Acasă Politica Migraţia politică în Neamţ – ce-a fost şi ce-a rămas

Migraţia politică în Neamţ – ce-a fost şi ce-a rămas

1228
0
DISTRIBUIȚI

l PDL a rămas cu opt primari din 35, în timp ce PNL mai are doi primari din 12 l cei mai mulţi dintre primarii migratori (26) s-au dus la PSD l UNPR va anunţa astăzi listele finale cu recrutări

Cele 45 de zile date de guvern în care aleşii naţiei pot face mişcările politice dorite vor expira vineri, moment în care se închide sezonul de transferuri politice.

În Neamţ, cea mai mare bătălie s-a dus pentru atragerea câtor mai mulţi primari. După calculele preliminare, anunţate de şefii PSD şi UNPR, aceste două partide se pot considera ca fiind cele care au atras cel mai mare număr de primari şi de consilieri locali. În cazul PSD, interesul s-a axat pe înregimentarea primarilor PDL şi PNL, în timp ce la UNPR, acţiunea s-a desfăşurat mai mult la nivelul consilierilor locali. În urma ultimelor calculele făcute rezultă că în Neamţ mai există opt primari PDL din 35 şi doar doi primari liberali din 12, câţi erau după alegerile din 2012.

PSD a luat caimacul

Strategul de campanie al PSD – deputatul Ioan Munteanu – a afirmat că pentru ei s-a cam încheiat perioada de recrutare. El a dat numele a 26 de primari PNL şi PDL care şi-au depus adeziunile la PSD în ultimele zile şi a mai spus că în afară de aceştia mai sunt „mulţi viceprimari şi consilieri locali“ care au preferat să facă mişcarea de la dreapta spre stânga politicii nemţene.

Munteanu a menţionat că prin-tre cei care au venit cu tot cu acte acum la PSD sunt primarii care s-au anunţat, încă dinainte de alegerile europarlamentare, coordonatori speciali ai filialelor locale ale PSD. Acestora li s-au adăugat alte câteva nume noi, care au venit la PSD cu tot cu mare parte din filialele partidelor din care provin.

Lista primarilor care s-au alăturat PSD cuprinde 17 primari ce fuseseră membri ai PDL: Vasile Mărculeţ – Timişeşti, Ion Tănăselea –  Urecheni, Petre Zamfir – Crăcăoani, Gheorghe Iacob –  Sagna, Laurenţiu Todireanu –  Stăniţa, Petrică Prichici –  Ion Creangă, Leonard Oprea –  Icuşeşti, Viorel Smeria –  Valea Ursului, Vasile Baciu –  Horia, Petru Bîia –  Poiana Teiului, Ionel Ciubotaru –  Roznov, Carol Bereşoaie –  Gherăieşti, Anton Covasan –  Dămuc, Petru Bordea – Pângăraţi, Vasile Olaru –  Girov, Dumitru Coroamă –  Ceahlău.

Acestora li se adaugă alţi zece primari ce provin din PNL: Georgeta Blaj – de la Boteşti, Bogdan Ţarălungă – de la Războieni, Pe-trică Bistriceanu – de la Drăgăneşti, Daniel Lozonschi – de la Brusturi, Vasile Dragoş Ungureanu – de la Făurei, Vasile Alexandroaia – de la Grinţieş, Constantin Mătasă – de la Grumăzeşti, Ioan Sârbu – de la Ţibucani. Ion Iacob – Negreşti şi Ioan Gheorghe Mihăilă – de la Bălţăteşti.

UNPR va anunţa astăzi lista finală

Din declaraţiile recente ale preşedintelui UNPR, Culiţă Tărâţă, la alegerile prezidenţiale, alături de progresişti vor lupta opt primari în plus faţă de cei şase pe care i-au contorizat după alegerile locale din 2012.

Până acum, au fost prezentate doar trei dintre numele primarilor nou recrutaţi: primarul de la Ştefan cel Mare, Sorin Ouatu (fost la PDL), cel de la Ruginoasa, Nicu Chirilă (fost la PDL) sau cel de la Borleşti, Vasile Iliuţă (fost la PRM).

UNPR a înregimentat, până ieri, 76 de aleşi PP-DD din întreg judeţul, lista fiind încă deschisă la adeziuni.

Dacă PSD a cam încheiat procedurile şi UNPR mai are de adunat adeziuni, înseamnă că progresiştii mai negociază cu primarii liberali de la Dochia şi Pe-tricani (Iulian Ciubotaru, respectiv Petrică Rotaru).

În curtea PDL mai sunt opt primari, mulţi dintre aceştia însă, doar cu numele. Lista îi cuprinde pe Gheorghe Ştefan – Piatra-Neamţ, Laurenţiu Leoreanu – Roman, Vasile Panaite – Dragomireşti, Aurora Bălan – Gârcina, Vasile Dascălu – Poie-nari, Ion Rotaru – Alexandru cel Bun şi Constantin Bârsan – Bicazu Ardelean, şi pe Alexandru Drăgan, de la Taşca, care este şi preşedintele interimar al PDL Neamţ.

(Alex NECHITA)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.