Acasă Social Ziua Culturii Naţionale, sărbătorită la Biblioteca Judeţeană

Ziua Culturii Naţionale, sărbătorită la Biblioteca Judeţeană

989
0
DISTRIBUIȚI

Biblioteca Judeţeană „G.T. Kirileanu“ organizează, luni, 15 ianuarie, un regal de manifestări cultural-artistice pentru a sărbători Ziua Culturii Naţionale, 168 de ani de la naşterea poetului Mihai Eminescu.

Începând cu ora 12, la monumentul lui Mihai Eminescu, pe esplanada bibliotecii, poetul Adrian Munteanu şi solista Viorela Stoian vor susţine un recital de poezie şi un moment muzical.

Festivităţile vor culmina cu dezbaterea „Eminescu şi Basarabia“, susţinută, de la ora 12.30, în Sala Info-Club, de invitatul special Vlad Pohilă, în cadrul proiectului cultural „România Centenară. Maluri de Prut – Basarabia necunoscută“, desfăşurat în parteneriat cu Radio România Chişinău, prin jurnalistul Ina Guţu. Vlad Pohilă este scriitor, publicist, traducător, redactor de carte şi unul dintre cei mai importanţi lingvişti din Republica Moldova. Moderatorul dezbaterii va fi prof. Mihaela Mereuţă, directorul Bibliotecii Judeţene. Tot în Sala Info-Club, de la ora 13.30, Adrian Munteanu va susţine un recital de poezie.

După-amiaza, de la ora 16.30, în Sala Cupola, sărbătorirea se va desfăşura pe coordonate artistice pluridisciplinare, sub genericul „Seară literar-artistică, Eminescu – 168“. Pentru început, va fi vernisată expoziţia de pictură semnată de Dumitru Bezem, din colecţia Elenei şi a lui Vasile Pleşca, „Luceafărul poeziei, mit şi culoare“. Apoi, criticul literar Cristian Livescu va susţine conferinţa „Eminescu, idealul poeziei româneşti“, la finalul căreia va fi lansat numărul 49 al revistei „Antiteze“. Al doilea moment de greutate al festivităţilor va fi marcat prin lansarea volumului G.T. Ki-rileanu, „Martor la istoria României. Jurnal şi epistolar. Vol. IV: 1921-1922“, îngrijit de Constantin Bostan, fost director al Bibliotecii Judeţene „G.T. Ki-rileanu“.

 

Vlad Pohilă, model de conştiinţă şi rezistenţă umană şi intelectuală

 

Dezbaterea „Eminescu şi Basarabia“, susţinută de invitatul special Vlad Pohilă este a şasea dezbatere-dialog din cadrul proiectului cultural „România Centenară. Maluri de Prut-Basarabia-necunoscută“. Prin aceasta se va sărbători împlinirea a 168 de ani de la naşterea poetului Mihai Eminescu, moment în care, pe ambele maluri ale Prutului, este marcată Ziua Culturii Naţionale.

„Eminescu nu a fost doar un poet, ci şi savant, un gânditor, un om cu o viziune extrem de largă. Cum a diagnosticat Eminescu unele probleme, inclusiv pe cea a Basarabiei, nu a mai făcut-o nimeni. Cel mai mult în problema Basarabiei polemiza cu presa rusească. Sigur că îi punea la punct pentru că ruşii şi atunci, ca şi acum, operau cu minciuni, cu falsuri, cu propagandă şi vorbe goale. Articolele sale demonstrează românitatea Basarabiei. Este intransigent şi motivat. Zice Eminescu: «Rusia voieşte să ia Basarabia cu orice preţ, noi nu punem niciun preţ. Primind un preţ, am vinde şi noi nu vindem nimic. Românii care ar cuteza să atingă acest princi-piu ar fi un vânzător». Mai mult, Eminescu a înţeles importanţa Basarabiei atât pentru statul român în devenire, modernizare, cât şi importanţa Basarabiei pentru cele două civilizaţii – răsăriteană şi apuseană“, declara publicistul şi scriitorul Vlad Pohilă.

Considerat un model de conştiinţă şi rezistenţă umană şi intelectuală, Vlad Pohilă s-a născut pe 6 aprilie 1953, în satul Putineşti, raionul Floreşti. A absolvit Universitatea de Stat din Moldova, specialitatea ziaristică (1975), cursuri de muzeistică şi studiul artelor la Moscova (1976), are doctorat în lingvistică la Institutul de Limbă şi Literatură al Academiei de Ştiinţe a Moldovei (1983-1987). A activat în calitate de ghid şi interpret în turism, specializat pentru marile muzee de arte din Moscova şi Sankt Petersburg (1975-1981), perioadă în care a studiat mai multe limbi romanice, slave şi baltice, precum şi culturile acestor popoare. A participat, în 1989, la tipărirea primelor numere, în condiţii de clandestinitate, a revistei „Glasul“ (la Riga, Letonia, şi la Vilnius, Lituania) – primul ziar în limba română apărut în stânga Prutului la sfârşitul anilor 80. Din 2003 şi până în prezent, Vlad Pohilă este redactor-şef al revistei de bi-blioteconomie şi ştiinţe ale informării BiblioPolis, editată de Biblioteca Municipală „B.P. Haşdeu“ Chişinău.

A editat mai multe lucrări legate de corectitudinea şi promovarea limbii române. La sfârşitul anilor 80, majoritatea elevilor, profesorilor şi părinţilor din Basarabia învăţau a scrie în limba română cu grafie latină după cartea lui Vlad Pohilă „Să citim şi să scriem cu litere latine“, editată la Chişinău în 1989. În 2010, lui Vlad Pohilă i s-a confe-rit cea mai înaltă distincţie de stat – „Ordinul Republicii“.

(Natalia RÎŞTEI)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.