Acasă Eveniment Doctori, asistenţi şi infirmiere, ţepuiţi de un coleg

Doctori, asistenţi şi infirmiere, ţepuiţi de un coleg

6709
0
DISTRIBUIȚI

Cel puţin zece angajaţi ai Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Piatra-Neamţ sunt la un pas de executare silită după ce s-au lăsat convinşi să fie giranţi pentru mai multe credite făcute de un coleg. Este vorba despre kinetoterapeutul Dorel Ioan Gioacăş (38 de ani, din comuna Săvineşti), care a lucrat la Laboratorul de recupe-rare medicală fizică şi balneologie, din cadrul policlinicii SJU. Printre cei înşelaţi sunt doctori, asistente, infirmiere şi brancardieri. Mulţi dintre ei nu ştiau unii de alţii. Au aflat abia când o asistentă s-a trezit cu notificare de plată acasă şi i-a povestit altei colege. Vestea s-a răspândit cu repeziciune, iar când şi-au dat seama de amploarea fenomenului, oamenii şi-au pus mâinile în cap.

Totul a ieşit la iveală după Paşte, când Gioacăş nu a mai venit la serviciu. Un doctor l-a sunat, însă respectivul avea telefonul închis. Cum nici zilele următoare Giaocăş nu a dat niciun semn, oamenii au intrat la bănuieli. Cineva a luat legătura cu rudele lui şi atunci s-a aflat că individul plecase din ţară, abandonându-şi soţia şi copilul de un an şi lăsându-i pe garanţi să achite creditele care însumează aproape 1.000.000 de lei. Acum, giranţii sunt disperaţi. Unii au făcut cre-dit la bancă pentru a plăti ratele la împrumuturile garantate pentru Gioacăş. Pentru că nu reuşesc să dea de colegul care i-a păcălit, cadrele medicale în cauză sunt hotărâte să facă plângere la Poliţie.

„Mi-a spus că nevasta i-a fost diagnosticată cu leucemie“

Unul din medicii ajunşi în această situaţie a povestit cum l-a convins Gioacăş să-i gireze un împrumut bancar: „Lucra de mult la noi, am avut încredere în el. Tot timpul se comporta frumos, mai spunea câte o glumă, era un om sociabil. Pe mine m-a convins să fiu garant la un împrumut bancar de vreo 50.000 de lei. Mi-a spus că nevasta i-a fost diagnosticată cu leucemie. De piatră să fii şi nu poţi rămâne indiferent, mai ales când e colegul tău. Ştiam că are un apartament abia cumpărat, cu alt credit la bancă, soţia îi e tânără, mai are şi un copil mic, am vrut să-l ajut. Asta era pe la începutul anului. După Paşte, pe 6 cred, el nu a mai venit la serviciu. Am notificat managerul că lipseşte. Nici zilele următoare nu a apărut, aşa că am încercat să dau de el. Nu răspundea la telefon. Pe urmă am primit acasă o hârtie în care eram informat că nu au fost plătitre ratele la credit şi că eu, în calitate de garant, va trebui să plătesc. Atunci parcă mi s-au deschis ochii. Mai sunt şi alţi colegi în aceeaşi situaţie, s-au pus şi ei garanţi şi acum au aflat că el a plecat din ţară cu banii luaţi, iar ei sunt buni de plată. E drept, noi am acceptat să fim garanţi, am semnat de bună voie, l-am luat de bună credinţă pe Doru. Din ce ştiu, nu are nimic să poată fi executat. Apartamentul e al băncii, pentru că a achiziţionat cu credit, iar alte bunuri… Trebuie să dea explicaţii pentru ce a făcut, chiar dacă nu ne vom recupera banii, să plătească în faţa legii. Odată ce a făcut atâtea împrumuturi, este clar că a acţionat premeditat, a plănuit să ne înşele. Vom face plângere la Poliţie şi sperăm că oamenii legii îi vor da de urmă şi vor rezolva cumva această problemă“.

