Acasă Eveniment Patronul Marsat – doi ani şi zece luni de închisoare, cu suspendare

Patronul Marsat – doi ani şi zece luni de închisoare, cu suspendare

1583
0
DISTRIBUIȚI

Vasile Balcan, din municipiul Roman, administratorul SC Marsat SA, a încheiat un acord de recunoaştere a vinovăţiei cu DNA, acceptând să fie condamnat la doi ani şi zece luni de închisoare, fără executare, pentru „participaţie improprie sub forma determinării la folosire cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată“. Lui i-a fost stabilit în termen de supraveghere de patru ani, interval în care trebuie să meargă periodic la „semnat“ şi să presteze 100 de zile de muncă (neremunerată) în folosul comunităţii. De asemenea, firma administrată de acesta a fost primit o amendă penală de 51.000 de lei şi are obligaţia de afişarea a hotărârii de condamnare la sediu, timp de două luni. Balcan, care nu este la prima faptă de acest fel şi a mai fost condamnat pentru nere-guli similare, a deschis un cont în care a depus 1.722.312 lei – prejudiciul cauzat Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR), acesta fiind pus sub sechestru de anchetatori.

În acordul de recunoaştere a vinovăţiei, DNA a reţinut următoarele fapte: „În perioada ianuarie – februarie 2011, în contextul a două proiecte finanţate din fonduri europene ce vizau achiziţionarea de maşini şi utilaje agricole, inculpatul, în calitate de administrator al SC Marsat SA, a obţinut o finanţare nerambursabilă în sumă de 1.716.192 lei prin crearea unor condiţii artificiale (cu depăşirea plafonului maxim legal de 200.000 de euro pentru fiecare beneficiar) şi prin utilizarea unor documente inexacte. Concret, în condiţiile în care SC Marsat SA nu îndeplinea condiţiile de eligibilitate pentru accesarea fondurilor, inculpatul a hotărât crearea a două noi societăţi comerciale şi i-a determinat pe administratorii acestora să depună, fără vinovăţie, câte un proiect aparent în numele fiecărei societăţi.

În cererile de finanţare şi memoriile justificative s-a menţionat în mod inexact că beneficiarii fondurilor sunt cele două societăţi susmenţionate, în condiţiile în care beneficiarul real era SC Marsat SA, entitate care a asigurat în fapt infrastructura şi finanţarea proiectelor şi în folosul căreia au fost achiziţionate utilajele respective din cadrul proiectelor“.

Fost inspector în construcţii, complice la fraudă

DNA i-a mai trimis în judecată şi pe alţi doi localnici, tot pentru „măgării“ cu fonduri europene. Este vorba despre pietreanul Bogdan Andrei Ungureanu, fost patron al unei firme, şi Viorel Zabavschi, fost inspector în construcţii, acuzat de complicitate (ambii judecaţi pentru alte infracţiuni similare). Faptele acestora s-au petrecut în perioada 2014-2016.

Conform rechizitoriului, în contextul execuţiei unui proiect intitulat „Desfiinţare anexe, construire pensiune turistică P^1E^M şi reabilitare şi extindere clădire existentă“, ca să obţină fonduri europene, Ungureanu s-a folosit de mai multe documente false (procese-verbale de recepţie calitativă şi contracte de prestări servicii).

„Unul dintre documentele false depuse la Oficiul Judeţean pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale a fost furnizat de inculpatul Zabavschi Viorel, care, în calitate de inspector în cadrul Inspectoratului Judeţean în Construcţii, a întocmit şi semnat un proces-verbal de inspecţie în execuţie în conţinutul căruia a menţionat în mod nereal că a efectuat o inspecţie tehnică la obiectivul prevăzut în proiectul respectiv. În baza înscrisurilor false, beneficiara proiectului a încasat pe nedrept fonduri nerambursabile în valoare de 660.225 lei, sumă cu care AFIR s-a constituit parte civilă“, se arată într-un comunicat al DNA.

Procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător, asupra unor bunuri imobile ce-i aparţin lui Zabavschi, pentru că de la Ungureanu nu au ce lua. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului, cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii. (Mihai SAVA)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.