Grupul Almos România, împreună cu partenerul său, compania Adama, a organizat, ieri, în localitatea Dulceşti, manifestarea expoziţională şi demonstrativă devenită tradiţională – „Ziua Câmpului“. Evenimentul de anvergură, ajuns la a XI-a ediţie, a constituit un schimb de experienţă între fermieri cu privire la agrotehnica modernă aplicată de Grupul Almos România pe loturile demonstrative de la Dulceşti şi la ultimele tehnologii în materie de maşini şi utilaje agricole. Reprezentanţii Almos şi Adama nu s-au lăsat intimidaţi de norii negri ce s-au adunat deasupra comunei Dulceşti, nici de pământul saturat de apă, şi au continuat organizarea, în cele mai mici detalii, a celei mai mari sărbători a fermierilor din judeţul Neamţ.
La manifestare au fost prezenţi: Alfons Mosel – deţinătorul Grupului Almos România, administratorul grupului – Minnegard Mosel, veniţi special din Germania pentru „Ziua Câmpului“, directorul Almos – Alexu Molodoi, Arthur Paradovski – directorul Strube Europa de Est, Mihai Dorneanu – directorul APIA, Maricel Tălmăcel – directorul Direcţiei pentru Agricultură. Lor li s-au alăturat reprezentanţi ai marilor firme producătoare de seminţe, pesticide, îngrăşăminte, utilaje şi maşini agricole, asigurători, consultanţi şi fermieri reprezentativi pentru zona Moldovei, care au venit la Dulceşti pentru a vedea pe viu potenţialul genetic al fiecărui soi în parte.
Deţinătorul Grupului Almos România, Alfons Mosel, a profitat de această sărbătoare pentru a anunţa că „a făcut un pas în spate“, lăsând-o pe Minnegard, fiica sa, să se dedice intensiv acti-vităţilor firmelor.
„Ziua Câmpului“ a fost organizată în parteneriat cu compania Adama, ai cărei specialişti, împreună cu profesioniştii Almos, au venit în sprijinul fermierilor cu soluţii pentru o agricultură performantă. Cei prezenţi au putut să vadă în câmp potenţialul soiurilor companiilor de renume care sunt utilizate cu real succes de către Grupul Almos România, pe loturi demonstrative de rapiţă, grâu, muştar, phacelia, lupin, mazăre, bob, sfeclă de zahăr, floarea soarelui, dar şi tehnologiile aplicate pentru protecţia plantelor.
Fermierii au avut oportunitatea de a vizita şi un parc de maşini şi utilaje ultraperformante folosite de Grupul Almos în agricultură.
Ca de fiecare dată, manifestarea a fost mai mult decât benefică pentru fermierii prezenţi la „Ziua Câmpului“ de la Dulceşti, aceştia avându-i la dispoziţie laolaltă pe specialiştii companiilor reprezentative pentru agricultura românească şi nu numai, de la care au primit informaţii importante despre produse, servicii şi rezultatele obţinute în urma utilizării acestora.
La finele manifestării de ieri, de la Dulceşti, cei prezenţi au tras concluzii, au făcut previziuni şi analize ale produselor agricole şi, de asemenea, au discutat despre evoluţia cerealelor de la cultivare şi până la recoltă.