Împrumuturi în serie

O asistentă aflată şi ea în grupul celor păcăliţi de Gioacăş a relatat cum a fost convinsă, la rându-i, să se pună garant pentru două împrumuturi la CAR: „A mizat pe încrederea noastră, că ne-a fost coleg atâţia ani. Nici prin cap nu mi-a trecut că ar putea să facă aşa ceva. Prima oară a luat un împrumut de la CAR-ul spitalului şi m-a rugat să mă pun garant. La noi la CAR, pentru fiecare 5.000 de lei împrumutaţi ai nevoie de un girant. Mi-a spus că îi trebuie banii ca să închidă un alt împrumut făcut la bancă de mama lui, care l-a ajutat când a avut necazuri. Am zis că accept, să-i fac un bine. Lunar, la data scadentă, era foarte corect şi venea şi achita rata la CAR. Exista şi posibilitatea să-i fie oprită pe statul de plată, din leafă, dar el a optat pentru achitarea cash, individual. În acest fel, pe adeverinţa de salariat nu apărea că are făcut împrumut. Aşa putea să se ducă să mai facă un credit, cum s-a şi întâmplat, la mai multe IFN-uri din oraş, din Săvineşti şi din alte localităţi. La ceva timp, m-a rugat să girez un alt împrumut la CAR, tot pe nişte motive lacrimogene, spunând şi că vrea să achite integral primul credit, ca să nu mai aibă probleme. M-a înduplecat şi de data aceasta. A luat banii şi eu m-am trezit cu notificări de plată. El a fost punctual cu plata ratelor câteva luni, timp în care a făcut alte credite, iar apoi gata. A dispărut. Am un salariu de 2.000 de lei, dacă mă execută silit rămân pe drumuri. Am fost nevoită să fac un credit de nevoi personale din care să plătesc ratele la împrumuturile făcute de el şi girate de mine la CAR. Sunt mulţi colegi în această situaţie. Am încercat să dăm de el, dar am înţeles că a fugit în străinătate. Şi-a lăsat baltă nevasta şi copilul, a luat banii şi dus a fost. Sper să-l găseasc Poliţia şi să-l pedepsească pentru că ne-a nenorocit“.

Bani cash daţi pe încredere

Alte asistente care au acceptat să gireze împrumuturile făcute de Gioacăş au relatat că acesta invoca diverse motive pentru a le convinge să îl ajute: „Mi-a spus că fratele lui a avut un accident“, „Voia să-şi ia un apartament“, „Nevasta i s-a îmbolnăvit“, „Unui coleg brancardier i-a zis că are nevoie de un girant ca să achite un împrumut mai vechi, şi a luat credit pe cinci ani“, „O colegă a făcut credit pe numele ei şi i-a dat lui banii, cu înţelegerea ca el să achite ratele, dar n-a mai plătit nimic“, „Făcea pe abătutul şi ne zicea că are necazuri mari“.

Cadrele SJU mai declară că sunt şi persoane care i-au dat bani cash lui Gioacăş, fără să facă niciun act de împrumut, având încredere în el, pentru că erau colegi şi lucrau de mulţi ani împreună. „Este nepotul fostului manager, doctorul Lazăr, nu    m-am gândit că va face aşa ceva. O perioadă a achitat ratele, constant, după care a dispărut. Din ce am aflat ulterior are peste zece credite făcute la mai multe bănci, la CAR sau la Instituţii Financiare Nebancare. Sunt la un pas de depresie. Nu ştiu cum să mă mai descurc, din salariu să plătesc ratele lui, să mă întreţin, să mai achit şi utilităţile“, s-a plâns o infirmieră.

Pe portalul instanţelor de judecată, kinetoterapeutul Dorel Gioacăş figurează ca fiind executat silit în trei dosare civile, la Judecătoria Piatra-Neamţ, pentru următoarele credite: 3.742 de lei – împrumut din mai 2016 făcut la CAR Moldova IFN, 11.997 de lei – luaţi în iunie 2018 de la CAR Mici Întreprinderi Excel Moldova IFN şi 20.621 de lei – luaţi în mai anul acesta de la aceeaşi instituţie nebancară.

Persoanele care se află într-o situaţie similară cu cea a medicilor şi asistenţilor de la SJU, care au girat împrumuturi pentru Gioacăş, iar acum trebuie să achite banii luaţi de acesta, au posibilitatea să facă plângere la Poliţie.

Contactat telefonic în repetate rânduri, pe parcursul zilei de ieri, Dorel Gioacăş avea telefonul mobil închis. (Mihai SAVA)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.