Tabăra de creaţie „Aripi de înger“ de la Săvineşti şi-a închis ieri porţile. Au rămas amintirile plăcute, picturile, experienţele de neuitat şi prieteniile care probabil vor dăinui mult timp de acum încolo.
Timp de zece zile, aproape 150 de copii şi tineri din Neamţ, dar şi din alte judeţe ale ţării, precum şi din Republica Moldova, Italia şi Irlanda au petrecute împreună clipe minunate în cea de-a IX-a ediţie a taberei organizată de Parohia „Sfinţii Voievozi“ din Săvineşti, reprezentată de preotul Petru Munteanu, un om căruia o comunitate întreagă i-a mulţumit ieri pentru activitatea organizată. „Copiii şi tinerii care au participaat ne-au înfrumuseţat zilele şi clipele. Fiecare a venit cu povestea lui, o poveste frumoasă pe care a dorit să o împărtăşească celorlalţi şi din dorinţa de a se cunoaşte pentru a descopri frumuseţea prieteniei. Doresc să mulţumesc părinţilor şi bunicilor pentru faptul că ne-au încredinţat asemenea comori, dar şi cadrelor didactice care în timpul anului şcolar îi îndrumă zi de zi pe aceşti copii. De altfel şi în cadrul acestei tabere am avut ca partener Inspectoratul Şcolar Judeţean Neamţ cu care sperăm să dezvoltăm o colaborare frumoasă şi de acum înainte“, a declarat preotul paroh Petru Munteanu, iniţiatorul Taberei de creaţie „Aripi de înger“.
Pentru că lucrurile frumose atrag atenţia comunităţii, şi această manifestare organizataă pentru al nouălea an consecutiv a atras parteneri de nădejde, sponsori şi o mulţime de voluntari. „Activităţile taberei sunt importante pentru dezvoltare copiilor. Ei leagă prietenii, desfăşoară activităţi în aer liber, merg în drumeţii, pictează, cântă, se joacă şi socializează. Important este ca tabăra să aibă mai multe serii, să se desfăşoare pe toată perioada verii, să atragă cât mai mulţi copii şi să bucure comuna“, a declarat inspector Camelia Neţa, din cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Neamţ.
Cursuri de pictură, cateheză şi numeroase activităţi în aer liber
Programul taberei a fost variat şi atent întocmit de organizatori, astfel că nimeni nu a avut timp să se plictisească.
„Am reîntâlnit copii care au participat şi la ediţiile anterioare. Întrebaţi fiind de ce au venit din nou în tabără, copiii au răspuns că le-a fost dor de activităţile pe care le-au făcut în anii anteriori, adică pictură pe sticlă, pe lemn, jocuri sportive, excursii şi concursuri. Şi pentru că aşteptările participanţilor sunt din ce în ce mai mari, anul acesta programul taberei a fost mult mai nuanţat. Printre activităţile care le-au atras atenţia, aş enumera: «Caută comoara» – joc de orientare, gândire, comunicare, «De vorbă cu un jurnalist», « Poliţist pentru o zi», «De vorbă cu bătrânii satului» – activitate care a cuprins şi o vizită la muzeul etno Maria Vociu din Săvineşti, «Învaţă un dans popular». În această tabără am descoperit copii talentaţi în ale picturii, cântecului, dansului, teatrului, poeziei. Ne-am bucurat că le-am putut oferi tuturor, prin grija preotului Petru Munteamu, momente de fericire“, a declarat profesoara Ana Tofan.
„În această tabără mi-am descoperit pasiunea pentru pictură“
Copiii care si-au petrecut o mică parte din vacanţa de vară în Tabăra de creaţie „Aripi de înger“ de la Săvineşti au susţinut ieri, la Căminul Cultural din Săvineşti, un amplu program artistic. Au rostit rugăciuni, au dansat, au cântat şi au interpretat scenete. La final, cei care în cadrul taberei s-au remarcat prin talentul artistic au primit premii care au constat în diplome, medalii şi cupe. „Am pictat o icoană cu chipul Maicii Domnului. Vin de câţiva ani la această tabără, iar dintre toate activităţile cel mai mult îmi place să pictez“, a declarat Andreea. „Am încercat să pictez chipul Fecioarei Maria, Maica Domnului Iisus Hristos. În această tabără mi-am descoperit pasiunea pentru pictură. Particip de trei ani la această tabără gratuită organizată în parohia Săvineşti şi an de an îmi fac noi prieteni“, a spus o Larisa.
„Am venit în această tabără cu 16 tineri din Republica Moldova, cu scopul de a aşterene pe hârtie peisajele pitoreşti din această zonă, arhitectura, dar şi pentru a vizita locuri speciale. Aici am găsit un izvor nesecat de inspiraţie. Aducem sinecre mulţumiri preotului Petru Munteanu, voluntarilor şi coordonatorilor taberei“, a declarat profesoara Lilia Cazacu.
Rechizite pentru câţiva copii necăjiţi din Săvineşti
În cadrul festivităţii de premiere de ieri, şase copii care fac parte din familii cu grave probeleme financiare au fost răsplătiţi pentru participarea la tabără cu ghizodane şi rechizite. Darurile au fost primte cu bucurie de micuţii care în curând vor păşi în primul an de şcoală.
Pe lângă premii, copiilor şi tinerilor li s-au înmânat diplome de participare. La final, cu toţii au intonat imnul taberei şi şi-au promis unii altora că vor menţine legătura până când se vor revedea la ediţia viitoare a taberei.
(Sabina DAMIAN)