Acasă Economic Construcţia noului Kaufland, blocată de Consiliul Local Retailer-ul renunţă la investiţia din...

Construcţia noului Kaufland, blocată de Consiliul Local Retailer-ul renunţă la investiţia din Piatra-Neamţ

2977
5
DISTRIBUIȚI

Mult aşteptatul hypermarket Kaufland, care ar fi trebuit să se construiască în Piatra-Neamţ, lângă Galleria Mall, devine o amintire pentru pietreni, chiar dinainte de a fi construit. Majoritatea din Consiliul Local nu a aprobat Planul Urbanistic Zonal, care ar fi permis investitorului să facă demersurile pentru obţinerea autorizaţiei de construcţie a magazinului. Motivul invocat a fost documentaţia insuficientă.

Prezenţi la şedinţa de miercuri, 31 august, reprezentanţii ACI Bistriţa şi Grup 4 (firmele care ar fi trebuit să realizeze lucrarea) au încercat să-i „îmbuneze“ pe consilieri să aprobe P.U.Z.-ul, împărţindu-le chiar un manifest prin care le-au explicat istoria acestei investiţii. O investiţie controversată, din cauza terenului pe care ar fi trebuit să se ridice hypermarket-ul.

„De patru ani încercăm să implementăm acest proiect. De asta, acum, rog comisia de urba-nism să analizeze bine toate hârtiile depuse de noi. Din motive juridice, primăria a ajuns la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pentru a intra în posesia terenului. După ce s-a făcut achiziţia, ne-am trezit cu un litigiu şi am fost daţi în judecată şi noi, şi autoritatea locală. Este vorba despre trei parcele, situate pe strada General Dăscălescu nr. 1. Acum, după ce Înalta Curte a dat un verdict final favorabil nouă, nu înţeleg de ce nu ni se dă voie să construim. Am cheltuit până în prezent trei milioane de lei, iar investiţia totală ce urma să fie făcută în hypermarket este una colosală: 4-5 milioane de euro, 150 de locuri de muncă, impozite şi taxe plătite la bugetul local. În cazul în care consideraţi că aceste aspecte sunt importante pentru Piatra-Neamţ, vă rog să aprobaţi P.U.Z.-ul, iar dacă nu se reuşeşte demararea construcţiei până la începutul anului viitor, noi ne vedem obligaţi să renunţăm la Piatra-Neamţ“, a spus unul din reprezentanţii firmelor constructoare, în plenul Consiliului Local.

De cealaltă parte, consilierul PSD Adrian Ciubotariu, membru al comisiei de Urbanism, le-a explicat constructorilor că singura problemă care îi împiedică să voteze „pro“ constă în documentaţia incompletă şi neactualizată depusă la primărie, situaţie în care nu îşi pot da acordul. Tot acesta i-a sfătuit pe investitori să revină cu hârtiile necesare la şedinţa următoare.

Discuţia a degenerat: reproşuri cu iz politic

 

După alte câteva minute bune de discuţii, mai mult sau mai puţin argumentate, un alt membru al comisiei de urbanism a „rupt tăcerea“. „Sunt surprins de această discuţie. În comisia de urbanism s-a votat în unanimitate; acolo proiectul a trecut fără nicio problemă. Practic, ce facem noi acum, este să îi alungăm pe investitori“ a declarat consilierul PNL Valentin Ciobanu.

Motivaţia pentru această situaţie a fost că aleşii, majoritatea dintre ei aflaţi la primul mandat, nu sunt obişnuiţi cu „sistemul“ şi nu au avut timp suficient pentru a studia documentele în comisie.

 

Primarul, foc şi pară pe aleşi

 

Înainte de votul final, dar şi după acesta (în cadrul unei conferinţe de presă) primarul Dragoş Chitic a intervenit, reproşându-le vehement aleşilor din PSD – ALDE – PMP că împiedică o investiţie extrem de benefică pentru economia locală.

„Când am preluat mandatul de primar am propus un parteneriat administrativ, pentru a realiza lucruri benefice pentru cetăţeni, care să ducă la dezvoltarea oraşului. Constat că la comisii, cu două zile înainte de şedinţă, se dau avize favorabile, nu se pun alte întrebări iar în şedinţele de consiliu se intervine cu tot felul de lucruri care n-au fost discutate înainte. Toate documentele care s-au cerut acum, puteau fi solicitate în şedinţa de comisie. Fac un apel către colegii din Consiliul Local să fie prezenţi la comisii şi să lămurim acolo neclarităţile legate de un proiect sau altul. Consider că este nefiresc să nu aprobăm proiecte importante pentru comunitate. Din punctul meu de vedere documentaţia depusă de constructor este corectă“, a declarat primarul Dragoş Chitic.

Secretarul municipiului, Florin Fecic, a lămurit lucrurile din punct de vedere juridic. Acesta a explicat că Planul Urbanistic Zonal supus la vot nu are nicio legătură cu autorizaţia de construcţie, iar dacă documentaţia nu ar fi fost completă, ceea ce lipsea putea fi depus în zilele următoare, până la elibe-rarea avizului final. Şi totuşi, proiectul nu a trecut, iar investitorul ameninţă că va pleca.

De menţionat este faptul că, prin renunţarea la această investiţie primăria ar putea fi nevoită să returneze investitorului o sumă de peste 300.000 de lei, constând în avansul achitat la momentul în care a fost achiziţionat terenul.

(Roxana ZAHARIA)

5 COMENTARII

  1. O fi pura coincidenta faptul ca (,) construcţia noului Kaufland a fost blocata de Consiliul Local imediat dupa ce magazinul Lidl din zona a fost relocat in celalalt de oras?

    Sau nemtiii de la Kaufland nu stiu tabla impartirii?!?!?

  2. sa va fie rusine, asteptati ca populatia sa plateasca impozite dar nu le oferoti posibilitatea unui loc de munca. nici o problema nu vin iar alegerile, deja v-am trecut pe lista.

  3. Ca de obocei in România. Functionarii sunt toate resturile umane aparţinand aceluiasi clan de reziduuri inculte si fara experienta in politica.
    Cum poti tu ca “shit” politician ca nu esti destul de experimentat, sau ca nu ai avut destul timp pentru a studia hartiile…??? Ce ai de facut tu ca politician? Facebook, chat… …in birou?
    Inculţi!!!

  4. Asta este sora cu autostrada pe care domnii de la PSD nu vor sa o vada facuta, deoarece Moldova este zona de categoria 5 a si, na moldovenii sunt buni numai la alegeri. Ar trebui sa deschidem ochii si sa mai spunem si nu unor INCOMPETENTI de genul asta care refuza pe fata crearea unor noi locuri de munca pentru orasul nostru care este si asa vai de capul lui! Sa ma ierte persoanele pe care le deranjeaza comentariul meu. Precizez ca nu fac parte din nici un partid si nici nu simpatizez cu lipitorile actuale(si trecut) din Romania.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.