Ieri, pentru comuna Taşca a fost o zi de sărbătoare specială. Cea de-a XXIV-a ediţie a Zilelor Comunei, intitulată sugestiv „Flori de Munte“, a debutat cu un moment de o însemnătate aparte. Cu începere de la ora 11, toată suflarea comunei a fost de faţă, cu mic cu mare, la ceremonia militară, care a avut loc în centrul localităţii, acolo unde Comandamentul Batalionului 634 Infanterie „Petrodava“ a fost şi el nelipsit. După salutarea drapelului de luptă, oficialităţile judeţene, care au răspuns invitaţiei de a fi alături la acest semnificativ moment, au asistat, alături de reprezentanţii autorităţilor local şi locuitorii comunei, la intonarea Imnului României şi la slujba de pomenire oficiată în cinstea eroilor români, care s-au jertfit pe câmpurile de luptă.
Primăria şi Consiliul Local au ţinut să organizeze această ceremonie ţinând cont de mai multe aspecte, evidenţiate de Daniela Ursache, primarul comunei Taşca. „Cu binecuvântarea lui Dumnezeu, ne-am dorit să scriem o pagină de istorie în conştiinţa colectivă a neamului românesc. Am fost martori şi ctitori ai unor momente înălţătoare dedicate eroilor acestor meleaguri, pomenirii şi cinstirii lor, precum şi sărbătoririi comunei Taşca, în anul Centenarului Marii Uniri. Mă cunoaşteţi cu toţii foarte bine şi ştiţi că voi spune întotdeauna lucrurilor pe nume. Nimic din ceea ce s-a întâmplat aici nu ar fi fost posibil fără susţinerea locuitorilor din Taşca, moment pentru care profit de această ocazie să vă mulţumesc pentru încrederea cu care m-aţi creditat. Mă înclin în faţa voastră, dragii mei, şi vă încredinţez că viitorul acestei comune va fi pe măsura aşteptărilor, dorinţelor, credin-ţelor şi sufletelor voastre! Motivul pentru care, pentru prima dată în istoria comunei Taşca, am organizat o ceremonie militară, este că Armata şi Biserica reprezintă cei mai importanţi piloni ai conştiinţei noastre naţionale. În ciuda vicisitudinilor sale, poporul român a supravieţuit. Lor le datorăm integritatea şi suveranitatea acestei ţări şi este o datorie a noastră să nu-i uităm pe cei pentru care România şi românismul nu ar fi fost niciodată ceea ce sunt astăzi. Prezenţa militarilor români la sărbătoarea comunei Taşca are în acest an o dublă semnificaţie. Suntem în anul centenarului, la 1 Decembrie se vor împlini 100 de ani de la Marea Unire şi consider că şi noi, străjerii Văii Muntelui, trebuie să celebrăm cum se cuvine împlinirea de veacuri a românilor. Pe aceste meleaguri, mărşăluiau spre Ardeal, în iarna anului 1917, ostaşii Regimentului 15 Infanterie, contingent al Armatei Române, care a dus victorios steagul României, până la Budapesta. Când Primul Război Mondial s-a încheiat, drapelul Re-gimentului 15 Infanterie a fost decorat cu Ordinul Steaua României în Grad de Cavaler. Urmaşii bra-vilor eroi, care în drumul lor spre casă s-au oprit la Alba-Iulia, au adus la bun sfârşit ceea ce Mihai Viteazu realizase la data de 27 mai, anul 1600: prima unire politică a celor trei ţări româneşti. Am organizat această ceremonie pentru că suntem români şi pentru că suntem datori noi, cât şi generaţiile viitoare, să ne cinstim înaintaşii şi să sperăm că vom fi uniţi într-o Românie mai bună. Mulţumesc pentru prezenţa fraţilor noştri, de peste Prut, acum cetăţeni ai Republicii Moldova, pentru care visul reîntregirii, prin unirea cu patria mamă nu a murit şi nu se va tinge niciodată! Nădăjduiesc că această zi va fi una de referinţă pentru viitorul comunei noastre şi că uniţi în credinţa noastră, în Bunul Dumnezeu şi România, vom depăşi orice vicisitudine a sorţii“, a spus Daniela Ursache.
