Acasă Eveniment Sute de pietreni din Văleni, lăsaţi fără apă

Sute de pietreni din Văleni, lăsaţi fără apă

203
0
DISTRIBUIȚI

Câteva sute de persoane chiriaşe în locuinţele sociale din cartierul Văleni din Piatra-Neamţ au fost debranşate de la apa potabilă din cauza unor datorii acumulate la furnizor, respectiv Compania Judeţeană ApaServ. Deşi nu toată lumea are restanţe la plata întreţinerii, operatorul s-a văzut obligat să sisteze apa pentru toţi locatarii, aşa cum s-a mai întâmplat şi în alte cazuri similare. Mai precis, au de suferit şi cei care sunt cu plăţile la zi.

Important de precizat este faptul că locuinţele respective nu sunt „în grija“ vreunui administrator oarecare, ci sunt administrate de societatea primăriei – SC Locativ Serv – cea care intermediază plăţile. Practic, sumele de bani achitate de cetăţeni ar trebui să fie virate de către firma în cauză către ApaServ. Ori, ceea ce este curios e faptul că banii nu au mai ajuns la operator de aproximativ jumătate de an.

Potrivit directorului ApaServ, Bogdan Muşat, furnizarea apei se va relua după ce Locativserv va face dovada plăţii restanţelor. „Nu au plătit. Este simplu. Este vorba despre debite vechi de jumătate de an. Am discutat cu cei de la societatea care administrează imobilele n cauză şi, la fel cum s-a ntâmplat şi în alte situaţii (la Săvineşti, de exemplu), când vor face dovada plăţii, se va relua furnizarea“, a spus directorul ApaServ.

De cealaltă parte, reprezentanţii Primăriei Piatra-Neamţ au declarat că vina este exclusiv a chiriaşilor rău platnici şi că Locativ Serv a făcut eforturi pentru a achita o parte din sumele restante. De fapt, locatarii ar fi datori inclusiv la societatea primăriei, şi astfel s-a creat un cerc vicios.

„Vilele aflate în administrarea societăţii Locativ Serv au fost debranşate de la reţeaua de alimentare cu apă ca urmare a datoriilor pe care chiriaşii le au faţă de Compania Judeţeană ApaServ. Astfel, la data de 15 iunie, societatea Locativ Serv are de încasat 114.327,24 lei de la chiriaşi, sumă reprezentând debite restante pentru alimentarea cu apă şi servicii de salubrizare.

Pentru locuinţele din Văleni, societatea Locativ Serv are obligaţii de plată de 38.831,78 lei faţă de Compania Judeţeană ApaServ, dintre care 10.244,61 lei au fost achitaţi astăzi şi 47.904,92 lei pentru serviciile de salubrizare prestate de societatea Brantner. Astfel, Locativ Serv a creditat chiriaşii din cartierul Văleni cu 27.590,54 lei, la care se adaugă cei 10.244,61 lei achitaţi astăzi, sumă de bani achitată în avans, înainte de a primi banii de la chiriaşi.

În cursul zilei de astăzi (n.red. – 15 iunie) Locativ Serv a trimis o solicitare de rebranşare pentru 24 vile din cartierul Văleni, care au achitat datoriile sau au sume restante mici. În acest moment, Locativ Serv are 211 dosare aflate în diferite faze judiciare pentru recuperarea datoriilor, rezultând un total de 152.600 lei solicitaţi în instanţă, cuantum care include şi datorii mai vechi“, au declarat reprezentanţii primăriei.

„Este regretabil că se ajunge n astfel de situaţii, n care au de suferit oameni, din cauza unei proaste comunicări interinstituţionale. Am rugat reprezentanţii companiei ApaServ să clarifice situaţia şi aşteptăm un răspuns concret“, a spus primarul Andrei Carabelea.

În Speranţa, scenariu la indigo

Grav este că, în cartierul Speranţa regăsim aceeaşi situaţie: scenariul din Văleni este tras la indigo, drept urmare ApaServ a ameninţat cu debranşarea imobilelor în care locuiesc chiriaşii Locativ Serv.

„Pentru cartierul Speranţa a fost primită o notificare de debranşare de la alimentarea cu apă pentru locuinţele cu cele mai mari datorii: cinci vile şi mai multe blocuri. Locativ Serv va achita datoriile pentru cele cinci vile, iar Primăria Piatra-Neamţ va vira suma de 19.000 lei pentru plata datoriilor de la blocurile aflate în administrarea directă a Primăriei. Ne preocupăm permanent pentru a asigura condiţii optime de locuire pentru chiriaşii din zonele Văleni şi Speranţa şi pentru celelalte locuinţe aflate în administrarea Primăriei. Tocmai din acest motiv societatea Locativ Serv a plătit în avans o parte a datoriilor pe care le aveau chiriaşii, înainte de a primi sumele de bani de la aceştia. În acelaşi timp, facem apel la înţelegere pentru situaţia de faţă şi mai ales la responsabilitate şi mobilizare din partea chiriaşilor în vederea achitării datoriilor, pentru a preveni apariţia unor situaţii similare“, se mai arată în comunicatul primăriei.

(R.C.)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.