Acasă Social Întâia prăznuire a Sfântului Gheorghe Pelerinul

Întâia prăznuire a Sfântului Gheorghe Pelerinul

1048
0
DISTRIBUIȚI

Astăzi – vineri, 17 august – Biserica Ortodoxă Română îl va prăznui pentru întâia dată pe Gheorghe Lazăr, cel cunoscut pietrenilor de la început de veac XX drept sihastrul din Turnul lui Ştefan cel Mare, canonizat pe 5 octombrie 2017 sub numele Sfântul Gheorghe Pelerinul.

Cu acest prilej, la Mănăstirea Văratec va avea loc o slujbă de pomenire – osemintele sfântului aflându-se în gropniţa mănăstirii nemţene.

Proclamarea solemnă a ca-nonizării lui Gheorghe Lazăr a avut loc duminică, 25 martie 2018, de Buna Vestire, la Catedrala Mitropolitană din Iaşi, în prezenţa Patriarhului Daniel.

Pe 24 iunie 2018 a fost săvârşită proclamarea locală a canonizării, la biserica „Sfântul Ioan Domnesc“ din Piatra-Neamţ. Ceremonia a adunat, pe platoul Curţii Domneşti, mii de credincioşi. Slujba a fost oficiată de ierarhii Teofan – Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, Ioachim – Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, Ignatie – Episcopul Huşilor şi Macarie – Episcopul Europei de Nord. Acestui sobor s-au alăturat preoţi de la parohiile din Piatra-Neamţ şi împrejurimi.

Moaştele Sfântului  Gheorghe Pelerinul au fost purtate în procesiune pe străzile din centrul oraşului. Mulţimea a mers pe traseul: Biserica „Sfântul Ioan Domnesc“ – Teatrul Tineretului – Casa de Cultură – Muzeul de Istorie – Hotel Ceahlău – Consiliul Judeţean – Biserica „Sfântul Ioan Domnesc“.

Sfântul Gheorghe Pele-rinul s-a născut în comuna Şugag, judeţul Alba, în anul 1846. Când avea vârsta de 24 de ani, părinţii săi l-au căsătorit şi l-au lăsat moştenitor al averii lor. A rămas alături de soţie aproape 20 de ani, având cinci copii. Ducea o viaţă creştinească, în muncă cinstită, în rugăciune, în post şi milostenie. Îndeletnicirea lui era creşterea vitelor.

În anul 1884, s-a dus să se închine la Mormântul Domnului şi a rămas la mănăstirile din pustiul Iordanului şi al Sinaiului peste un an de zile. Apoi a stat un an şi jumătate la Muntele Athos. După ce s-a întors în ţară, a mai trăit câţiva ani în familie, şi-a văzut copiii la casele lor, iar în anul 1890 s-a retras ca pelerin spre mănăstirile Moldovei.

După ce se închină la toate sfintele lăcaşuri, Gheorghe Lazăr se stabileşte definitiv în Piatra-Neamţ. Va locui, ca un adevărat sihastru, în Turnul lui Ştefan cel Mare, timp de 26 de ani, până la obştescul său sfârşit. Aici se ostenea singur, în post şi rugăciune, vară şi iarnă, fără foc, fără pat, fără două haine, fără încălţăminte în picioare, trăind din darul lui Dumnezeu şi din mila oamenilor. Tot ce căpăta, împărţea cu cei săraci.

A murit pe 15 august 1916, şi a fost înmormântat în cimitirul oraşului. În vara anului 1934, osemintele sale au fost aşezate în gropniţa Mănăstirii Văratec.

(Liviu ILIE)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.