Acasă Eveniment Clanul „Capră“ – contraatacă

Clanul „Capră“ – contraatacă

366
0
DISTRIBUIȚI

Aflaţi după gratii în dosarul în care sunt cercetaţi pentru şantajarea mai multor locuitori ai cartierelor Speranţa şi Văleni, din municipiul Piatra-Neamţ, ca să dea „taxă de protecţie“, mai mulţi membri ai clanului ţigănesc „Capră“ au încercat să scape de „probleme“ apelând la rudele din libertate. Mai exact, infractorii şi-au contactat prietenii şi neamurile şi i-au convins pe aceştia să ameninţe victimele din respectivul dosar, astfel încât acestea să-şi schimbe declaraţiile. Ca să fie siguri de succes, au apelat la copii, cu vârsta până în 14 ani, ştiind că aceştia nu pot fi traşi la răspundere. Totuşi, anchetatorii au intrat pe „fir“ şi, drept urmare, ieri, au reţinut şase dintre alţi membri ai aceluiaşi clan „Capră“, pentru aderare la un grup infracţional organizat, răzbunare pentru ajutorul dat justiţiei, lovire sau alte violenţe, ameninţare, violare de domiciliu, distrugere şi tâlhărie calificată.

„Rudele inculpaţilor au început să ameninţe părţile vătămate şi martorii, pentru a-şi retrage plângerile penale cât şi pentru a retracta declaraţiile date în faza de urmărire penală. Este de precizat că, la comiterea infracţiunilor menţionate sunt folosiţi minori cu vârste mai mici de 14 ani, cunoscând faptul că aceştia nu răspund penal. La data de 21 mai, inculpatul L.M.L., prin intermediul unor rude, i-a impus unei părţi vătămate, să-şi modifice declaraţia dată în faţa organelor judiciare pentru ca cei arestaţi să poată fi judecaţi în stare de libertate. În cazul în care nu va da curs cererii sale, membrii grupului infracţional se vor răzbuna pe el şi pe familia sa. De asemenea, la data de 30 mai, doi minori s-au deplasat la domiciliul unor martori din cauza menţionată şi le-au solicitat să-şi modifice declaraţiile astfel încât inculpaţii arestaţi să fie puşi în libertate. Cu această ocazie, minorii i-au ameninţat pe martori că, în cazul în care nu vor schimba declaraţiile, vor suporta consecinţele. La data de 15 iunie, în jurul orelor 22.30, şapte persoane s-au deplasat în cartierul Speranţa cu intenţia de a-i aplica o corecţie unei părţi vătămate, întrucât considerau că acesta este responsabilă pentru arestarea membrilor grupului infracţional. În baza acestei rezoluţii infracţionale, inculpaţii au aşteptat partea vătămată şi, profitând de faptul că zona nu era iluminată, i-au aplicat mai multe lovituri cu pumnii. În timpul incidentului aceştia i-au sustras părţii vătămate un telefon mobil şi o suma de 2.000 de lei. Profitând de un moment de neatenţie a agresorilor, partea vătămată a reuşit să fugă în locuinţa sa, fiind urmărit de către inculpaţi. Deoarece aceştia forţau uşa de acces a imobilului, partea vătămată a sărit pe geam şi s-a ascuns în vecinătatea blocului. Inculpaţii, forţând uşa, au pătruns în locuinţă unde au lovit-o şi pe concubina părţii vătămate, ameninţând că-i vor omorî membrii familiei“, este precizat într-un comunicat al DIICOT.

Ieri seară, patru dintre membrii clanului „Capră“ urmau să fie prezentaţi Tribunalului, cu propunere de arestare preventivă.

Familia reclamă o anchetă superficială

Unchiul a doi dintre adolescenţii reţinuţi în aceseastă nouă etapă a scandalului, susţine că nepoţii săi nu au nicio vină, că au fost reţinuţi fără motiv şi că nici nu s-ar fi făcut vreo anchetă cât de cât serioasă pentru stabilirea faptelor. „Nu vorbesc despre părinţii lor care au făcut ce au făcut, sau despre ceilalţi care au fost implicaţi. Dar aceşti doi copii nu au nicio vină. Nu există nicio probă concludentă împotriva lor, doar «probe indirecte», după cum ne-a spus avocatul. Nici astea nu ştim care sunt, probabil declaraţii. Dar nu s-au verificat înregistrările de pe camerele de supraveghere din zonă, n-au fost întrebaţi vecinii… Nimic! Copiii ăştia chiar n-au făcut nimic. Unul este în clasa a X-a, celălalt a terminat a XII-a şi are acum de dat bacalaureatul. Sunt la locul lor, n-au făcut niciodată ceva ilegal, n-au făcut scandal. Capul lor e numai la şcoală şi la fotbal. Cu asta îşi umplu tot timpul. Şi acum să le compromitem viitorul pentru că vrem să demonstrăm ceva? Ei nu au nicio vină că părinţii lor au făcut ce făcut şi sunt arestaţi. Iar dacă cineva ar avea curiozitatea să privească mai atent acest caz, ar vedea că victimele, aşa zisele «victime», sunt nişte infractori, recidivişti“, a declarat Claudiu Simin, unchiul minorilor reţinuţi.

(Mihai SAVA)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.