Pe secţia Ortopedie a Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Piatra-Neamţ, apele tulburate de ofiţerii anticorupţie nu par să se fi limpezit. Marţi, 9 martie, un aparţinător al unui pacient internat la Ortopedie s-a trezit în faţa unei situaţii ciudate. Omul a aflat că ruda sa nu poate fi băgată în sala de operaţie deoarece un anumit tip de şurub, necesar intervenţiei chirurgicale, nu există în stocul spitalului. Din comoditate, din indolenţă sau pur şi simplu pentru a evita să mai „piardă“ timp pentru căutarea unui răspuns care să-l lămurească pe pacient, ortopedul curant a trimis aparţinătorul să se lămurească singur, de la conducerea spitalului, de ce nu există şurubul pe stoc. O atitudine care denotă că la Ortopedie încă mai există specimene care au depus jurământul lui Hippocrate cu gândul în altă parte decât la asumarea lui. Şurubul, desigur, nu s-a aflat ascuns nici în buzunarul managerului, nici în cel al directorului medical, financiar-contabil sau de îngrijiri medicale. El a lipsit de pe stoc, aşa cum aveau să ne explice reprezentanţi ai SJU, din cauza furnizorului care, în momentul livrării produselor comandate, a omis să trimită şi acel tip de şurub necesar operaţiei în cauză. Ortopedul care nu a avut chef să se mai implice în aflarea adevărului a ocolit astfel unul din drepturile fundamentale ale pacientului, acela de a fi informat. Desigur, informarea, în cazul de faţă, nu a lipsit cu desâvârşire, însă nici nu poate fi catalogată ca un model de bune practici. După ce aparţinătorul s-a conformat „anchetei“ impuse de medic, acesta a aflat că şurubul va ajunge în vistieria Ortopediei şi ruda îi va fi operată. La Ortopedie, semnele abrutizării relaţiei medic-pacient/medic-aparţinător sunt evidente, însă ele nu pot fi puse în spinarea tuturor medicilor. Cum nu pot fi puse, de altfel, nici pe seama oamenilor legii care încearcă acum să oprească nişte derapaje. În această ecuaţie este cert că nu aparţinătorul/pacientul este cel care trebuie să afle de ce spitalul sau de ce o secţie nu este aprovizionată corespunzător.
(T. MARIAN)
Așadar:
Când chemi ambulanța, asigură-te că poți să-i faci plinul, că nu se știe dacă are suficient carburant să te ducă la destinație.
Când ești gravidă și ți se apropie sorocul, asigură-te că ți-ai pus pe lângă trusoul minim și tot ce trebuie în sala de nașteri: foarfeci, pense, forceps…
Sau, și mai simplu, dacă vezi că ești beteag, du-te și-ți cumpără sicriu și vorbește din timp cu groparul, ca să eviți episoadele umilitoare din sistemul de sănătate. Că de murit, mori oricum. Sănătate!
Dar esti obligat sa cotizezi la acest sistem.Si sunt platiti regeste.Cui folosesc acesti indivizi?