Acasă Eveniment Încă patru membri ai clanului Capră în arest preventiv

Încă patru membri ai clanului Capră în arest preventiv

489
0
DISTRIBUIȚI

Tribunalul a dispus, în seara de 17 iunie, arestarea preventivă a patru dintre membrii clanului ţigănesc Capră, pentru săvârşirea infracţiunilor de aderare la un grup infracţional organizat, răzbunare pentru ajutorul dat justiţiei, lovire sau alte violenţe, ameninţare, violare de domiciliu, distrugere şi tâlhărie calificată. Este vorba despre Constantin Capră, Gheorghiţă Ursu, Lucian Mihai Lazăr şi fiul acestuia – Andrei Narcis (în vârstă de 18 ani). Cei patru sunt acuzaţi că, alături de alţi indivizi (din care doi au fost plasaţi sub control judiciar), ar fi ameninţat victimele unor rude, aflate acum la închisoare, pentru ca părţile vătămate să-şi schimbe declaraţiile.

Potrivit anchetatorilor, ameninţările, la care ar fi participat inclusiv minori sub 14 ani (care nu pot fi traşi la răspundere penală) s-ar fi derulat la scurt timp după ce şase membri ai clanului Capră au ajuns după gratii pentru că au cerut taxe de protecţie de la mai mulţi locatari ai imobilelor sociale din cartierele Speranţa şi Văleni II, ale municipiului Piatra-Neamţ.

Toţi cei patru arestaţi au contestat sentinţa de încarcerare, iar ultimul cuvânt în privinţa libertăţii acestora urmează să îl aibă Curtea de Apel Bacău.

Claudiu Simin, unchiul lui Andrei Narcis Lazăr (tânărul de 18 ani arestat în acest dosar), spune că măsura luată de instanţă este prea dură raportat la probatoriul anchetatorilor: „Nu există probe directe care să demonstreze vinovăţia nepotului meu. Nu am treabă cu ceilalţi din acest dosar, mă refer doar la acest băiat, care are 18 ani, este fotbalist şi în această perioadă trebuie să susţină examenul de Bacalaureat. Poate să fie cercetat în stare de libertate până i se va proba vinovăţia, dacă are vreo vină, aşa cum susţin procurorii. El a picat la mijloc în tot acest conflict. I se va distruge viitorul. Sunt probe pe care anchetatorii nu le-au luat în considerare. E un conflict mai vechi între două familii, iar acest copil chiar nu are nicio implicare. Am angajat un detectiv particular care să investigheze şi să aducă dovezi că el nu a luat parte la infracţiunile pe care le susţin procurorii“.

Acuzele DIICOT

„Rudele inculpaţilor au început să ameninţe părţile vătămate şi martorii, pentru a-şi retrage plângerile penale cât şi pentru a retracta declaraţiile date în faza de urmărire penală. Este de precizat că, la comiterea infracţiunilor menţionate sunt folosiţi minori cu vârste mai mici de 14 ani, cunoscând faptul că aceştia nu răspund penal. La data de 21 mai, inculpatul L.M.L. (Lazăr Mihai Lucian – n.r.), prin intermediul unor rude, i-a impus unei părţi vătămate, să-şi modifice declaraţia dată în faţa organelor judiciare pentru ca cei arestaţi să poată fi judecaţi în stare de libertate. În cazul în care nu va da curs cererii sale, membrii grupului infracţional se vor răzbuna pe el şi pe familia sa. De asemenea, la data de 30 mai, doi minori s-au deplasat la domiciliul unor martori din cauza menţionată şi le-au solicitat să-şi modifice declaraţiile astfel încât inculpaţii arestaţi să fie puşi în libertate. Cu această ocazie, minorii i-au ameninţat pe martori că, în cazul în care nu vor schimba declaraţiile, vor suporta consecinţele. La data de 15 iunie, în jurul orelor 22.30, şapte persoane s-au deplasat în cartierul Speranţa cu intenţia de a-i aplica o corecţie unei părţi vătămate, întrucât considerau că acesta este responsabilă pentru arestarea membrilor grupului infracţional. În baza acestei rezoluţii infracţionale, inculpaţii au aşteptat partea vătămată şi, profitând de faptul că zona nu era iluminată, i-au aplicat mai multe lovituri cu pumnii. În timpul incidentului aceştia i-au sustras părţii vătămate un telefon mobil şi o suma de 2.000 de lei. Profitând de un moment de neatenţie a agresorilor, partea vătămată a reuşit să fugă în locuinţa sa, fiind urmărit de către inculpaţi. Deoarece aceştia forţau uşa de acces a imobilului, partea vătămată a sărit pe geam şi s-a ascuns în vecinătatea blocului. Inculpaţii, forţând uşa, au pătruns în locuinţă unde au lovit-o şi pe concubina părţii vătămate, ameninţând că-i vor omorî membrii familiei“, este precizat într-un comunicat al DIICOT.

(Mihai SAVA)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.