Acasă Eveniment Atacul urşilor în Farcaşa

Atacul urşilor în Farcaşa

796
0
DISTRIBUIȚI

Vineri seara (9 august), un urs a atacat gospodăria unei sătence în vârstă de 52 de ani, din comuna Farcaşa, ucigând o scroafă. Atacul a avut loc pe la ora 23. Femeia a sunat la 112, iar în zonă au intervenit poliţiştii şi un paznic de vânătoare de la Asociaţia „Bradul“. Din primele investigaţii s-a stabilit că fiara a trecut prin gardul locuinţei şi a luat scroafa dintr-o anexă amplasată la aproximativ 30 de metri în amonte de casă. Animalul a fost ucis şi mâncat pe jumătate. Când forţele au ajuns la locul evenimentului, ursul fugise, abandonând cadavrul sfârtecat.

Dat fiind faptul că exista pericolul ca fiara să revină, localnicii au fost avertizaţi, prin mesaje „Ro-Alert“: „Atenţie! A fost semnalată prezenţa unui urs în satul Farcaşa (după Biserica Veche)“. Paguba produsă de urs a fost estimat la 1.000 de lei, iar Primăria urmează să întocmească un dosar pentru despăgubirea proprietarei.

Potrivit reprezentanţilor Agenţiei pentru Protecţia Mediului, gestionarii fondurilor de vânătoare din judeţ au recenzat, anul acesta, 472 de urşi. La momentul de faţă, uciderea urşilor reprezintă un demers extrem de anevoios şi de birocratic. Drept urmare, în ultimele 12 luni gestionarii fondurilor de vânătoare din judeţ au solicitat la Mediu avize pentru împuşcarea a doi urşi. S-a dat undă verde doar pentru unul, în luna noiembrie a anului trecut. Animalul cu pricina se afla pe fondul de vânătoare gestionat de Asociaţia „Bradul“.

Cronologic, ultima întâlnire dintre un om şi un urs, care s-a lăsat cu sânge, a fost în seara de 17 septembrie 2018. Atunci, cabanierul de la Fântânele a fost atacat de o ursoaică, în timp ce culegea ciuperci pe marginea drumului axial, din zona masivului Ceahlău. Animalul, care avea doi pui, i-a sărit la picioare, l-a zgâriat şi l-a muşcat de gambe, după care a încercat să-l tragă spre pădure. Norocul omului a fost că puii ursoaicei au plecat în altă direcţie, aşa că aceasta şi-a lăsat „prada“ şi a plecat după ei. În ultimii doi ani, urşii au atacat de cel puţin zece ori animalele sătenilor din Grinţieş, Ceahlău şi Alexandru cel Bun.

(Mihai SAVA)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.