Almos România face agricultură la cele mai înalte standarde
Alexu Molodoi: „În ciuda condiţiilor meteo de săptămâna trecută şi din aceste zile, am încercat şi am reuşit să ducem «Ziua Câmpului» mai departe, la o nouă ediţie. Şi, după cum se vede, soarele este de partea noastră. Manifestarea am organizat-o în parteneriat cu compania Adama, un partener de încredere, cu care colaborăm foarte bine de o lungă perioadă. V-am invitat pe această platformă de la Dulceşti pentru a vedea pe viu efectul tratamentelor fitosanitare, efectul îngrăşămintelor chimice, efectul a tot ceea ce am utilizat. În aceste zile, foarte important pentru noi, pentru fermieri, este sprijinul cuplat în vegetal. În urmă cu câteva zile, Ministerul Agriculturii a aprobat sumele pentru culturile care beneficiază de acest sprijin. Trebuie să mulţumim autorităţilor că sunt alături de noi, aici, la «Ziua Câmpului», pentru ca să ne dea informaţii importante despre subvenţiile pentru toate exploataţiile agricole. Ca structură de culturi, Almos cultivă aproximativ 4.000 de hectare de teren pe raza a şase comune din judeţul Neamţ. Avem 860 de hectare de sfeclă de zahăr, o cultură foarte grea, foarte costisitoare, dar cu sprijinul celor de la Agrana şi al firmelor care oferă inpu-t-uri, reuşim să facem această cultură pro-fitabilă. Trebuie să spunem că şi sprijinul cuplat vegetal la această cultură este destul de consistent. Avem o vitrină cu soiuri de la toate firmele cu care colaborăm, pe loturile pe care va putea fi văzut potenţialul gene-tic al fiecăruia. În toamnă, la recoltare, vom organiza un alt simpozion şi atunci ne vom da seama de capacităţile productive ale fiecărui hibrid. Am adus la «Ziua câmpului» ceea ce este necesar pentru a face agricultură performantă: seminţe, îngrăşăminte, pesticide, utilaje şi maşini performante, tot ce este nevoie pentru a ne uşura munca de zi cu zi. Almos aplică cele mai noi tehnologii în agricultură“.
„Culturile arată foarte bine“
Ieri, în cadrul „Zilei câmpului“, deţinătorul Grupului Almos România, Alfons Mosel, a predat „ştafeta“ fiicei sale, Minnegard, o prezenţă foarte activă în viaţa companiei.
Alfons Mosel: „Am plăcerea să fiu prezent la «Ziua Câmpului» de la Dulceşti şi vreau să mulţumesc fermierilor că ne-au onorat cu prezenţa. Toţi sunt bineveniţi şi le doresc numai reuşite. Ultima dată în care ne-am întâlnit, ne doream să plouă, iar astăzi, la această întâlnire, ne dorim ca ploile să înceteze, pentru ca plantele să continue vegetaţia şi să ajungă la un rod bun. Dacă ne uităm în jurul nostru, culturile arată foarte bine. Vreau să folosesc acest moment pentru a face un pas înapoi ca administrator, prezentând-o, totodată, pe Minnegard Mosel, fiica mea, care deţine calitatea de administrator al firmelor Almos, la fel ca şi mine. Ca administrator al Grupului Almos, au fost şi vremuri mai bune, şi vremuri mai rele, dar de fiecare dată, chiar dacă a fost foarte mult de lucru, am fost mulţumiţi de munca pe care am depus-o împreună cu întregul colectiv. Vreau să mulţumesc conducerii, angajaţilor, partenerilor pentru colaborarea pe care am avut pe parcursul anilor, care a fost încununată cu succese. Pentru a merge mai departe, pentru a aduce idei noi, sugestii noi, Minnegard va prelua totalmente administrarea firmelor Almos, iar eu, chiar astăzi, fac un pas simbolic înapoi. Firmele vor fi conduse performant şi cu beneficii pentru toată lumea. Nu mă retrag chiar în totalitate, voi oferi consultanţă, voi continua activitatea ca asociat“.
„Văd aici, în România, în viitor strălucit pentru noi toţi“
La rândul ei, Minnegard a promis să se implice şi mai mult în activitatea Grupului Almos România, pentru ca să se dezvolte într-un ritm şi mai alert, astfel încât toţi să aibă de câştigat. Minnegard Mosel, administratorul Grupului Almos România: „Mulţumesc tatălui meu pentru munca pe care a depus-o aici. Eu am participat la conducerea firmelor, însă nu atât de intensiv cum o voi face pe viitor. Mă bucur foarte mult de sarcinile pe care le am aici, în România; va fi soli-citant, însă nu mi-e frică. Am foarte multă energie şi vreau să mergem mai departe. Vom continua să mergem înainte, să ne extindem, să ne dezvoltăm. Vrem să facem rulaj mai mare de mărfuri, mai multe input-uri, mai multe prestări de servicii, căutăm mai mulţi clienţi, parteneri, şi o să vedem că se pot face afaceri benefice pentru toată lumea. Pe de altă parte, trebuie să fim conştienţi că va trebui să depunem eforturi mari, să muncim mai mult. Arendăm, cumpărăm terenuri, deci ne extindem, continuăm cu o agricultură intensivă, cu tehnologii moderne. Avem nevoie de personal calificat în agricultură şi în depo-zitare. Văd aici, în România, un viitor strălucit pentru noi toţi. Iar pentru că acum, în aceste momente, nu plouă, ziua de astăzi este şi mai frumoasă“.
