Acasă Economic Ieri performantă în afaceri, azi în insolvenţă

Ieri performantă în afaceri, azi în insolvenţă

2617
4
DISTRIBUIȚI

 

l Fiscul caută practicieni în nouă dosare de insolvenţă aflate pe rolul Tribunalului Neamţ

Firme importante pentru economia locală iau calea insolvenţei şi foarte puţine se mai pot redresa aflându-se în această situaţie. Companii cu nume sonore în mediul de afaceri nemţean, cu profit de milioane de lei, în anii precedenţi şi zeci de angajaţi, au ajuns din topul celor mai performante firme, pe lista „insolvenţilor“. Acestora li se alătură şi micii întreprinzători care nu au reuşit să se descurce într-un mediu vitregit, ajutaţi fiind de fiscalitatea exagerată.

Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Neamţ organizează o a doua selecţie a practicienilor în insolvenţă din această lună pentru a fi desemnaţi în administrarea a nouă societăţi comerciale. Luni, 15 septembrie, Fiscul aşteaptă ofertele de la practicieni pentru a fi selectaţi în dosarele de insolvenţă aflate pe rolul Tribunalului Neamţ privind debitorii: Crisrod Prodcom SRL Roman, Francize SRL Târgu-Neamţ, Energopelet SRL Târgu-Neamţ, Autotehnics Electrototal Impex SRL Roman, Kenotheoz Com SRL Pângăraţi, Automatizări Trading SRL Bicaz, Baby’s World SRL Roman, Happy Clean Multiserv SRL Piatra-Neamţ şi Daly Met 07 SRL Pângăraţi.

Exploatarea lemnului şi comerţul îndreaptă firmele spre faliment

Una dintre cele mai cunoscute firme din domeniul exploatărilor forestiere, premiată an de an pentru performanţa în afaceri, Kenotheoz Com SRL, Pângăraţi, a ajuns anul acesta în stare de insolvenţă. De la un profit de peste 2,4 milioane de lei, înregistrat în anul 2010, potrivit bilanţului depus la Finanţe, compania cu peste 100 de salariaţi a decăzut uşor, astfel încât profitul s-a redus la puţin peste 1 milion de lei în 2011, urmând ca în 2012 să înregistreze un plus de numai 129.614 lei. Anul 2013 a fost unul foarte prost pentru Kenotheoz Com, firma înregistrând o pierdere de 737.383 de lei şi datorii de 9.430.728 de lei, situaţie care a determinat compania să-şi ceară insolvenţa. Că exploatarea forestieră nu mai este un domeniu profitabil o demonstrează şi Energopelet SRL din Târgu-Neamţ, firmă de calibru mult mai mic comparativ cu Kenotheoz Com. Potrivit bilanţului aferent anului 2013, firma târgnemţeană a finalizat anul fiscal trecut cu un profit de 1.617 lei,  avea şase salariaţi şi o cifră de afaceri de 158.253 de lei, însă acum este în stare de insolvenţă. Cei care au încercat să îşi deschidă o mică activitate cu speranţa că o vor dezvolta în viitor, au dat chix, exemplu elocvent în acest sens fiind Happy Clean Multiserv care a fost înmatriculată în 2011, însă nu a rezistat pe piaţă, firma înregistrând în 2013 o pierdere de 25.657 de lei. Micii afacerişti nu mai pot paria nici pe comerţ ca fiind un domeniu profitabil. Doi dintre agenţii economici pentru care Fiscul selectează practicieni în insolvenţă care au activat în comerţ au simţit pe pielea lor cum e să pierzi în afaceri. Comerţul cu amănuntul i-a adus firmei Automatizări Trading din Bicaz, în anul 2013, o pierdere de 55.817 lei, în timp ce societatea Francize din Târgu-Neamţ, a înregistrat, anul trecut, o pierdere de 20.202 de lei din comerţul cu carne şi produse din carne.

(Natalia RÎŞTEI)

 

4 COMENTARII

  1. […] Firme importante pentru economia locală iau calea insolvenţei şi foarte puţine se mai pot redresa aflându-se în această situaţie. Companii cu nume sonore în mediul de afaceri nemţean, cu profit de milioane de lei, în anii precedenţi şi zeci de angajaţi, au ajuns din topul celor mai performante firme, pe lista „insolvenţilor“. Acestora li se alătură şi micii întreprinzători care nu au reuşit să se descurce într-un mediu vitregit, ajutaţi fiind de fiscalitatea exagerată. Detalii pe Realitatea Media […]

  2. Firmele de prelucrare si exploatare a lemnului au falimentat din cauza competitiei facuta de firma gigant austriaca Holzindustrie care din 2004 e sustinuta politic.Firma austriaca astiga licitatii lemnoase pe care nu le exploateaza ptr ca nu are utilaje- dar are ”prioritate ” la Romsilva- si dupa aia vinde la firmele romanesti pe comision gras.

  3. Firma austriaca exporta anual sute de mii de metri cub de cherestea si are pretentii ca Romsilva sa-i dea numai lemn calitatea 1 si plateste un pret de cal 2.Guvernul trebuia sa ajute firmele romanesti sa se dezvolte nu sa acorde facilitati nelimitate austriecilor.În 2002, Holzindustrie Schweighofer construieşte prima fabrică de cherestea în Sebeş. A urmat apoi, în 2007, fabrica de cherestea din Rădăuţi, iar doi ani mai târziu Schweighofer cumpără unitatea de producere a panourilor încleiate din Siret şi în 2010 fabrica de panele din Comăneşti. În top 100 Cele mai valoroase companii din 2013, Holzindustrie ocupă poziţia 26 având o valoare de 507 mil.
    euro.Austriecii au DISTRUS firmele ROMANESTI din toata tara.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.