Acasă Administratie Spitalul Judeţean, pregătit să facă faţă epidemiei de gripă

Spitalul Judeţean, pregătit să facă faţă epidemiei de gripă

2901
0
DISTRIBUIȚI

Ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, motivată de constatarea epidemiei de gripă, la nivel naţional, reprezentanţii Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Piatra-Neamţ au ieşit în faţă pentru a da asigurări că în ceea ce priveşte lupta cu gripa, unitatea sanitară pare să aibă tot ce-i trebuie. Măsurile antiepidemice suplimentare, recomandate de Ministerul Sănătăţii, Direcţia Generală de Asistenţă Medicală şi Sănătate Publică, transmise spitalului de către Direcţia de Sănătate Publică, constau în: refa-cerea stocurilor antivirale, instituirea terapiei pe Tamiflu (medicament pentru prevenţia gripei – n.red.) imediat la internare pentru pacienţii cu tabloul clinic compatibil cu gripa, instituirea tratamentului profilactic cu Tamiflu pentru persoanele care asistă pacienţii cu gripă sau suspiciune de gripă şi care nu au fost vaccinaţi antigripal în campania de vaccinare din SJU. „În funcţie de numărul de internări în secţia Boli Infecţioase, cu suspiciune de gripă şi numărul de personal implicat în îngrijire, necesarul Tamiflu, în medie, este de 700 de capsule, cu un cost de 4.200 de lei. Stocul actual de Tamiflu este de 900 de capsule. S-au făcut demersuri pentru suplimentarea stocului. Suntem pregătiţi să primim o nouă tranşă de Tamiflu, săptămâna viitoare, aşa că nu vom intra în sincope.

În perioada 17.10.2018 – 20.12. 2018, au fost vaccinate 400 de persoane angajate în SJU. Stocul echipamentelor de protecţie: halate de unică folosinţă avem 5.400, măşti de unică folosinţă –  5.500, botoşi – 4.800, bonete – 12.000, stoc care asigură necesarul pentru o lună. Antisepticele, dezinfectaţii existenţi în magazia spitalului pot asigura necesarul curent pentru luna februarie. Se fac demersuri pentru suplimentarea antisepticelor şi dezinfectanţilor al căror consum va creşte dată fiind situaţia epidemiologică“, a declarat dr. Codruţ Munteanu, ma-nagerul SJU.

Secţia Boli Infecţioase, aşa cum au mai spus reprezentanţii SJU, a fost suplimentată cu 10 paturi, pentru creşterea capacităţii de internare. Mai mult, în fiecare secţie există câte un salon dedicat izolării pacienţilor dependenţi de specialitatea respectivă, care au şi o boală infecto-contagioasă. Spitalul dispune şi de teste destinate diagnosticului rapid pentru depistarea gripei de tip „A“  şi „B“.

În luna ianuarie, la SJU au fost înre-gistrate 98 de solicitări pentru astfel de testări, s-au efectuat 91, dintre care 7 au fost pozitive. Medicii avertizează că, anumite categorii de persoane vor trebui să fie mult mai atente în aplicarea măsurilor de prevenţie a îmbolnăvirii cu gripă deoarece expunerea în faţa virusului le poate fi nefavorabilă. „Adresabi-litatea, la secţia Boli Infecţioase, a crescut. Deocamdată, ne situăm în posibilitatea de a asigura pacienţilor tratamentul antiviral, care se impune în gripa „A“ şi „B“. Atenţionăm şi pacienţii, care au simptomatologie virală cu potenţial de agravare şi, în special, pacienţii nevaccinaţi şi cu bronhopenumonii obstructive, cu diabet zaharat, obezii, cei cu tratament imunosupresor şi gravidele în trimestrele doi şi trei de sarcină, aceştia fiind cu posibilitatea de a evolua nefavorabil în cazul contactării virusului AH1, care s-a izolat şi în Neamţ“, a explicat medicul Daniela Burghelea, şefa secţiei Boli Infecţioase, din cadrul SJU.

(T. M.)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.