Acasă Administratie Subvenţii numai pe hârtie

Subvenţii numai pe hârtie

2274
0
DISTRIBUIȚI

Eşti întreprinzător privat, ai o firmă şi nevoie de forţă de muncă. Afli, cu bucurie, că statul îţi oferă, cu generozitate, o subvenţie lunară de 2.250 de lei pentru fiecare absolvent, şomer peste 45 de ani sau care mai are mai puţin de cinci ani până la pensie, tânăr provenit din sistemul de protecţie socială ori chiar persoană cu handicap. Cu o astfel de subvenţie, problema salariului este ca şi rezolvată, şi îţi faci deja planuri de extindere a afacerii. Apoi te îndrepţi către Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Muncă pentru a afla condiţiile de accesare a acestui ajutor. Acolo, stupoare… poţi doar să fii înscris într-un registru. Bani pentru subvenţii nu există.

Minciună prin omisiune

Ordonanţa de Urgenţă în baza căreia angajatorii ar trebui să primească subvenţii majorate a fost adoptată în urmă cu o lună. Potrivit acesteia, angajatorii care încadrează în muncă, pe durată nedeterminată, cu normă întreagă, persoane din diferite categorii sociale au dreptul să solicite, pe o perioadă de 12 luni, subvenţie pentru fiecare persoană, cu obligaţia menţinerii raporturilor de muncă sau de serviciu cel puţin 18 luni.

Măsura a fost anunţată cu mare tam-tam de ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, care însă a omis să precizeze că sursa de finanţare pentru acoperirea acestor subvenţii nu prea exista la acel moment. După cum nu există nici acum. Abia săptămâna aceasta, aceeaşi doamnă ministru a recunoscut că  „se speră“ să fie obţinută o finanţare europeană, iar subvenţiile să poată fi plătite din luna septembrie.

Cu alte cuvite, se pot înregistra la Şomaj dosarele de către angajatori, dar nu se pot încheia convenţiile prin care angajatorii să beneficieze de sumele promise.

În ceea ce priveşte instituţia care va gestiona această schemă de sprijin, Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Muncă, păstrează o tăcere ciudată asupra acestui subiect…

Nu este primul „rateu’’ financiar

În decursul timpului, Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Muncă s-a mai făcut remarcată prin nerespectarea prevederilor Legii şomajului în ceea ce priveşte acordarea de facilităţi fiscale. De ani de zile, de exemplu, instituţia nu mai acordă împrumuturi cu dobândă subvenţionată pentru firmele care angajează şomeri.

Mai nou, chiar la capitoul subvenţii au apărut sincope. Potrivit prevederilor legii, până la bombastica majorare din luna iulie, subvenţiile, pentru exact aceleaşi categorii sociale,  erau de 900 de lei pe lună. Erau, pentru că din pricina lipsei banilor cine a solicitat în ultimele luni fonduri pentru angajarea de persoane a fost tratat tot cu refuz.

Şi atunci, ce rost a avut un nou act normativ care promite 2.250 de lei pentru fiecare persoană angajată, dacă statul nu poate respecta, la zi, nici prevederile vechii legi?

E drept, situaţia poate fi remediată pe parcurs. Convenţia dintre angajator şi Şomaj pot fi încheiate în termen de 12 luni de la momentul angajării unei persoane, în ve-derea acordării subvenţiei pentru persoana încadrată. Angajatorul va beneficia de subvenţie timp de 12 luni, de la momentul încheierii convenţiei.

(Liviu ILIE)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.