Cumpărarea unei maşini second hand, de cele mai multe ori, îţi poate aduce mai multe necazuri decât satisfacţii. Ba chiar poţi să te alegi şi cu un dosar penal, pentru că, samsarii, în goana lor după un câştig uşor şi cât mai mare, fac tot felul de „scheme“ care să te convingă să cumperi automobilul. Pe piaţa auto second hand au ajuns, în ultimul an, tot felul de maşini care ascund o mulţime de pro-bleme. Astfel, samsarii scot cu tupeu la vânzare atât maşini furate, dar mai ales autovehicule reparate sumar.
Mai nou, însă, comercianţii de maşini la mâna a doua apelează la o altă metodă „murdară“ menită să-i înşele pe cumpărători. Mai exact, în ultima perioadă, la Registrului Auto Român (RAR) s-au primit solicitări pentru emiterea documentelor necesare înmatriculării în România a unor vehicule provenite din state membre UE, care aveau înscrise în documentele de înmatriculare menţiunea „VER-WERTUNGSNAGHWEIS LAG VOR“ sau altele similare care conţin termenul „VER-WERTUNGSNAGHWEIS“.
„Aceste menţiuni sunt asociate cu operaţiunea de dezmembrare efectivă a vehiculelor sau cel puţin angajamentul ferm de dezmembrare, iar autorităţile germane nu mai permit reînmatricularea vehiculelor respective“, a transmis RAR. Potrivit legii, persoanele fizice sau cele juridice deţinătoare de autovehicule scoase din uz au obligaţia de a le preda operatorilor economici autorizaţi să desfăşoare activităţi de colectare a acestora, sau celor autorizaţi să efectueze operaţiuni de tratare.
De altfel, RAR a şi emis o instrucţiune de lucru privind refuzul eliberării documentelor necesare înmatricultării în România a unor astfel de autovehicule: „Activităţile solicitate pentru asemenea vehicule se înregistrează în programul de registru al RAR cu rezoluţia «Respins», iar numerele lor de identificare se blochează în sistemul nostru informatic. De la începutul anului şi până în prezent, au fost blocate în sistemul nostru informatic mai multe vehicule pentru care au existat informaţii privind dezmembrarea acestora“.
Mare atenţie la ce cumpăraţi!
Prin urmare, RAR le recomandă cumpărătorilor de vehicule utilizate, provenite din alte state, să nu le achiziţioneze fără documente de înmatriculare.
În plus, la momentul achiziţionării vehiculelor, se impune verificarea cu atenţie a documentelor de înmatriculare astfel încât acestea să nu fie depreciate cu intenţia de a ascunde statutul de vehicul scos din uz în vederea dezmembrării (ştersături, zone acoperite cu diverse etichete, etc.).
Samsarii consacraţi sau persoanele care vor să scape de vechea maşină pentru a-şi cumpăra alta mai bună se folosesc de diverse metode pentru a înşela vigilenţa cumpărătorilor. Actele „pe direct“ este una dintre ele. Aceasta presupune încheierea actelor direct între client şi vânzatorul din ţara de unde provine maşina. În felul acesta, samsarul nu apare în niciun document. Practic, el va falsifica actele maşinii luată de la străin, în dreptul vânzătorului rămânând datele corecte ale proprietarului, dar cu o semnătură nereală, iar la cumpărător va fi lăsat loc liber (aici va apărea numele persoanei din România căreia îi va fi vândută maşina). În fapt, cumpărătorul final nu va fi niciodată proprietarul maşinii (putând chiar fi acuzat de uz de fals la încercarea de înmatriculare), iar samsarul nu va putea fi găsit pentru a fi tras la răspundere.
„Actele“ făcute „de mână“ (chitanţă de mână) sunt o altă metodă, întâlnită şi în prezent, mai ales în mediul rural. Maşina nu poate fi radiată sau înmatriculată niciodată cu astfel de documente. În fine, o altă metodă des folosită este cea a maşinilor furate de la firmele de închiriat şi revândute cu documente contrafacute (de exemplu contractul de vânzare-cumpărare). Maşina va apărea ca fiind sustrasă cu mult timp după ce a fost revândută în repetate rânduri. Mai sunt, totodată, şi maşinile „clonate“ – cu documente de la una şi caroseria de la alta, atenţionează şi poliţiştii.
(Mihai SAVA)