10.9 C
Piatra Neamț
vineri, martie 28, 2025
AcasăSocialŞi medicii de familie îşi cer drepturile

Şi medicii de familie îşi cer drepturile

Date:

 

l „Să ne facem şi noi auziţi alături de specialişti“, este petiţia transmisă de Patronatul Medicilor din Neamţ

După reacţia medicilor din spitale care au ameninţat cu greva generală şi plecarea din sistem pe Facebook, generată de hotărârea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, care a decis că medicii sunt consideraţi funcţionari publici după legea penală, făcându-i astfel pasibili de închisoare dacă primesc o donaţie din partea pacienţilor, guvernanţii au promis că va fi adoptată o ordonanţă de urgenţă privind majorarea salariilor. După cum spun oficialii, mărirea va fi  cu 25% pentru personalul sanitar, de la data de 1 octombrie, iar această ordonanţă va fi adoptată în şedinţa Guvernului de pe 26 august. Între timp, lista specialiştilor care

s-au aliat pe reţeaua de socializare a ajuns la 21.000.

Iniţiativa medicilor specialişti a fost urmată, mai nou, şi de medicii de familie care s-au aliat printr-o petiţie prin care se doreşte majorarea bugetului şi în medicina de familie. O petiţie în acest sens a fost trimisă, ieri, din partea Patronatului Medicilor din Neamţ, care cere colegilor, celor 254 de medici de familie din judeţ, să semneze această petiţie. „Stimaţi colegi propun ca noi, cei de aici de pe listele de discuţii şi membri ai patronatelor locale să ne implicăm puţin mai mult. Să dăm câteva telefoane şi să rugăm colegii să adere la grupul de pe Facebook, să semneze şi petiţia colegului Pântea Valentin şi în acelaşi timp să ne facem şi noi auziţi alături de specialişti. Am urmărit fenomenul Facebook cu medici gata de grevă şi am tras o concluzie. Vă propun să fim fermi şi să ne susţinem li-derii de patronate şi să facem ceva organizat. Aş propune să mergem până în pânzele albe cu toţii. În UE se pune baza pe medicina de familie. Ca atare, medicina de familie primeşte 12% din bugetul Sănătăţii. Prin comparaţie, în  România pe medicina de familie se pune «acid» acordându-i doar 5-6% din bugetul Sănătăţii. Ca atare, solicităm ca medicina de familie din România să primească aceeaşi apreciere precum cea din ţările membre UE! Rugăm să ne ajutaţi să  semnăm cât mai mulţi Petiţia pentru a avea o finanţare corespunzătoare, poate guvernanţii vor înţelege că Sănătatea este o prioritate nu numai în campania electorală“, se arată în petiţia transmisă de dr. Angela Bica, vicepreşedinta Patronatului Medicilor din Neamţ.

Medicii de familie spun că revolta a pornit în momentul în care guvernanţii au promis majorări doar anumitor categorii de personal din sistemul sanitar, fără ca bugetul alocat medicinei de familie să crească. „De la 1 octombrie, anul acesta, în special în baza economiilor făcute de sistemul de sănătate după introducerea cardului de sănătate şi a celorlalte măsuri de eficientizare, putem să aplicăm o creştere de 25% la salariul actual pentru tot personalul din sistemul sanitar. Asta înseamnă, dacă datele ministerului şi ale  CNAS sunt corecte, 181.000 de persoane în reţeaua Ministerului Sănătăţii şi a autorităţilor publice locale şi 13.380 de persoane în ministerele şi instituţiile care au propria reţea, Interne, Apărare, SRI şi celelalte“ a anunţat premierul Ponta.

(Maria NISTOR)

Ultimele știri 🗞

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.