Acasă Eveniment Miniştrii au găsit soluţii pentru curăţirea Lacului „Izvoru Muntelui“

Miniştrii au găsit soluţii pentru curăţirea Lacului „Izvoru Muntelui“

3769
2
DISTRIBUIȚI

Mizeria de pe Lacul „Izvoru Muntelui“ a fost, ieri, subiectul principal al discuţiilor pe care miniştii Mediului şi Energiei, Graţiela Gavrilescu şi Anton Anton, le-au dezbătut în cadrul vizitei pe care au avut-o în Neamţ. Cei doi demnitari, alături de preşedintele directoratului Hidroelectrica, Bogdan Badea, şi de Robert Szep, comisar general adjunct al Gărzii Naţionale de Mediu, consideră că au găsit soluţia pentru rezolvarea problemelor de pe lacul din Bicaz. Vor implementa un proiect care prevede informarea şi educarea cetăţenilor astfel încât să nu mai arunce deşeurile pe malurile râurilor. Totodată, s-a discutat şi despre achiziţionarea unor utilaje moderne care să colecteze deşeurile de pe luciul de apă.

„Am ales să venim la Bicaz pentru că acesta este primul baraj din România, este cel mai mare lac de acumulare pe care, acum, plutesc PET-uri, nu departe de fermele de peşti de la Potoci“, a declarat ministrul Anton Anton.

„Am venit pentru a debloca probleme de mediu în direcţia gestionării deşeurilor. Evenimentele din ultima perioadă de la lacul de acumulare de la Bicaz, pe care plutesc milioanele de PET-uri, nu au apărut acum, ci în decursul anilor. Însă acestea vor trebui să dispară. Şi asta pentru că au legătură cu ordonanţa ce a fost adoptată acum trei săptămâni, care se referă la gestionarea produselor din ambalaje. Aceasta înseamnă că vom da o valoare deşeurilor pe care le producem. Am încheiat un protocol de colaborare, ce va fi baza proiectelor pe care noi le vom scrie. Unul dintre proiecte se referă la creşterea gradului de conştientizare a cetăţenilor cu privire la colectarea deşeurilor. Fiecare trebuie informat cum să colecteze deşeurile şi unde să le depună pentru a nu mai ajunge în această situaţie în care este Lacul Izvoru Muntelui. În momentul în care demarăm proiectul trebuie să ne şi ţinem de el, iar cetăţenii să ştie că de acum deşeurile au va-loare pentru că vor fi reintroduse în procesul tehnologic. Primarul de la Bicaz s-a trezit indirect cu aceste probleme pe care trebuie să le rezolvăm împreună“, a spus ministrul Graţiela Gavrilescu.

Mai vehement decât cei doi demnitari a fost Ion Asaftei, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Neamţ, care a declarat că aşteaptă, de la această vizită şi de la discuţiile purtate, eficienţă: „Până la urmă, ca omul să respecte legea, natura, pe noi, ceilalţi, trebuie sancţionat. Trebuie să terminăm cu acest obicei de a arunca mizeria pe malurile apelor. Vine Ziua Marinei şi mai avem de scos de pe luciul de apă 100 de tone de deşeuri, pentru ca turiştii care merg acolo să nu vadă ceea ce am văzut noi. Lacul Izvoru Muntelui are un ridicat potenţial turistic. Am vorbit şi cu primarii din zona riverană şi le-am solicitat să fie mai implicaţi în a proteja mediul“.

Robert Szep, de la Garda Naţională de Mediu, a replicat că sancţionarea cetăţenilor care aruncă deşeurile pe malurile apelor nu este o soluţie, ci dialogul. „Este foarte important ca oamenii să înveţe să colecteze deşeurile şi să schimbăm mentalitatea potrivit căreia gunoiul dus la râpă nu este o problemă pentru că oricum se duc pe apă. Precum am văzut cu toţii, apa le duce acolo unde le vedem cu toţii. Vor fi achiziţionate unele utilaje pentru preluarea plutitoarelor de pe ape, aşa cum este inclus într-un proiect“, a adăugat Bogdan Badea, de la Hidroelectrica.

Până la educarea cetăţenilor (probabil prin împărţirea de pliante şi fluturaşi, pentru care se vor putea cheltui cu dedicaţie milioane de lei) şi până la achiziţionarea unor utilaje cu care să se adune deşeurile de pe luciul de apă va mai trece, probabil, ceva vreme, toate cele spuse făcând parte din proiecte ce vor trebui să urmeze o serie de proceduri. Între timp, Lacul Izvoru Muntelui  oferă în continuare imaginea dezolantă a unei uriaşe gropi de gunoi.

(N. RÎŞTEI)

2 COMENTARII

  1. Vad ca nu se mai spune nimica despre decolmatarea lacurilor de acumulare:Pangarati,Vaduri si Batca.Deoarece aceste lacuri nu au fost decolmatate de peste 30 ani, malul depus este de peste 1m ceeia ce a dus la ridicarea apei freatice.La Vaduri multe beciuri si gradin au fost inundate cu apa freatica.Eu inteleg ca Hidro este cea mai profitabila dar sa avem in vedere si pagubele produse cetatenilor.Intr-un fel trebuie gasit un echilibru si sa-i compensam si pe cei cu paguba si nu numai pe salariati, fostii salariati, colaboratori.

  2. In toata lumea asta problemele de educatie si respecatrea mediului se fac cu amenzi usturatoare . La noi ,un popor total necivilizat si certat cu legea si bunul simt astia vor sa faca fluturasi si pliante . Pistol cu apa rece .

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.