O treime dintre absolvenţii de liceu care au ratat Bacalaureatul în prima sesiune (aproape 400!), plus încă vreo 200 de tineri care nu s-au prezentat la examen nici în luna iunie, au renunţat să mai susţină „examenul de maturitate“ în acest an.
Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean, la a doua sesiune a Bacalaureatului s-au înscris 837 de candidaţi – în condiţiile în care numărul picaţilor primei sesiuni trece de 1.200.
Anul trecut, la sesiunea a doua au luat parte peste o mie de candidaţi.
Spre deosebire de anul trecut, când au fost desemnate doar trei centre de examen la sesiunea a doua, restricţiile impuse de pandemie au obligat comisia judeţeană de examen să nominalizeze şase centre în care vor fi susţinute probele scrise (probele de certificare a competenţelor digitale şi lingvistice nu se mai susţin).
La Piatra-Neamţ vor fi două centre de examen (Liceul Economic „Alexandru Ioan Cuza“ şi Colegiul Naţional „Gheorghe Asachi“), la Roman – două (Colegiul naţional „Roman Vodă“ şi Colegiul Tehnic „Petru Poni“), la Bicaz – unul (Liceul „Carol I“), şi tot unul la Târgu-Neamţ (Liceul „Vasile Conta“).
Dacă Ministerul Educaţiei va decide că în Neamţ vor fi corectate lucrările candidaţilor din alt/alte judeţ(e), acest centru de evaluare va fi la Colegiul Naţional „Petru Rareş„ Piatra-Neamţ.
Probele scrise, pentru sesiunea a doua, sunt programate în săptămâna 24 – 27 august: 24 august – Limba şi literatura română; 25 august – proba obligatorie a profilului; 26 august – proba la alegere a profilului şi specializării.
Echivalarea şi recunoaşterea competenţelor lingvistice şi digitale se pot realiza în zilele de 28 şi 31 august. În acest sens, comisiile de bacalaureat din unităţile de învăţământ liceal vor calcula mediile candidaţilor şi vor asigura echivalarea/recunoaşterea nivelurilor de competenţă, la probele de profil din cadrul examenului naţional de Bacalaureat, potrivit metodologiei specifice.
Afişarea primelor rezultate înregistrate la probele scrise va avea loc în data de 2 septembrie (până la ora 12.00) şi va fi urmată de etapa depunerii contestaţilor, în aceeaşi zi, în intervalul orar 14.00 – 20.00.
La fel ca în prima sesiune, rezultatele elevilor vor fi publicate prin anonimizarea numelui şi a prenumelui, în conformitate cu prevederile specifice în vigoare (Regulamentul general privind protecţia datelor – RGPD). Contestaţiile pot fi depuse atât în format fizic, cât şi electronic. În acest caz, candidaţii completează, semnează şi depun/transmit electronic şi o declaraţie-tip în care se menţionează faptul că au luat cunoştinţă că nota acordată ca urmare a soluţionării contestaţiei poate modifica, după caz, nota iniţială, prin creştere sau descreştere. Pentru candidaţii minori, declaraţia-tip este semnată şi de părinţii/reprezentanţii legali ai acestora.
Rezultatele finale, după soluţionarea contestaţiilor (3-4 septembrie), vor fi comunicate sâmbătă, 5 septembrie.
(Liviu ILIE)