Acasă Social Colegiul Naţional „Roman-Vodă“ intră în proces de reabilitare

Colegiul Naţional „Roman-Vodă“ intră în proces de reabilitare

734
0
DISTRIBUIȚI

 

Colegiul Naţional „Roman-Vodă“, din Roman, va intra într-un proces de reabilitare şi moder-nizare, lucrări ale căror costuri vor fi suportate printr-un proiect european. Recent, reprezentanţii unităţii de învăţământ, cei ai Primăriei Roman şi Agenţia pentru Dezvoltare Regională Nord-Est au semnat contractul „Reabi-litarea, modernizarea şi dezvoltarea Colegiului Naţional «Roman-Vodă» – corp B, în vederea îmbunătăţirii calităţii infrastructurii educaţionale“ care are o valoare de 5.133.131 de lei, din care 4.462.820 de lei reprezintă finanţarea europeană nerambursabilă. Lucrările de consolidare a clădirii, dar şi de reabilitare a arhitecturii şi instalaţiilor corpului B al Colegiului „Roman-Vodă“ vor demara în curând, astfel încât să fie finalizate până pe data de 31 decembrie a anului viitor, conform termenilor contractuali. Cererea de finanţare pentru acest proiect a fost depusă în luna aprilie a acestui an, iar partenerii estimează că peste 1.550 de elevi vor beneficia de  condiţii de siguranţă si confort sporite în cadrul unităţii de învăţământ, după finalizarea lucrătorilor.

Cladire cu o însemnată valoare istorică şi detalii de arhitectură deosebită, clasificată ca monument istoric, corpul B al Colegiului Naţional „Roman-Vodă“ a fost construit între 1921 şi 1923, la cererea prinţeselor Maria Sturza şi Ecaterina Cantacuzino, mamă şi fiică, pentru ca aici să funcţioneze un liceu de fete.

Documentele vremii vorbesc că au fost utilizate un milion de cărămizi pentru care argila a fost excavată de pe un teren pe care cele două prinţese l-au primit de la Primăria Roman în acest scop.

(Natalia RÎŞTEI)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.