-1.7 C
Piatra Neamț
vineri, ianuarie 17, 2025
AcasăEvenimentPacientă fără identitate internată la Psihiatrie

Pacientă fără identitate internată la Psihiatrie

Date:

 

l de trei ani, conducerea Spitalului „Sfântul Nicolae“ Roman se luptă pentru a-i găsi familia l „Nu am rezolvat nimic nici la Poliţie şi nici la Judecătorie. Acum am luat legătura cu un avocat şi voi face demersuri la Ministerul de Interne“, ne-a spus dr. Anca Mihaela Hîncu, managerul Spitalului de Psihiatrie Roman

Situaţie incerdibilă la Spitalul de Psihiatrie „Sfântul Nicolae“ din Roman. Medicii tratează de mai bine de trei ani o pacientă cu identitate necunoscută, care suferă de retard psihic. Abandonată de familie, tânăra a fost adusă într-un final, de cineva, în curtea spitalului. Nimeni nu s-a interesat de starea ei de când a fost internată. Dacă i s-ar fi făcut o fişă de spitalizare, Casa de Asigurări de Sănătate ar fi trebuit să deconteze pentru tânăra de 25 de ani peste 50.000 de lei. Tânăra nu colabo-rează în niciun fel, doar scoate câteva sunete guturale. Uneori este chiar agresivă cu cei din jur, iar pentru a o linişti cadrele me-dicale îi administrează calmante. Pentru a afla de unde provine, conducerea unităţii sanitare a făcut numeroase demersuri la Poliţiei, ba chiar şi la instanţa de judecată, însă fără rezultat. Ultima cerere către Judecătoria Piatra-Neamţ, prin care conducerea spitalului a cerut aplicarea unei proceduri de înregistrare tardivă a naşterii pentru ca tânăra să poată primi un nume şi un cod numeric personal pentru întocmirea unei fişe medicale şi, implicit, decontarea îngrijirilor medicale, a fost respinsă, ne-a spus dr. Anca Mihaela Hîncu, managerul Spitalului de Psihiatrie „Sfântul Nicolae“ Roman. Judecătorii au motivat faptul că în cazul persoanelor adulte nu se poate recurge la o astfel de procedură. „Pacienta a fost iniţial abandonată pe străzile din Piatra-Neamţ. Probabil cineva a urcat-o într-un autobuz şi aşa a ajuns la Roman. A fost adusă la noi în spital. Am rugat poliţia de foarte multe ori să se intereseze din ce familie provine, dar după cum se vede nu prea şi-au făcut treaba. Ni s-a spus că fata nu-i dată dispărută. Am mutat procedura la judecătorie şi nici acolo nu am rezolvat nimic. Acum am luat legătura cu un avocat şi voi face demersuri la Ministerul de Interne. Dacă pacienta ar vorbi şi ne-am putea înţelege cu ea, nu aş fi apelat în altă parte. Are momente de agresivitate, uneori ţipă dar nu ne face mari probleme. Vă daţi seama că trebuie să avem grijă de ea, nu o putem lăsa pe străzi lipsită de apărare. Ea este diagnosticată cu retard psihic mediu. Este îngrijită în spital de mai bine de 3 ani. Nu o putem transfera la niciun cămin, pentru că nu are cod numeric personal. Eu sper să se rezolve această problemă destul de delicată“, ne-a spus dr. Anca Hîncu, managerul Spitalului de Psihiatrie „Sfântul Nicolae“ Roman. Toate tratamentele aplicate acestei paciente, inclusiv întreţinerea au fost suportate din bugetul spitalului. Dacă tânăra ar avea fişa de internare, pentru fiecare zi de spitalizare CAS trebuie să deconteze câte 140 de lei.

La Spitalul de Psihiatrie Roman sunt internate, periodic, persoane care au afecţiuni psihice mai mult sau mai puţin grave şi care au pierdut legătura cu familiile, ori au documentele de identitate expirate. Din această categorie fac parte mai ales bătrânii.

(Maria NISTOR)

Ultimele știri 🗞

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.