Acasă Eveniment Sugar mort în incendiu

Sugar mort în incendiu

314
0
DISTRIBUIȚI

Un bebeluş în vârstă de numai 5 luni a murit într-un incendiu, în după-amiaza de 18 ianuarie, în satul Băluşeşti (al comunei Icuşeşti). Flăcările au izbucnit pe la ora 14.30, din cauza jarului căzut din soba care nu avea portiţă. În acel moment, capul familiei (fost văcar) era plecat la muncă prin sat, iar mama copiilor era prin curte. Vecinii au văzut fumul ieşind şi au dat alarma, iar la locul evenimentului au intervenit voluntarii din localitate, pompierii romaşcani cu o autospecială şi un echipaj SMURD.

„Pompierii voluntari au localizat incendiul care s-a manifestat în interiorul unei camere dintr-o locuinţă, cu degajare mare de fum. În interior erau trei copii (cu vârste între 2 şi 3 ani – n.r.), care au fost evacuaţi de mama lor (V.M.R. – n.r.) până la sosirea forţelor“, a declarat locotenentul Irina Popa, purtător de cuvânt al Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (IJSU) „Petrodava“.

Militarii l-au găsit în casă doar pe bebeluşul (T.M.) în pătuţul aflat chiar lângă sobă. Sugarul, care abia fusese botezat duminică, avea arsuri de gradul IV pe ambele picioare şi se afla în stop cardio-respirator. Medicul de pe ambulanţă a încercat să-l resusciteze timp de aproximativ o jumătate de oră, însă inima micuţului nu a repornit. Cadavrul a fost preluat şi transportat la Serviciul de Medicină Legală, în vederea efectuării necropsiei. Poliţiştii au deschis un dosar penal şi fac investigaţii sub aspectul săvârşirii infracţiunii de „ucidere din culpă“ – noua încadrare juridică a morţii suspecte.

„E o mare tragedie pentru această familie. Îi cunosc pe părinţi, sunt oameni cu posibilităţi materiale reduse, amândoi beneficiari de ajutor social. Neglijenţa şi lipsa de educaţie au favorizat producerea acestei nenorociri. Voi propune în viitoarea şedinţă de consiliu local acordarea unui ajutor financiar pentru cheltuielile de înmormântare. Dumnezeu să îl ierte pe sugarul decedat!“, a spus Marius Vasile Minică, primarul de Icuşeşti.

Nu vă lăsaţi copiii nesupravegheaţi!

Pentru a preveni producerea unor astfel de evenimente, care pot avea urmări deosebit de grave, prin pierderea de vieţi omeneşti şi pagube materiale importante, pompierii le recomandă cetăţenilor să respecte mai multe măsuri preventive. „Nu lăsaţi niciodată copiii nesupravegheaţi cu soba aprinsă ori aparatele de încălzire electrice în funcţiune. Aşezaţi o tăviţă metalică în faţa sobei, în dreptul uşiţei de vizitare. Nu folosiţi soba decât cu uşiţa închisă. Nu adormiţi niciodată cu focul sau cu jarul aprins în sobă. nu aşezaţi materiale combustibile în apropierea sobei sau pe aceasta. Nu aprindeţi focul în sobe prin stropire cu benzină, petrol sau alte lichide combustibile. Nu folosiţi decât materialul combustibil pentru care a fost destinată soba şi evitaţi supraîncărcarea acesteia. Stingeţi focul din sobă înainte de a părăsi locuinţa. Asiguraţi verificarea, repararea, izolarea termică şi curăţarea periodică a sobelor şi a coşurilor de fum, numai cu personal autorizat. Decuplaţi aparatele de încălzire electrice înainte de a părăsi locuinţa sau de a adormi, Nu depozitaţi în podurile locuinţelor plante furajere, materiale inflamabile sau materiale combustibile (textile, hârtie, lemne) care s-ar putea aprinde de la coşurile pentru evacuarea fumului. Verificaţi integritatea aparatelor şi mijloacelor de încălzire electrice, iar în cazul în care acestea sunt defecte, reparaţi-le cu ajutorul unui specialist sau cumpăraţi-vă altele noi. Nu utilizaţi instalaţii electrice (conductori, prize, întrerupătoare, tablouri de siguranţe, prelungitoare) şi consumatori electrici (de orice fel) cu defecţiuni sau improvizaţii. Utilizaţi numai aparatură electrică omologată. Nu utilizaţi instalaţii de alimentare cu gaze (conducte, robinete, arzătoare) şi consumatori alimentaţi cu gaze (maşini de gătit, centrale termice, sobe) cu defecţiuni sau improvizaţii. Nu aşezaţi aparatele de încălzire electrice în apropierea materialelor combustibile şi nu suprasolicitaţi reţelele electrice prin folosirea simultană a mai multor consumatori!“, a avertizat purtătorul de cuvânt al IJSU.

(Mihai SAVA)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.