La eveniment a fost prezent şi Ion Asaftei, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, care a îndemnat la unitate şi a amintit despre jertfa ostaşilor români. „Am trăit un moment semnificativ, pentru istoria neamului nostru. Mai dăm o filă de istorie şi încercăm, după forţa şi credinţa noastră, să aducem la nivelul conştiinţei noastre faptele de eroism pe care ostaşii noştri le-au realizat, de-a lungul timpului, în momente esenţiale pentru devenirea, independenţa şi demnitatea României. Pentru tot ceea ce înseamnă jertfa supremă, pentru pământ, pentru ţară, pentru neam şi pentru ceea ce suntem astăzi. Nu trebuie să uităm şi faptul că au fost şi alţi eroi pentru care purtăm un respect deosebit. Este vorba despre eroii dinaintea acestor războaie, dar şi eroii de pe frontul nevăzut. Şi pe ei trebuie să-i respectăm şi să-i invocăm în rugăciunile noastre, pentru ca neamul românesc să dăinuie pentru veşnicie pe aceste meleaguri. În acest an centenar, trebuie să fim mai uniţi ca niciodată. Glorie eternă eroilor români şi la mulţi ani comunei Taşca!“, a spus Asaftei.
La acelaşi moment solemn a participat şi prefectul judeţului, Daniela Soroceanu, care în timpul discursului oficial a cerut ca numele înscrise pe monumentul eroilor să fie citite cu voce tare, spre aducere aminte. „Salut iniţiativa doamnei primar, Daniela Ursache, de a omagia la Taşca, în anul Centenarului, eroii neamului! La monumentul dedicat lor, ca urmare a participării la Războiul de Independenţă şi la cele două Războaie Mondiale, lupta pentru apărarea independenţei şi libertăţii ţării, a suvera-nităţii naţionale, au reprezentat mereu şi reprezintă o valoare supremă pentru poporul nostru. În istorie, proclamarea independenţei, consacrată pe câmpurile de bătălie şi apoi recunoscută pe plan internaţional, a deschis noi perspective ale dezvoltării societăţii româneşti. Prin jertfele date în teatrele militare, poporul român şi-a înscris numele la loc de cinste, în cronica războiului, ostaşii noştri reuşind ca prin dăruirea lor să apere pământul străbun. Aducem un pios omagiu eroilor neamului, celor ce s-au sacrificat în numele valorilor, principiilor şi idealurilor, pentru viitorul şi pentru stabilitatea României“, a spus prefectul judeţului.
La finalul ceremoniei militare, după defilare Drapelului de Luptă şi a Gărzii de Onoare, puţinii ve-terani de război rămaşi în viaţă, din comuna Taşca, au fost aplaudaţi la scenă deschisă, fiindu-le înmânate diplome de recunoştinţă.
Petrecere şi voie bună, în Parcul „Sfânta Maria“
În cea de-a doua parte a zilei de sărbătoare, distracţia şi-a făcut loc în cunoscutul Parc „Sfânta Maria“, acolo unde sutele de petrecăreţi au trăit momente de calitate. Asta datorită organizatorilor care au reuşit să aducă invitaţi de marcă pe scena amplasată în centrul parcului. Înainte de a da „dezlegare“ petrecerii, edilul Daniela Ursache a ţinut să acorde diplome de recunoştinţă pentru cuplurile „de aur“, care au împlinit 50 de ani de căsnicie; elevilor, profesorilor şi oamenilor de cultură care au promovat comuna Taşca prin conduita şi rezultatele activităţilor iniţiate de aceştia. „Cu ajutorul Bunului Dumnezeu, am ajuns o nouă ediţie a Zilelor Comunei Taşca. Mulţumesc pentru toată susţinerea de care am parte în activitatea pe care o desfăşor! Mulţumesc pentru susţinere membrilor Consiliului Local şi colectivului Primăriei. Nu-mi place să mă lungesc cu poveşti şi mă rog să vină momentul în care ceea ce facem zi de zi să se cunoască şi mă mai rog să apreciaţi ceea ce se face. Am o listă de investiţii la care muncim, dar până nu vor fi gata nu o să vin în fiecare zi a comunei, nu o să postez pe reţele de socializare, ca să mă laud. Dragii mei, doar trebuie să vedeţi şi să aveţi încredere în mine, atât. În rest, n-are rost să spun poveşti, n-are rost să vă înebunesc cu laude, pentru că Dumnezeu m-ar pedepsi dacă m-aş mândri. Vă mulţumesc!“, a adăugat primarul Ursache. Până la lăsatul serii, pe scenă au urcat: Grupul vocal „Floare de lotus“, al Şcolii Gimnaziale „Vasile Mitru“ din Taşca, Ansamblul etnofolcloric „Plăieşii“, Alexandru Recolciuc, Ionela Brănişteanu, George Cojocărescu, Grupul Folk „Eu cred!“, Aura, Alessandra şi, nu în ultimul rând, Mihai Trăistariu.
(M.T.)