Grupul Almos România şi Adama, parteneri pentru o agricultură performantă
Partenerul Almos, compania Adama, a fost reprezentat, la „Ziua Câmpului“ de la Dulceşti, de toţi factorii de conducere.
Constantin Soare, directorul comercial al Adama: „Astăzi, la Almos, toată echipa noastră este alături de familia Mosel, de Alexu Molodoi, la această sărbătoare a fermierilor. Protecţia plantelor este o activitate care nu va pieri niciodată, este veşnică, iar noi venim în sprijinul Almos şi al tutu-ror fermierilor cu soluţii în acest context. Ca de fiecare dată, având un portofoliu vast de insecticide, fungicide, ierbicide, am găsit soluţiile potrivite să ne mulţumim clienţii“
Iulian Popovici, directorul zonal al Adama: „Mulţumim Grupului de firme Almos pentru că ne-a dat ocazia să fim din nou parteneri oficiali ai acestui eveniment în care reuşim să adunăm laolaltă toţi fermierii din judeţul Neamţ. Astăzi, în câmp, suntem prezenţi în platformă cu două culturi foarte importante pentru noi, pentru compania Adama, deoarece deţinem foarte multe produse omologate pe aceste culturi, respectiv grâu şi rapiţă“.
Arthur Paradovski, directorul de vânzări al Strube pe Europa de Est, a venit din Polonia special pentru „Ziua Câmpului“ de la Dulceşti.
„Este pentru a treia oară în care particip la «Ziua Câmpului». Pentru firma Strube este unul dintre cele mai importante evenimente din Europa de Est, pentru că adunăm informaţii care vin din câmp, la prima mână, despre soiurile care sunt cultivate, despre tehnologiile aplicate; este o lecţie bună pentru noi şi pentru toată lumea. Este o practică curată. Mă ocup de desfacere în Europa de Est şi am venit aici special pentru această manifestare. Am lăsat soarele în Polonia şi am venit în România, unde vremea este total diferită, unde plouă foarte mult“.
„Cerealele de toamnă vor avea producţii comparabile cu cele de anul trecut“
De la APIA şi de la Direcţia pentru Agricultură, cei doi directori ai instituţiilor le-au oferit fermierilor informaţii importante des-pre subvenţii, dar şi despre cum au afectat ploile agricultura.
Mihai Dorneanu, director al APIA Neamţ: „Aduc două veşti bune. Am demarat, de ieri, fluxul de autorizare pentru schemele cuplate în sector vegetal şi, în zilele următoare, fermierii care au accesat schemele îşi vor primi subvenţiile. De asemenea, tot în zilele următoare va fi efectuată plata pentru subvenţionarea accizei la motorină. În luna iunie, desfăşurăm controale preliminare, ceea ce înseamă că fermierii pot aduce corecţii la cererea unică de plată depusă în 2019, fără a suferi nicin fel de sancţiuni“.
Maricel Tălmăcel, director al Direcţiei pentru Agricultură Neamţ: „Ploaia a făcut, dacă punem în balanţă, mai mult bine decât rău, în sensul că dacă nu ar fi plouat, culturile de toamnă ar fi fost compromise. Precipitaţiile căzute în luna mai au corectat ceea ce dăunase seceta. După evaluările făcute, cerealele de toamnă vor avea producţii comparabile cu cele de anul trecut. S-a întârziat puţin la semănat, dar la nivelul judeţului, toate culturile sunt în sol, iar lucrările de întreţinere s-au efectuat pe majoritatea suprafeţelor. Singura cultură care, faţă de anul trecut, suferă, este rapiţa. Sperăm că ploile se vor opri şi vor lăsa culturile să se dezvolte, ca să putem recolta în condiţii bune“.
(Natalia RÎŞTEI)