Acasă Social Buletinul de Neamţ – afacere profitabilă pentru şmecheri

Buletinul de Neamţ – afacere profitabilă pentru şmecheri

3625
7
DISTRIBUIȚI

l oamenii se plâng la ghişeele de Evidenţă a Persoanei că plătesc mai mult pe xerocopii decât pentru obţinerea actelor de identitate

Xerocopiile actelor care trebuie depuse la dosar în vederea obţinerii cărţilor de identitate au devenit o afacere profitabilă pentru proprietarii firmelor ce deţin aparatură de multiplicat în cadrul Mall Forum Center. Aceste ghişeee s-au înmulţit precum ciupercile după ploaie, iar de la parteul clădirii până la etajul trei sunt cel puţin 30. Cum reprezentanţii acestor birouri nu sunt verificaţi de nimeni, cei mai mulţi dintre ei aplică preţuri după cum îi taie capul, nu au afişate preţurile pentru xerocopierea actelor şi nu eliberează chitanţe fiscale. Cei care au de suferit nu sunt decât nemţenii care vin să-şi înnoiască actele de identitate sau să obţină permise auto, şi care vrând-nevrând scot din buzunare atâţia bani câţi li se cer. Nu de puţine ori cei nemulţumiţi de preţurile piperate le cer explicaţii celor de la ghişeele Serviciului de Evidenţă a Persoanei, neştiind că nu au nici o legătură cu aceste birouri.

Cazul unui tânăr care a avut de plată mai mult pe xerocopii decât pe actele în sine, este concludent.

„Câtă nesimţire! Oare aceste persoane care se ocupă de xerocopii nu sunt verificate de nimeni? Cred că o să fiu eu primul care o să fac plângere la Protecţia Consumatorului. De la parter până la ultimul etaj preţurile diferă la xerocopii de acte. Unii au neobrăzarea să nu dea bon fiscal şi aşa bagă un pumn de bani în buzunar, fără să-i întrebe nimeni cât de legal funcţionează. Probabil profită de faptul că mulţi sunt veniţi din străinătate şi că au bani. Fără preţuri afişate, fiecare trage banul după cum vrea“, ne-a spus Alexandru D, unul dintre cei care se aflau ieri la coadă la Buletine.

L-a completat un alt cetăţean: „Plătim mai mult pe xerocopii decât pe un buletin. Nu mi se pare corect. Am luat la rând ghişeele de xerocopii şi am găsit unul puţin mai ieftin“.

Declaraţia lui a fost întărită şi de conducerea Serviciului de Evidenţă a Persoanei: „Avem foarte multe plângeri din partea oamenilor, în acest sens. Ei se plâng la noi crezând că aceste biroruri de xerox ne aparţin nouă, dar nu e aşa. Nu au nici o treabă cu noi. Le dăm dreptate, multe persoane se enervează şi spun că se duc direct la Protecţia Consumatorului. Nu mi se pare normal ca nişte acte xeroxate să depăşească valoarea actului de identitate în care este inclusă şi fotografia. Preţul unui buletin este 12 lei,  iar oamenii se plâng că dau pe nişte copii în jur de 15 lei. Eu nu spun că toţi fac la fel, însă unii au preţurile afişate iar alţii nu. Şi nu toţi au case de marcat“, ne-a spus Loredana Popescu, şefa Serviciului de Evidenţă a Persoanei de la Mall Forum Center.

Pentru a ne convinge, am luat la rând câteva dintre birourile de multiplicat acte. Pentru că la cele mai multe nu erau afişate preţurile, am întrebat. Tarifele variau de la 20 de bani, până la 1 leu pe copie. Probabil, cineva se va sesiza şi îi va controla pe aceşti „funcţionari“ care îşi desfăşoară activitatea după bunul plac. (Maria NISTOR)

7 COMENTARII

  1. Asa este, preturile sunt foarte ridicate in mall, am vrut sa apostilez un cazier si mi-a cerut cineva de la parter 500 ron, cand de fapt ajunge in jur de 200 ron. Si mi-am refacut si buletinul saptamana trecuta si la biroul de langa ghiseul de buletine mi-a cerut 1 leu pentru o copie si 15 lei pentru intocmirea dosarului si la biroul alaturat mi-a cerut 50 bani pentru o copie si 8 lei intocmirea dosarului. Si am mai platit 12 lei la et 3 la taxe si impozite.Si dupa ce am plecat am observat ca mai era un birou la ultimul etaj si mai ieftin unde au 40 bani copia si 10 lei 4 poze iar sotia mea a dat in urma cu o luna 80 lei pe 4 poze cu un etaj mai jos.

  2. Plus ca mi se pare o prostie ce au bagat cei de la buletine cu numere de ordine, desi programul la buletine e de la 8:30 eu am venit la 8 cand s-a deschis mall-ul si mi s-a zis ca nu mai sunt numere si ca trebuia sa vin de la 3 noaptea pana pe la 7 maxim ca sa prind numar si am venit pe la ora 4 si m-am trecut pe o lista si a trebuit sa stau pana la 7:30 ca sa primesc numar. Numai in Romania vezi asa ceva.

  3. Dezamagitor e faptul ca stai 3 saptamani sa primesti buletinul, timp in care tu poti sa iti pierzi locul de munca in strainatate, loc unde sunt nevoita sa-mi castig painea de toate zilele, iar cu numerele e alta problema, vi la 7:30 cand ti se spune si nu mai prinzi niciun numar, esti obligat sa vii ziua urmatoare la 3-4 dimineata. Referitor la birouri, sa stiti ca acolo am primit informatiile necesare, pe care trebuia sa le primesc de la ghiseul cu evidenta persoanelor. Mentionez ca am platit 7 lei pe tot dosarul si 12 lei taxele. Sper ca problemele astea sa aiba o rezolvare candva.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.