Acasă Eveniment După ce Tribunalul Neamţ le dăduse pedepse cu suspendare: Finanţiştii mituiţi ajung...

După ce Tribunalul Neamţ le dăduse pedepse cu suspendare: Finanţiştii mituiţi ajung după gratii

986
0
DISTRIBUIȚI

l Constantin Nistor şi colegii săi Corneliu Antonie şi Gheorghe Enăşoaie vor sta patru ani în închisoare, potrivit sentinţei Curţii de Apel Bacău

Fostul şef al Gărzii Financiare Neamţ, Constantin Nistor şi colegii săi Corneliu Antonie şi Gheorghe Enăşoaie au primit ieri pedepse noi de la magistraţii Curţii de Apel Bacău şi vor merge după gratii.

Dacă la Tribunalul Neamţ, cei trei au fost condamnaţi la închisoare cu suspendare, la Bacău lucrurile s-au schimbat radical. Magistraţii băcăuani au majorat pedepsele şi le-au transformat în ani de închisoare cu executare. Astfel, Curtea de Apel Bacău a admis apelul făcut de DNA Bacău împotriva sentinţei penale pronunţată de Tribunalul Neamţ cu privire la soluţionarea laturii penale a cauzei privind pe inculpaţii Gheorghe Enăşoaie, Corneliu Antonie, Constantin Nistor. Cei trei finanţişti au pri-mit, fiecare, câte patru ani de închisoare cu executare, cu o pedeapsă complementară de câte doi ani pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită în formă continuată. Alături de aceştia au fost condamnaţi şi Ion Marinel Ciobanu, Iosif Sescu şi Teodor Todirel, părţi implicate în procedurile de luare de mită instrumentate de procurori. Aceştia fuseseră iniţial achitaţi, dar Curtea de Apel i-a condamnat la câte şale luni de închisoare cu suspendare şi la plata a câte 700 de lei cu titlu de cheltuieli judiciare.

Totul a început în 2011, la data de 29 septembrie, atunci când „inculpaţii Nistor Constantin, Enăşoaie Gheorghe şi Antonie Corneliu, în calitate de comisar şef, respectiv comisari în cadrul Gărzii Financiare Neamţ, cu ocazia efectuării unui control de specialitate, au primit suma totală de 4.010 lei, cu titlu de mită“ – după cum era menţionat în rechizitoriul procurorilor.

DNA a arătat că banii au fost primiţi în scopul favorizării firmelor reprezentate de inculpaţii care au dat banii, respectiv pentru a efectua un control formal, pentru a nu constata toate neregulile sesizate, pentru a aplica amenzi contravenţionale mi-nime cât şi pentru a fi anunţaţi cu privire la alte controale planificate. De asemenea, în acelaşi scop şi în aceeaşi calitate, la data de 11 august 2011, inculpaţii Nistor Constantin şi Enăşoaie Gheorghe au primit de la reprezentanţii unor societăţi comerciale din oraşul Roman, suma de 900 de lei şi foloase materiale în valoare de aproximativ 245 de lei. La data de 4 august, inculpaţii Nistor şi Enăşoaie au primit de la inculpatul Buzdugan Vasile Alin suma de 1.000 de lei pentru ca, în calitatea lor de comisari la Garda Financiară, să favorizeze firma lui Buzdugan. În mod similar, la data de 9 septembrie, Enăşoaie şi Antonie au primit de la inculpatul Ciobanu suma de 1.000 de lei, în scopul menţionat mai sus. Pentru a ascunde faptele de corupţie, în perioada iulie – 29 septembrie 2011, Nistor, Enăşoaie şi Antonie au falsificat documentele pe care le-au întocmit cu ocazia controalelor efectuate în zilele în care au primit banii (procesele-verbale de constatare şi sancţionare a contravenţiilor şi înscrisurile aferente) în care au consemnat date nereale cu privire la nere-gulile constatate la momentul controlului.

(A.N.)

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.