Comercianţii îşi bat joc în continuare de propriii clienţi, servindu-i cu produse de o calitate îndoielnică şi, în plus, furându-i la gramaj. Mai grav este faptul că mulţi dintre clienţi sunt copii care, în ultima vreme, de la ştranduri, piscine şi zone de agrement, ajung direct în spitale cu toxiinfecţii alimentare. Astfel că cei care vor să mănânce în unităţile de alimentaţie publică din aceste zone ar fi bine să se gândească de două ori înainte de a face acest pas.
O acţiune de verificare a unităţilor de alimentaţie publică din zonele de agrement, parcuri de distracţie, debarcadere, din incinta ştrandurilor şi piscinelor, realizată de comisarii pentru protecţia consumatorilor a scos la iveală grave abateri de la legislaţie. Toţi cei opt comercianţi controlaţi au fost prinşi că încalcă prevederile legale în domeniul protecţiei consumatorilor. Autorităţile au dispus oprirea definitivă de la utilizare a 35 de kilograme de produse alimentare expirate sau fără acte de provenienţă ce urmau a fi utilizate la prepararea mâncărurilor şi, totodată, oprirea temporară a 40 de kilograme de alimente cu probleme de etichetare. Spre exemplu, comisarii au descoperit la un comerciant 25 de kilograme de produse alimentare (slănină, cârnaţi, preparate din carne, produse lactate achiziţionate din pieţe) fără acte de provenienţă şi fără etichete cu elemente de identificare.
La alt agent economic, comisarii au găsit cârnaţi afumaţi expiraţi de 11 zile, la altul muşchi de porc fără data limită de consum. La două unităţi de alimentaţie publică autorităţile au constatat că salariaţii congelau preparatele din carne (cârnaţii, costiţa, preparatele din carne feliate). În verificările lor, comisarii au mai descoperit că un comerciant utiliza la prepararea mâncărurilor produse alimentare fără etichete cu elementele de identificare şi fără data limită de consum, aceeaşi neregulă fiind constatată şi la un alt agent economic. La o unitate de alimentaţie publică, salariaţii vindeau îngheţată vrac fără a putea prezenta autorităţilor data limită de consum şi componentele alergene. De asemenea, în alte trei situaţii s-a constatat că în lista menu fie nu erau înscrise gramajele pe porţie la toate preparatele culinare servite (ciorbe, deserturi), băuturi răcoritoare, vinuri, gramajele preparatelor culinare servite se refereau la materii prime şi nu la produsul finit, fie nu era indicată prezenţa sulfiţilor în băutură. (N. R.)