10.7 C
Piatra Neamț
sâmbătă, ianuarie 18, 2025
AcasăSportTurul Masivului Ceahlău XCM, ediţia a II-a

Turul Masivului Ceahlău XCM, ediţia a II-a

Date:

La umbra muntelui legendă Ceahlău pregătirile sunt în toi pentru organizarea şi desfăşurarea întrecerilor celei de-a doua ediţii a concursului de mountain-bike „Turul Masivului Ceahlău – XCM“. Evenimentul este programat pentru ziua de sâmbătă, 15 septembrie.

Formatul concursului este cel de Cross Country Marathon,  desfăşurându-se în cea mai mare parte pe drumuri de munte.

Premiile vor consta în medalii, diplome şi produse de la sponsori.

Perioada de înscriere a început pe 15 iulie şi se va termina la 10 septembrie. Pentru perioada 15 iulie-15 august, taxa de participare a costat 70 lei. De joi, 16 august, taxa de participare costă 80 de lei şi se poate achia până la 12 septembrie. Cei care vor dori să se înscrie la faţa locului, în limita locurilor disponibile, vor achita o taxă de 100 de lei. Pentru întrecerea traseului „Fammily“, taxa de participare este de 50 de lei (echipă).

Startul va fi dat de la ora 10 pentru concurenţii traseului lung, respectiv la ora 10.10 pentru competitorii traseului scurt. Organizatori sunt cei de la Complexul ArtEd Durău şi HPM – Pro Mountain Sports Iaşi.

Concursul are o singură zonă tehnică, comună celor două trasee, cuprinsă între Poiana Stănile – Poiana Văratec – Poiana Maicilor – Drumul Axial Izvorul Muntelui. Respectiva zonă tehnică este una dificilă şi trebuie abordată cu atenţie.

Traseele se vor prezenta bine în condiţii de ploaie, fiind drumuri de munte pietroase. La fel ca în 2017, ideea evenimentului sportiv este aceea de a parcurge un traseu care înconjoară masivul, cu punct de plecare/sosire în staţiunea Durău. În acelaşi timp, organizatorii doresc să aducă iubitorii ciclismului montan în zona plină de poveste a muntelui emblematic din Carpaţii Orientali.

Pentru acest an, organizatorii vor să revină la ideea iniţială a traseului lung, acesta având 66 km cu 2.100 metri diferenţă de nivel şi parcurgând, mai nou, distanţa dintre Izvorul Alb şi Comuna Ceahlău pe malul Lacului Bicaz. Traseul scurt va rămâne acelaşi de anul trecut, cu 50 km şi 1.430 metri diferenţă de nivel, care va trece prin aceleaşi locuri pitoreşti ca cel lung.

În funcţie de starea lor la data concursului, traseele pot suferi modificări. Traseul lung (66 km / 2010 m diferenţă de nivel) pleacă din incinta complexului ArtEd Durău, în coborâre până la intersecţia cu drumul forestier ce duce spre Satul Schit. Urmează urcarea pe D.F. Slatina, apoi pe D.F. Pârâul lui Martin până „La Scaune“, coborâre pe Valea Bistrei Mari până la intersecţia cu Bistra Mică. De acolo se pleacă în urcare până în Poiana Stănile, iar de acolo vine partea tehnică a traseului, poteca ce traversează pădurea spre Poiana Văratec şi Poiana Maicilor fiind accidentată şi mai greu de parcurs. Din Poiana Maicilor urmează o coborâre tehnică până în Axial Izvorul Muntelui. Odată ajunşi în Axial, concurenţii vor parcurge aproximativ 2 km în urcare până la Cabana Falon, unde traseul lung duce dreapta pe Izvorul Alb până în satul cu acelaşi nume. În sat, drumul face stânga pe drumul forestier ce urmează malul lacului Bicaz până în comuna Ceahlău. În această localitate se va merge pe asfalt până în spatele şcolii, de unde se va urca pe Humărie până în Axial, drept prin pădure.

Traseul scurt (50 km / 1500 m diferenţă de nivel) pleacă din incinta complexului ArtEd Durău, în coborâre pânã la intersecţia cu drumul forestier ce duce spre Satul Schit. De acolo urmează urcarea pe D.F. Slatina, apoi pe D.F. Pârâul lui Martin până „La Scaune“. Din nou coborâre pe Valea Bistrei Mari până la intersecţia cu Bistra Mică. Urmează drumul în urcare până în Poiana Stănile şi partea tehnică a traseului: poteca ce traversează pădurea spre Poiana Văratec şi Poiana Maicilor, fiind accidentată şi mai greu de parcurs. Din Poiana Maicilor urmează o coborâre tehnică până în Axial Izvorul Muntelui. De acolo urmează Drumul Axial până deasupra complexului ArtEd Durău şi coborârea prin pădure.

Traseul family (maxim 10 km) are rolul de a încuraja copiii cu vârsta între 6 şi 14 ani să ia parte la eveniment, în calitate de concurenţi. Dificultatea va fi mică, intregul traseu desfăşurându-se pe Drumul Axial. Copiii vor participa în concurs însoţiţi de către un părinte sau de către un adult pentru care părintele şi-a dat acordul scris.

Dacă va fi cazul, organizatorii vor impune echipament obligatoriu de protecţie împotriva intemperiilor (ploaie, frig etc).

Parcurgerea traseului se va face numai pe biciclete de munte (mountain bike). Casca de protecţie este obligatorie şi duce la descalificarea concurenţilor observaţi de arbitri fără aceasta. Nimeni nu va lua startul fără cască de protecţie. Trecerea prin toate punctele de control este obligatorie, în caz contrar concurenţii în cauză vor fi descalificaţi. Distanţele de concurs vor fi parcurse în limite de timp ce vor fi stabilite de către organizatori în funcţie de condiţiile meteo.

(Ciprian AVĂDANEI)

Ultimele știri 🗞

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.