două pandantive din canini de vulpe şi cerb, alături de o mare diversitate de unelte din os şi corn pentru prelucrarea pieilor de ren şi bizon, vârfuri de suliţă din corn şi os de ren, sute de utilaje litice cu diverse funcţionalităţi şi mii de resturi osteologice în adevărate structuri de abataj a renilor etc. Cercetările mai continuă câteva zile, încât nu sunt excluse alte surprize“, a declarat dr. Elena-Cristina Niţu, de la Complexul Naţional Muzeal „Curtea Domnească“ din Târgovişte.
Situl de la Poiana Cireşului, amplasat pe malul drept al Bistriţei, la poalele masivului Cernegura, este cel mai important din Sud-Estul Europei pentru paleoliticul superior. Cercetările efectuate aici au avut loc în ultimii 20 de ani în mai multe etape. Din anul 1998, săpăturile au fost preluate de un colectiv de la Universitatea „Valahia“ din Târgoviste, condus de prof. dr. Marin Cârciumaru, în colaborare cu Muzeul de Istorie şi Arheologie Piatra-Neamţ şi Complexul Naţional Muzeal Curtea Domnească din Târgovişte.
(Sabina DAMIAN)