Acasă Economic Bursele sociale pentru liceeni se dau şi în acest an şcolar

Bursele sociale pentru liceeni se dau şi în acest an şcolar

7783
0
DISTRIBUIȚI

 

l dosarele potenţialilor beneficiari pot fi depuse până pe 1 octombrie l de alocaţia lunară de 180 de lei pot beneficia elevii proveniţi din familiile ale căror venituri brute lunare medii (pe lunile iunie, iulie şi august) nu depăşesc 150 de lei

Programul social „Bani de liceu“, iniţiat în urmă cu zece ani, se va derula şi în anul şcolar 2014 – 2015. De bursa socială lunară (al cărei cuantum este de 180 de lei) vor beneficia liceenii care provin din familiile ale căror venituri medii brute, pe membru de familie, în ultimele trei luni dinaintea celei în care a fost depusă cererea, au fost de maximum 150 de lei. Între aceste venituri nu vor fi incluse alocaţiile de stat, alocaţiile suplimentare, bursele de studii, bursele sociale, precum şi alte categorii de ajutoare sociale financiare acordate elevilor. Pentru anul şcolar 2014 – 2015, cererile de obţinere a burselor sociale şi a actelor care fac dovada veniturilor obţinute de familiile potenţialilor beneficiari pot fi depuse de elevi din chiar prima zi de cursuri, iar data limită este 1 octombrie.

Cererile şi celelalte acte doveditoare (copii după actele de identitate ale elevilor şi celorlalţi membri de familie, actele din care să reiasă cuantumul veniturilor lunare) vor fi depuse la secretariatele unităţilor şcolare în care învaţă potenţialii beneficiari.

La fel ca şi în urmă cu un an, pentru departajarea celor consideraţi, în princi-piu, drept eligibili (îndeplinesc acele condiţii de venit) vor fi utilizate şi „criterii subsidiare“: statutul juridic al elevilor (în sensul că au prioritate orfanii, urmaşii eroilor revoluţiei, persoane cu anumite boli) şi domiciliul (prioritate dându-se celor din mediul rural). Anul trecut au mai fost introduse două criterii de departajare ale potenţialilor beneficiari (în cazul că au acelaşi venit): media generală a anului şcolar precedent, respectiv numărul de absenţe nemotivate înregistrate de solicitant. Dovada mediei/numărului de absenţe se va face prin adeverinţele eliberate de unităţile de învăţământ.

Verificarea îndeplinirii condiţiilor de eligibilitate se va face între 1 şi 23 octombrie, de către compartimentele specializate din cadrul primăriilor, iar pe 28 octombrie este programată afişarea listei beneficiarilor. Contestaţii se primesc între 28 octombrie şi 2 noiembrie, iar rezolvarea acestora se va face până pe 6 noiembrie. În aceeaşi zi va fi afişată lista finală a beneficiarilor bursei lunare de 180 de lei.

Actele necesare la dosar

Pentru obţinerea bursei sociale elevul trebuie să depună la secretariatul şcolii la care este înscris un dosar care va cuprinde următoarele documente:

n cerere completată de elev (o primeşte de la şcoală în momentul depunerii dosarului);

n adeverinţa eliberată de dirigintele clasei din care să rezulte numărul de absenţe nemotivate din anul şcolar precedent, media generală şi nota la purtare (pentru elevii de clasa a IX-a adeverinţa este eliberată de şcoala generală de unde provin);

n adeverinţa de salariu pentru toţi membrii familiei majori, cu venitul brut pe ultimele trei luni;

n certificate de naştere pentru membrii familiei care nu au carte de identitate (copie şi original);

n cărţile de identitate ale membrilor familiei de peste 14 ani (copie şi original);

n adeverinţa de la Finanţe privind impozitele.

(Liviu ILIE)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.