Acasă Eveniment Mercurul din grădină

Mercurul din grădină

613
0
DISTRIBUIȚI

Un bărbat din municipiul Piatra-Neamţ, care făcea nişte săpături în curtea casei sale – situată pe strada General Nicolae Dăscălescu – a dat peste o ţeavă din care curgea mercur, ieri dimineaţă. Incidentul s-a petrecut pe la ora 9, în următoarele împrejurări. „M-am apucat de săpat în curte, să pun pământ şi gazon. La un moment dat, am dat peste o ţeavă pusă ca armătură în beton şi când am tras ca să o scot, a început să curgă o substanţă din aceasta. Prima dată m-am gândit că cine ştie ce-o fi. Am strâns cât am apucat într-un borcănel şi am pus poze pe internet, poate ştie cineva ce e. Mai multe persoane mi-au spus că este posibil să fie vorba despre mercur. Noi aşa am cumpărat casa, în urmă cu cinci ani, cu ţeava aceea în beton, n-aveam de unde şti. Era o ţeavă ca degetul de subţire şi lungă de aproximativ doi metri. Am apucat să salvez cam 300 de grame de substanţă în borcan, dar restul a curs pe pământ. Nu mi-a fost frică, pentru că aveam mănuşi, aşa lucrez de regulă în grădină. Prima dată am mers la Poliţie, dar mi-au spus că nu este de competenţa lor. Apoi m-am dus la Garda de Mediu, unde am primit acelaşi răspuns. Atunci am sunat la 112 şi de acolo au fost trimise toate echipajele. Şi Poliţie, şi Mediu şi Pompieri“, a declarat proprietarul casei.

La locul evenimentului au intervenit pompierii cu echipajul de Cercetare Chimică, Biologică, Radiolo-gică, Nucleara (CBRN) şi substanţe explozive, o autospecială, un container de căutare şi salvare, o ambulanţă SMURD, poliţiştii, Garda de Mediu şi Agenţia de Protecţie a Mediului. De asemenea, a sosit şi o autospecială CBRN de la Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Iaşi. Substanţa în cauză a fost preluată şi dusă la un laborator, pentru analize. Totodată, au fost luate probe de sol din zonele în care s-a scurs respectiva substanţă. Cercetările sunt continuate pentru a se afla cum a ajuns acea ţeavă cu mercur în curtea pietreanului şi de unde provine aceasta.

Este de notorietate faptul că, în anii ‘90, de pe Platforma Chimică Săvineşti, unii dintre angajaţi au sustras cantităţi impresionante de mercur, în baza zvonului că s-ar vinde ca pâinea caldă şi pe sume mari, la colţ de stradă în Turcia. Evident, mulţi au rămas cu marfa „pe stoc“ şi au pitit-o care cum s-a pricput, în aşteptarea zilelor când se va găsi vreun cumpărător. Rămâne de văzut ce va scoate la iveală ancheta poliţiştilor.

(Mihai SAVA)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.