Acasă Eveniment Geamănul „Dugheană“ – ţeapă de un milion de euro

Geamănul „Dugheană“ – ţeapă de un milion de euro

6075
1
DISTRIBUIȚI

El este judecat împreună cu doi băcăuani, pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată

Stelian Nastasă, fratele geamăn al pietreanului Maricel Anton, ambii cunoscuţi după porecla „Dugheană“ – acesta fiind numele anterior al lor, este copărtaş cu doi soţi băcăuani la o ţeapă de aproximativ un milion de euro. Înşelăciunea a fost comisă în urmă cu aproape patru ani, iar de curând Nastasă, în calitate de administrator al SC Plantafarm SRL Bacău şi asociaţii săi Gabriel şi Liliana Tăbăcaru au fost puşi sub acuzare de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA). Ei sunt acuzaţi de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată.

Seminţe plătite cu hârtii fără valoare

Conform rechizitoriului, Stelian Nastasă şi soţii Tăbăcaru au comis faptele în perioada fe-bruarie – septembrie 2010.

„Inculpaţii, în calitate de reprezentanţi ai SC Plantafarm SRL Bacău, sau folosindu-se în mod mincinos de această calitate, au indus şi menţinut în eroare pe reprezentanţii a zece societăţi comerciale cu ocazia încheierii şi executării unor contracte de vânzare-cumpărare, ce aveau ca obiect achiziţionarea de produse agricole (seminţe, pesticide, fitosanitare). Pentru plata acestor produse, inculpaţii au emis 34 de bilete la ordin pentru care nu exista acoperirea necesară şi, în această modalitate, au creat un prejudiciu în sumă de 4.447.161,20 lei (echivalentul a 1.056.357,91 euro). Inculpaţii au continuat să emită respectivele instrumente de plată inclusiv după ce nu au mai avut nicio calitate în cadrul SC Plantafarm SRL, iar cu puţin timp înainte de împlinirea termenului scadent pentru plata biletelor la ordin, Tăbăcaru Gabriel şi Nastasă Stelian au cesionat, în mod fraudulos, părţile sociale ale societăţii în numele căreia efectuau achiziţiile. În vederea recuperării prejudiciului, nu s-au luat măsuri asigurătorii întrucât nu au fost identificate bunuri în patrimoniul inculpaţilor“, se arată în rechizitoriul DNA. Procesul este la al 17-lea termen, la Tribunalul Bacău, şi ameninţă să mai dureze, date fiind toate cererile de amânare şi recuzare (una şi împotriva medicului Serghei Ciuchilan, de la Serviciul de Medicină Legală Neamţ) făcute de Nastasă.

Bolnav psihic cu triplă identitate

Stelian Nastasă şi fratele său geamăn Maricel Anton au devenit „vedete“ în municipiul Piatra-Neamţ după ce au fost anchetaţi pentru infracţiuni de înşelăciune, învinuiţi fiind că au păcălit opt bătrâne din oraş, pe care le-au convins să-şi vândă locuinţele. Ei nu au fost însă trimişi în judecată pentru că au depus acte me-dicale care arată că au probleme de sănătate. Stelian Nastasă, pe care iniţial îl chema Dugheană, iar odată cu acest nou dosar penal        şi-a schimbat numele în Pradjkatâr Pätrus-Jâhannas, are numeroase internări la Psihiatrie cu diagnostice de „psihosindrom organic cerebral cu crize convulsive şi retardare mintală – oligofrenie gradul I – cu grave tulburări comportamentale antisociale, psihoză epileptică, tulburare organică de pesonalitate, personalitate modificată“.

Manevre cu părţile sociale ale firmei

Înainte de a da marea lovitură, arată procurorii, soţii Tăbăcaru au fost angajaţi la firme sau au deţinut societăţi cu obiect de acti-vitate comerţul cu ridicata al produselor chimice, respectiv produse fitosanitare, seminţe şi îngrăşăminte.

„Datorită specificului acestui domeniu, modalitatea de lucru generală a agenţilor economici este încheierea contractelor în primăvara anului, livrarea produselor în funcţie de nevoile din agricultură (de la pregătirea terenului până la recoltare), urmând ca plata să fie făcută la finalul anului, de regulă toamna, după valorificarea recoltelor. În general, până la acest moment, cumpărătorii achită sume mici de bani în raport de valoarea produselor cumpărate, reprezentând de cele mai multe ori taxa pe va-loare adăugată. Profitând de acest mod de lucru, precum şi de relaţiile personale cu operatori de pe piaţa specifică, la începutul anului 2010, Tăbăcaru Gabriel a hotărât să preia Plantafarm de la soacra sa, M.A., prin interpunerea în calitate de asociat şi administrator a lui Nastasă Stelian. Beneficiind de credibilitate în rândul firmelor care furnizează inputuri pentru agricultură, soţii Tăbăcaru au indus în eroare cele zece societăţi comerciale, creându-le convingerea că Plantafarm are puterea financiară şi resursele necesare achitării produselor, prezentând pentru plata mărfurilor bilete la ordin fără disponibil, determinându-le astfel să le livreze produse în valoare totală de 5.113.587,22 lei. Înainte de a se împlini termenele de plată convenite contractual, Tăbăcaru Gabriel şi Nastasă Stelian au cesionat părţile sociale ale Plantafarm“, mai este precizat în rechizitoriul DNA.

Au vrut să vândă statuia lui Ştefan cel Mare

Gemenii Maricel Anton si Stelian Nastasă sunt personaje extrem de pitoreşti în judeţul nostru, atât la propriu cât şi la figurat. Cei doi au fost botezaţi de Preafericitul Patriarh Daniel,          s-au fotografiat cu fostul preşedinte Ion Iliescu şi cu regina Danemarcei şi au mai multe fundaţii, cu denumiri pompoase, prin intermediul cărora au adus ajutoare din străinătate, inclusiv aparatură medicală şi saltele pentru secţia Psihiatrie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra-Neamţ. Cei doi fraţi, de 46 de ani, au fost şi sunt acuzaţi de diverse potlogorării, însă până acum au cazierul curat.

Printre faptele care li se pun în cârcă este şi una de pomină. Astfel, se pare că la începutul anilor ‘90, o firmă din Olanda a încercat să ia de pe soclul din Parcul Tineretului statuia lui Ştefan cel Mare. Luaţi la întrebări, olandezii au pretins că statuia le-a fost vândută de cei doi gemeni. Până la urmă, pentru respectiva faptă a fost trasă la răspundere penală o altă persoană.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.