11.8 C
Piatra Neamț
sâmbătă, aprilie 26, 2025
AcasăEvenimentO gravidă a murit după ce a fost purtată prin patru spitale

O gravidă a murit după ce a fost purtată prin patru spitale

Date:

l Dr. Mihnea Hurmuzache, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi, a declarat că pacienta, suspectă de meningoencefalită, a ajuns în stop-cardiorespirator la spitalul unde ar fi putut fi salvată l Direcţia de Sănătate Publică Neamţ nu a primit niciun raport cu privire la suspiciunea de boală infecţioasă în cazul acestei paciente

Giorgiana Bianca Cimpoi, din Roman, în vârstă de 27 de ani, însărcinata în 21 de săpămâni, a murit, marţi, 9 ianuarie, la Spitalul de Boli Infectioase „Sfânta Parascheva“ din Iaşi, după ce a trecut pe sub ochii medicilor din patru spitale. Iniţial, pe 5 ianuarie, femeia a ajuns la Spitalul Municipal de Urgenţă (SMU) Roman, pentru a i se face nişte analize de sânge. Luni, 8 ia-nuarie, tânăra însărcinată a ajuns din nou la SMU Roman.

„Am explicat de mai multe ori despre acest caz, pentru că am fost acuzaţi că de 4 zile stă pacienta. Pacienta are foaie de observaţie cu data de 8 ianua-rie, luni. Pe 8 ianuarie a venit şi pe 9 ianuarie s-a făcut transferul. Noi am încercat să punem lucrurile cap la cap, să fim coerenţi. Altă acuzaţie pe care am primit-o a fost că pacienta a plecat intubată de la noi. Pacienta a plecat conştientă, cu scorul Glasgow 13-14. Martor este şi medicul care a gestionat cazul şi medicul anestezist, inclusiv medicul de la Serviciul de Ambulanţă, care a preluat pacienta în stare de conştienţă. Conduita noastră, ca şi Spital Municipal de Urgenţă, spune că în momentul în care sesizezi că un pacient ar avea risc de înrăutăţire a stării de sănătate să trimitem pacientul la Iaşi, lucru care s-a şi întâmplat. Deci, pe 8 ianuarie, pacienta s-a prezentat la spitalul nostru, acuzând cefalee şi vărsături, fiind vazută de medicul curant Ana Apetrei. I s-au făcut investigaţiile şi s-a ajuns la concluzia că sarcina decurge normal. I s-a efectuat un tratament pentru cefalee, perfuzie pentru hidratare şi ecografie pentru sarcină. Pentru faptul că acuza durere de cap, a fost chemat neurologul, care a identificat faptul că are o rigiditate mode-rată la ceafă, motiv pentru care s-a recomandat un RMN, însă, din cauza unei tije metalice pe coloana vertebrală, acesta nu se putea face. I s-a administrat dextametazonă pentru a-i ceda cefaleea şi aceasta s-a redus în intensitate. Pe 9 ianuarie, cefaleea era tot mai scăzută în intensitate, dar a fost chemat medicul infecţionist pentru că se menţinea rigiditatea la ceafă. Pacienta nu avea febră, era conştientă şi cooperantă. Medicul infecţionist i-a recomandat un CT la craniu. La mijlocul zilei, medicul curant a sunat la Maternitatea „Elena Doamna“ din Iaşi, unde a prezentat cazul medicilor ieşeni, cu recomandarea să fie preluată de ei, aceştia fiind de acord dacă pacienta vine cu diagnosticul de după consult şi rezultatele CT-ului. În jur de ora 15.30, pacienta a plecat, la Iaşi, conştientă, cu ambulanţa prevazută cu medic. La noi, aparţinătorii pacientei nu au depus nicio plângere”, a declarat dr. Oana Onu, director medical al SMU Roman.

Un diagnostic pus prea târziu

Până la momentul tragic, pacienta avea să fie transferată, pe rând, la trei spitale din Iaşi. De la SMU Roman pacienta a fost trimisă la Maternitatea „Elena Doamna“, după câteva ore de investigaţii luându-se decizia transfe-rului la Spitalul de Neurochirurgie, însă şi medicii de la acea unitate au decis transferul către spitalul de Boli Infecţioase din Iasi, după ce a fost diagnosticată cu meningoencefalită. Femeia nu a mai apucat să fie tratată, intrând în stop cardio-respirator, iar medicii spitalului de Boli Infectioase efectuând tinerei manevrele de resuscitare, care s-au dovedit fără succes.

„Pentru că aveau o suspiciune de diagnostic de meningoencefalita au trimis-o la Spitalul de Boli Infectioase. Când a ajuns la noi, femeia era deja în stop cardio-respirator. Timp de o oră s-a încercat resuscitarea. La 21.30 a fost consemnat decesul“, a precizat medicul Mihnea Hurmuzache, de la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Iaşi.

Nici până ieri, Direcţia de Sănătate Pu-blică Neamţ nu a primit vreo raportare sau sesizare legată de această pacientă. „Când sunt anumite boli infecţioase, care sunt cu raportare, colegii de la Iaşi ne sună, dar în acest caz nu ne-au sunat. E posibil ca nici ei să nu fi fost anunţaţi încă de la spitalele din Iaşi. Până în acest moment, eu nu am niciun fel de raportare legată de această pacientă. De aici, de la Neamţ, nu aveam de ce să primim un raport pentru că de la Spitalul Roman nu a ridicat nimeni vreo suspiciune de boală infecţioasă“, a precizat dr. Roxana Pipirigeanu, epidemiolog şef al DSP. Medicii de la Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi au anunţat Poliţia, urmând ca primele concluzii legate de cauzele decesului să fie stabilite în urma necropsiei. (T. MARIAN)

Ultimele știri 🗞

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.