Acasă Economic Contribuie degeaba la Pilonul II de pensii: Angajaţii – restanţieri, patronii –...

Contribuie degeaba la Pilonul II de pensii: Angajaţii – restanţieri, patronii – protejaţi de autorităţi

983
0
DISTRIBUIȚI

 

Mii de nemţeni riscă să-şi compromită liniştea bătrâneţii din cauza angajatorilor care omit lună de lună să depună contribuţiile datorate la bugetul asigurărilor sociale. Sunt zeci, poate sute de firme din judeţ în această situaţie, deşi administratorii au reţinut contribuţiile angajatorilor. Astfel, angajaţii respectivi sunt privaţi de dobânda care s-ar fi acumulat dacă sumele ce li s-au oprit pe statul de plată ar fi ajuns la destinaţie. Ei figurează în evidenţele fondurilor de pensii administrate privat ca restanţieri.

40% dintre angajaţi au restanţe la fondurile de pensii

La momentul de faţă, la Pilonul II de pensii contribuie peste 64.000 de nemţeni. Statisticile demonstrează că aproape 40% (!) dintre ei au „găuri“ mai mult sau mai puţin substanţiale în conturile de pensii, şi că aproape 3% nu au niciun leu în conturi deşi angajatorii le-au reţinut contribuţiile!

Începând cu luna martie 2008, o parte din contribuţia individuală datorată de salariaţii cu vârste de până la 45 de ani la bugetul asi-gurărilor sociale de stat merge către fondurile de pensii administrate privat (Pilonul II de pensii). În acest an, jumătate din sumele care se reţin lunar din salariul brut realizat de salariaţi sunt puse la dispoziţia administratorilor fondurilor de pensii, care investesc sumele respective prin plasamente în titluri de stat, obligaţiuni ori cumpărarea de acţiuni. Adică înmulţesc banii fiecăruia dintre contribuabili. Problema este că procedura prin care banii salariaţilor ajung la fondurile de pensii administrate privat este una destul de greoaie şi implică participarea mai multor entităţi. Iar dacă aceste entităţi nu-şi fac treaba au de suferit salariaţii contribuabili, ai căror bani (reţinuţi pe statele de plată) nu produc profitul scontat şi care se va materializa peste ani şi ani în pensii complementare pensiilor de stat.

Angajatori indolenţi, autorităţi fără reacţie

Primul pas în procedura virării contribuţiilor angajaţilor tineri către fondurile de pensii administrate privat îl constituie depunerea de către angajatori a aşa-numitelor declaraţii lunare nominale privind contribuţiile datorate la bugetul asigurărilor sociale. În judeţul Neamţ au această obligaţie aproximativ 7.000 de firme. Majoritatea administratorilor s-au dovedit de bună credinţă şi, după ce au reţinut contribuţiile angajaţilor, au făcut viramentele necesare şi au depus în termenul legal declaraţiile no-minale la Casa Judeţeană de Pensii Neamţ. Alţii, însă, s-au făcut că plouă…

În situaţia în care angajatorii nu depun în termen legal declaraţiile nominale, Casa Naţională de Pensii nu poate face viramentele către fondurile de pensii administrate privat. În consecinţă, participanţii la fondurile de pensii administrate privat pentru care nu s-au depus declaraţii lunare sunt înscrişi în evidenţe cu sume restante (chiar dacă lor li s-a reţinut contribuţia) şi, în plus, sunt privaţi de dobânda care s-ar fi acumulat dacă sumele cu care au contribuit scriptic ar fi ajuns în conturile administratorilor fondurilor de pensii administrate privat.

Împotriva angajatorilor indolenţi, Casa Judeţeană de Pensii Neamţ poate lua măsuri admi-nistrative: amenzi pentru  nedepunerea declaraţiilor nominale (iar acestea se aplică aproape lună de lună), respectiv sesizarea organelor fiscale abilitate. Teoretic, stopajul la sursă (reţinerea de contribuţii din salarii) neurmat de virarea sumelor aferente constituie infracţiune. Mai mult, conform articolului 145 din Legea 411/2004 (a fondurilor de pensii administrate privat), fapta persoanei din vina căreia contribuţia la fondul de pensii nu este virată sau este utilizată în alte scopuri constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la un an la 15 ani, sau cu amendă.

Dar asta tot în teorie, deoarece în practică autorităţile dau dovadă de mult prea multă indulgenţă. În ultimii zece ani, pe rolurile instanţelor nemţene au intrat numai câteva dosare având ca obiect evaziunea fiscală prin stopaj la sursă. Au fost pronunţate numai două condamnări – una de şase luni şi alta de opt luni de închisoare, ambele cu suspendare! În aceste condiţii, ce „imbold“ să aibă administratorii de firme pentru a-şi îndeplini obligaţiile?

(Liviu ILIE)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.