Cea de a IX-a ediţie a „Zilei Comunei Săvineşti“, desfăşurată ieri, s-a dovedit a fi o încununare a muncii de peste an a edilului, a consilierilor, dar şi a cetăţenilor acestei comune.
Ca şi la ediţiile trecute, sute de localnici s-au strâns în zona special amenajată pentru această ma-nifestare – parcul din centrul localităţii – pentru a sărbători o nouă ediţie a „Zilei Comunei Săvineşti“, ce s-a desfăşurat sub auspiciile Centenarului Marii Uniri de la 1918, înţelegerii, bunei dispoziţii şi ale marii sărbători religioase care a precedat-o: Adormirea Maicii Domnului.
Sărbătoarea a adunat laolată fii ai satului, veniţi de la muncă din străinătate, gospodari ai locului care, după un an de trudă, au aşteptat cu nerăbdare o asemenea manifestare pentru a uita de grijile cotidiene şi a se distra pe cinste. „Ziua Comunei Săvineşti“ a fost o sărbătoare cu adevărat fără seamăn, organizatorii – Primăria şi Consi-liul Local – întrecându-se pe sine. Celor prezenţi le-a fost oferit un program artistic deosebit, în cadrul căruia şi-au dat concursul interpreţi renumiţi în ţară şi nu numai. Dar mai înainte, aşa cum stă bine unei comunităţi destoinice şi cu frică de Dumnezeu, un sobor de preoţi a binecuvântat „Ziua Comunei Săvineşti“.
Nunţi de aur, momente artistice de platină
Ca de fiecare dată, sufletul ma-nifestărilor prilejuite de Ziua Comunei a fost primarul Daniel Horciu. El a fost cel care a dat, de altfel, startul sărbătorii: „Bine aţi venit la cea de-a IX-a ediţie a Zilei Comunei Săvineşti. Şi în acest an am pregătit un program pentru toate gusturile. Mai înainte de toate, îi vom cinsti cum se cuvine pe consătenii noştri ajunşi la nunta de aur. Apoi, programul nostru va intra în linie dreaptă şi vom da startul petrecerii. Dar mai înainte, fiind anul Centenarului, anul în care ţara noastră a împlinit un secol, permiteţi-mi să vă urez mulţi ani cu bucurii – ca români, ca fraţi! La mulţi ani şi celor prezenţi, şi celor care nu sunt cu noi! La mulţi ani, săvineşteni!“
După ce primarul Horciu s-a adresat celor prezenţi, „Ziua Comunei Săvineşti“ a continuat cu un emoţionant moment: premierea celor şapte cupluri din Săvineşti care în acest an serbează nunta de aur – 50 de ani de căsnicie. Adevărate modele pentru tânăra generaţie, perechile au urcat pe scenă, în aplauzele publicului, pentru a primi premii în bani, flori (doamnele) şi sticle de şampanie (domnii).
„Ca în fiecare an, sărbătorim pe acei soţi fideli şi răbdători care au trăit împreună practic întreaga viaţă. 50 de ani nu-i puţin lucru când îţi împarţi bucuriile, dar mai ales grijile şi necazurile cu altcineva. Merită respectul nostru, merită aplauzele noastre“, a conchis primarul Daniel Horciu.
Imediat după acest moment, s-a dat startul petrecerii. Au urcat pe scenă elevii talentaţi de la Şcoala „I. Gervescu“ din Săvineşti. Ei au cântat, au dansat dansuri populare şi de societate, au recitat şi au jucat chiar şi o scurtă scenetă. Din pu-blic, părinţi şi bunici au aplaudat furtunos fiecare moment artistic în parte.
Rând pe rând apoi, până târziu aseară, în faţa publicului au apărut Cornelia Ştefan, Lili Ciortan, Sabina Ursachi, Nelu Hongu, formaţia „Nemuritorii“, formaţia „Alb Negru“, Mioara Velicu, Dinu Iancu Sălăjanu şi, în special spre deliciul tinerilor, Lidia Buble
Săvineşti, o comună europeană
Daniel Horciu – primarul comunei Săvineşti a demonstrat, în cei zece ani petrecuţi în fruntea comunităţii, că poate îmbunătăţi viaţa celor care l-au ales şi că interesul cetăţenilor este împărtăşit şi de executivul primăriei.
Cu aprobarea consilierilor locali, membrii executivului s-au ocupat de cele mai presante probleme ale localităţii: asfaltarea unor străzi din toată comuna, extinderea reţelei de gaz metan, extinderea reţelei de apă potabilă, investiţii la şcoli şi grădiniţe. Majoritatea acestor lucrări au fost realizate cu bani proprii, în urma unor licitaţii desfăşurate ca la carte şi cu firme serioase. Însă nu lipsesc nici investiţiile realizate cu importante fonduri europene.
Primarul Daniel Horciu: „În 2017 am depus, prin POR 2014-2020, două importante proiecte. Cu mândrie îi anunţ ce concetăţenii mei că am primit finanţare pentru ambele! În primul rând este vorba despre înfiinţarea unui centru de zi pentru persoane vârstnice, în localul şcolii vechi din comună; am primit o finanţare de 1,5 milioane de euro, noi contribuind cu 250.000 de lei de la bugetul local; acest proiect este în faza de precontractare. Un alt proiect european se referă la reabilitarea termică şi creşterea eficienţei energe-tice a clădirii Şcolii nr. 1 Săvineşti. Am primit tot 1,5 milioane de euro, de asemenea partea de cofinanţare fiind de 250.000 de lei; aici, procedura este şi mai avansată – suntem în faza de contractare. Foarte aproape de obţinerea finanţării suntem şi cu un proiect în valoare de 38.000 de euro, depus prin intermediul GAL «Drumurile Bistriţei», pentru modernizarea iluminatului pu-blic. Vom monta lămpi led, de 20 de watti, pe străzile Cracăului, Transformatorului (din satul Dumbrava Deal), Grădinarilor, Liliacului şi Preot Macovei (din satul Săvineşti)“.
În ceea ce priveşte investiţiile cu bani de la bugetul local, veştile sunt la fel de bune: „Am reuşit să extindem reţeaua de gaz metan pe străzile Luncii şi Liliacului, beneficiare fiind vreo sută de familii. La momentul de faţă, trei sferturi din comună are reţea de gaz metan! Până la sfârşitul anului, vom extinde reţeaua pe străzile Bistriţei, Chimiei 3 şi Chimiei 4 – circa un kilometru de reţea Pe de altă parte, am continuat asfaltările. Am turnat covor asfaltic pe străzile Jderului, Chimiei 1 şi Liliacului – în total, circa 800 de metri liniari. Până la sfârşitul mandatului actual vom termina de asfaltat toate străzile din comună. Avem în plan inclusiv asfaltarea drumului care face legătura cu satul Dumbrava Deal (DC 110C); anul acesta, vom turna asfalt pe porţiunea cuprinsă între DN 15 şi calea ferată. O altă preocupare a noastră o constituie extinderea reţelei de apă potabilă; în acest an vom trage apă la casele de pe marginea DN 15 – de la intersecţia cu strada Vulturului până la limita dinspre Roznov a comunei noastre“.
(Liviu ILIE)