Acasă Social Experienţa Erasmus+ la Piatra-Neamţ

Experienţa Erasmus+ la Piatra-Neamţ

914
0
DISTRIBUIȚI

În perioada 3-9 martie 2019, Colegiul Tehnologic „Spiru Haret“ a fost gazda şcolilor partenere din cadrul Proiectului Erasmus+, Global Education for a Global World, proiect de parteneriat strategic finanţat din cadrul  Programului Erasmus+.  România a fost reprezentată de către instituţia noastră de învăţământ, iar participanţii, sosiţi din Lituania, din Turcia, din Spania şi din Polonia, au avut ocazia de a participa la o serie de activităţi a căror tematică a fost Media. De-a lungul acestor cinci zile, tinerii elevi, însoţiţi de câte un profesor, au urmărit să înţeleagă implicaţiile media în prezentarea fenomenului migraţiei şi în informarea cetăţenilor, cu plusuri şi cu minusuri. Bucurându-se de vremea frumoasă şi de ospitalitatea specific românească, toţi au admirat frumuseţile oraşului şi ale împrejurimilor, participând totodată la activităţi menite să le încurajeze dorinţa de cunoaştere şi de formare a unor competenţe sociale şi de natură civică.

Jurnalista Ioana-Veronica Epure, din cadrul Press One a condus un atelier de lucru cu tema Media şi refugiaţii, activitatea fiind dublată de o prezentare susţinută la Biblioteca G.T.Kirileanu. Vizita la redacţia Realitatea  i-a ajutat pe elevi  să afle mai multe amănunte în legătură cu activitatea ce se desfăşoara într-o redacţie, ce presupune munca de jurnalist, despre greutăţile pe care le întâmpină în perioada actuală lumea presei, cât şi despre eforturile care se depun, zi de zi, pentru ca ele sa fie depăşite. Programul a fost unul amplu, iar echipa de proiect a urmărit să îmbine utilul cu plăcutul şi să le ofere vizitatorilor o experienţă deosebită. Elevii au lucrat în echipă si au realizat  filme scurte pe tema mobilitatii. Materialele video au fost prezentate în ultima zi a programului. Acestea s-au remarcat prin ideile creative care au stat la baza scenariilor şi prin interpretarea inedită a rolurilor.

Târgul mărţişorului desfăşurat în şcoala noastră, dar şi Seara Românească au reprezentat ocazii deosebite ca echipele participante să socializeze şi să înţeleagă mai bine tipicul sărbătorilor de primăvară în cultura română. Seara de 8 martie a fost una remarcabilă, iar la finalul activităţilor toţi participanţii s-au declarat încântaţi de experienţa aceasta, apreciind îndeosebi prietenia şi căldura cu care au fost primiţi.

„Experienţa Erasmus^ a fost una dintre cele mai frumoase experienţe ce a avut un impact profund asupra mea şi m-a schimbat din multe puncte de vedere. În cele cinci zile petrecute alături de cei aflaţi în proiect, am descoperit şi am învăţat lucruri pe care le voi folosi toată viaţa. Alături de ceilalţi elevi care au fost în proiect, am descoperit frumuseţea în acceptarea şi îmbrăţişarea diferenţelor şi a unicităţii noastre. Deşi, la prima vedere,  nu aveam aproape nimic în comun cu ceilalţi elevi şi profesori, cu toţii având tradiţii, obiceiuri şi culturi diferite, ne-am bucurat să învăţăm unii de la alţii.

Ceea ce m-a impresionat profund sunt lucrurile noi pe care le-am aflat despre mine. Am realizat prin această experienţă că sunt o bună oratoare. De asemenea, prin jocul în care a trebuit să ne prefacem că suntem jurnalişti, am descoperit că îmi este uşor să fac oamenii să se simtă comfortabil în jurul meu. Jocul «Being a journalist» a constat în a lua interviuri, iar apoi să prezentăm o analiză a informaţiilor colectate, astfel mi-am adus aminte şi de o pasiune veche de a mea, pasiunea de a scrie, pe care nu o mai folosisem cu adevărat de ceva timp, iar acum îmi doresc să o folosesc pe cât posibil.“ Gloria Rosemary Melhem, clasa a XI-a .

„Experienţa Erasmus+ a fost una minunată, având rolul de voluntar. De data aceasta, noi am fost gazdele şi acest lucru a presupus o implicare mai atentă privind acordarea sprijinului de care au avut nevoie participanţii veniţi din alte ţări. Totul a decurs foarte bine, iar în urma acestei mobilităţi am fost informaţi cu privire la unele probleme actuale legate de ştirile false prezentate în presa statelor din Uniunea Europeană. Am întâlnit persoane cu mentalităţi diferite cu care am legat prietenii frumoase“ , a declarat Andi-Theodor Tărăboi, voluntar în cadrul proiectului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.