Acasă Economic Surprizele din votul nemţenilor

Surprizele din votul nemţenilor

1259
1
DISTRIBUIȚI

În Neamţ, cele mai multe voturi dintre cele exprimate s-au adunat în sacul candidatului Alianţei PSD – UNPR – PC, Victor Ponta.

Cu toate acestea, şefii partidelor enumerate, dar în special ai PSD, nu au motive foarte mari de bucurie. Pragul autoimpus de PSD a fost de 50%^1 dintre voturile nemţenilor şi chiar dacă s-au apropiat foarte mult de această valoare, nu au reuşit să o atingă, rămânând la puţin peste 49%. Acest rezultat poate fi analizat şi prin prisma faptului că, la Neamţ, la urne, nu au ajuns decât 48,82% din numărul total de alegători, sub media pe ţară, care este peste 52%.

Explicaţii sunt multe, dar până la momentul în care nu se vor fi încheiat calculele pe fiecare localitate în parte, nu se vor putea face nici mustrările pentru cei care răspund şi nici ajustările necesare.

 

Biroul Electoral Judeţean nu finalizase până la închiderea ediţiei, centralizarea voturilor nemţenilor. Politicienii însă

şi-au efectuat propriile centralizări paralele, pe baza copiilor efectuate după procesele verbale încheiate în fiecare secţie de votare. Datele sunt corecte sau, în cel mai rău caz, foarte aproape de realitate. Astfel, conform numărătorii paralele efectuate de către PSD, cifrele arătau câştigător pe Victor Ponta cu 49,41% din voturile exprimate.

Principalul adversar, Klaus Iohannis s-a apropiat de jumătatea scorului obţinut de adversarul lui direct cu 22,65%. Pe locul trei s-a aşezat Elena Udrea, cu un scor de 7,29%, majoritatea voturilor fiind aduse din zona municipiului Roman. În preferinţele unor nemţeni este în conti-nuare Corneliu Vadim Tudor, care a obţinut 4,72%, surclasându-l, în Neamţ pe Călin Popescu Tăriceanu – 4,53%. Şi Dan Diaconescu a trecut de pragul de 4%, înregistrând 4,29%, în timp ce preferata de pe Facebook, Monica Macovei, a obţinut doar 3,66% din voturile nemţenilor.

În Neamţ au fost 223.404 de voturi valabil exprimate, dintre care 110.385

s-au introdus în urne cu dedicaţie pentru Victor Ponta şi 50.504 în speranţa că Iohannis va ajunge în turul II.

Rămânând doar la principalii candidaţi care au intrat în turul doi al alegerilor prezidenţiale, în Neamţ, constatăm că unul dintre cele mai slabe rezultate pentru Victor Ponta s-a înregistrat la Piatra-Neamţ, acolo unde candidatul Alianţei PSD – UNPR – PC a obţinut 35,70%, iar cel al ACL, Klaus Iohannis – 28,58%.

Aurelia Simionică, preşedintele PSD Piatra Neamţ, responsabila pe această zonă a judeţului a menţionat că nu este deloc mulţumită de rezultat. „Pentru al doilea tur de scrutin ne vom mobiliza şi vom obţine un scor mult mai bun. Văd că la Piatra-Neamţ, cetăţenii merg în continuare pe aceleaşi opţiuni pe care le-au avut şi până acum şi care le-au adus şi necazuri. Era de aşteptat oarecum“, a spus Aurelia Simionică.

În municipiul Roman, Victor Ponta a obţinut puţin peste 40 de procente (40,99%), dar nici Klaus Iohannis nu a trecut de 22%. Un procent ceva mai mare decât în alte locuri a obţinut candidatul PMP, Elena Udrea – 14,67%.

La Târgu-Neamţ, Victor Ponta a obţinut un procent de 52,73%, în timp ce contracandidatul acestuia de la ACL, a ajuns la 23,66%. Şi la Roznov, Ponta a trecut de 51 de procente în timp ce principalul adversar a obţinut puţin peste 20%.

Mai departe, pentru a finaliza situaţia pe municipii şi oraşe, la Bicaz, Victor Ponta a fost votat de 46,60% dintre cei prezenţi la vot, iar pe Klaus Iohannis l-au preferat 24,41%.

Iohannis a câştigat în două comune dar Ponta a căpătat un avantaj zdrobitor în estul judeţului

Cel mai mare procentaj în favoarea lui Victor Ponta s-a înregistrat în comuna Văleni, acolo unde din 669 de voturi valabil exprimate, 542 au ajuns în contul candida-tului PSD (81,02%) şi doar 16 la contracandidat (9,42%).

Rezultate similare s-au obţinut la Oniceni – 80,80%, Valea Ursului – 79,81%, Bozieni – 77,12%, Timişeşti şi Dulceşti – ambele cu peste 70%.

Cele mai slabe rezultate înregistrate în contul lui Victor Ponta s-au contorizat la Bicazu Ardelean, acolo unde a obţinut doar 29,80%, urmat de Alexandru cel Bun cu 33,03%.

Şi Dămuc şi Tarcău au obţinut procente sub 40%, în rest, în toate localităţile se poate spune că s-au încadrat în media naţională obţinută de Victor Ponta.

Klaus Iohannis a câştigat alegerile în două comune. În Bicazu Ardelean a obţinut 44,32%, iar în Dămuc – 40,23%. Procente însemnate din votul alegătorilor, a obţinut candidatul ACL la Tămăşeni – 33,58%, Ceahlău – 32,04% sau Pângăraţi – 32,36%.

La polul opus, cele mai slabe procente pentru Klaus Iohannis s-au înregistrat în Valea Ursului – 4,88%, Bozieni – 7,17%, Oniceni – 7,46% şi Văleni – 9,42%.

(Alex NECHITA)

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.