l mai mulţi săteni, vecini cu viitoarea construcţie, îl acuză pe agentul de urbanism al primăriei de matrapazlâcuri l ei susţin că Gheorghe Bobu i-ar fi eliberat o adeverinţă falsă viitorului constructor, în baza căreia acesta a obţinut avizele necesare fabricii l Bobu zice că a respectat legea
14 familii din comuna Tupilaţi se revoltă împotriva unui constănţean care a cumpărat un teren pe care face o fabrică de lapte şi-l acuză pe agentul de urbanism din localitate că ar fi eliberat o adeverinţă falsă, ca să faciliteze obţinerea autorizaţiilor necesare ridicării construcţiei.
Sătenii, printre care se află şi soţii Gheorghe şi Violeta Apetroaiei, sunt nemul-ţumiţi de ridicarea viitoarei fabrici care, spun ei, va produce zgomot, miros urât şi va duce la scăderea preţurilor terenurilor din jur. Ce-i drept, câţi şi-ar construi o casă gard în gard cu o fabrică, fie ea şi de lapte?!
Pentru că patronul constănţean are avizele necesare, sătenii au „mers pe fir“ şi aşa au ajuns la agentul Bobu, făcându-l principalul vinovat. Împotriva acestuia a fost depusă şi o plângere penală, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Piatra-Neamţ, pentru abuz în serviciu, fals intelectual, uz de fals şi înşelăciune.
Mort trecut în actul de proprietate
După cum susţine Gheorghe Apetroaiei, el a cumpărat un teren în intravilanul localităţii Totoieşti, în 1992, de la Grigore Nimineti, care a murit. În 2007, a obţinut autorizaţie de construcţie, după care şi-a făcut casă. Anul acesta, în vecinătatea casei lui a început ridicarea unei fabrici de lapte, moment în care soţii Apetroaiei s-au dus la Primăria Tupilaţi să afle cum a fost posibil să nu fie întrebaţi şi ei dacă sunt de acord, că doar sunt vecini. „Domnul agent desemnat cu probleme de urbanism, respectiv Bobu Gheorghe, ne-a comunicat că proprietarul terenului din vecinătatea noastră (Chere Georgian, domiciliat în Constanţa) are toate aprobările necesare ridicării construcţiei şi să nu ne opunem, deoarece «treburile sunt rezolvate», iar noi nu mai avem ce face“, se arată în plângerea depusă împotriva lui Bobu.
Atunci li s-a arătat o adresă, emisă pe 28 iulie, din care reieşea că „terenul nostru ar aparţine fostului proprietar de la care am cumpărat noi, respectiv Nimineti Grigore, şi că acesta este liber de construcţii, ceea ce ar duce la obţinerea autorizaţiilor necesare pentru ridicarea fabricii. Cum să fie liber de construcţii dacă eu am casa acolo făcută?“, se întreabă Gheorghe Apetroaiei.
Văzând că nu pot descâlci situaţia, nemulţumiţii s-au dus la Consiliul Judeţean, de unde, după prezentarea situaţiei, s-a anunţat Inspectoratul de Stat în Construcţii, care a dispus sistarea lucrărilor.
Numai că, după o lună de pauză, constructorul a revenit şi a continuat ridicarea fabricii controversate. „Acelaşi domn Bobu Gheorghe ne-a comunicat iar «să ne potolim», că există toate autorizaţiile necesare continuării lucrărilor, condiţie în care, după vreo lună, vecinii noştri au reluat treaba. Cu rea-credinţă, domnul Bobu Gheorghe a eliberat certificatul de urbanism pentru aprobarea construcţiei pe considerentul că terenul din vecinătate este liber, ignorând prevederile legale în privinţa amplasării unei construcţii cu destinaţie industrială, poluantă, atât sonor cât şi de mediu, construcţie amplasată în mijlocul unui cartier de locuinţe, foarte aproape de casa noastră. De la Consiliul Judeţean ni s-a comunicat că fără adresa emisă de domnul Bobu, care prezintă o falsă realitate, nu ar fi fost obţinute niciunul din avizele ulterioare pentru fabrică. Considerăm că acest lucru a avut la bază un interes material din partea dânsului, mai ales din cauza conduitei lui ulterioare de tempe-rare a demersurilor noastre, ajungând apoi până la proferarea de ameninţări“, a declarat Gheorghe Apetroaiei.
Apărarea
La toate aceste acuzaţii, agentul Bobu se apără şi spune că nu a făcut decât să respecte legea: „Acea autorizaţie la care se face referire am eliberat-o pentru terenul extravilan, spunând că proprietarul a murit, ceea ce e adevărat. Am respectat legea, ei au toate hârtiile să construiască. Cei nemulţumiţi n-au decât să facă plângeri, eu nu i-am ameninţat, mai mult ei s-au ameninţat între ei, Apetroaei cu cei care fac fabrica. Actele pot fi verificate. Iar pe de altă parte, de unde ştim noi că fabrica o să polueze, o să facă zgomot şi mirosuri urâte?!“.
Nu ştim, aşa că, la prima vedere situaţia pare destul de încâlcită, mai ales că şi proprietarii terenului pe care urmează să apară fabrica de lapte au dat în judecată Primăria Tupilaţi, ca să-şi poată duce afacerea la bun sfârşit.
Cel mai probabil, procurorii care se ocupă de caz vor stabili exact cum stau lucrurile şi dacă, într-adevăr, a fost făcută vreo „şmecherie“ în baza căreia, ulterior, s-au elibe-rat avizele necesare ridicării construcţiei buclucaşe.
(Mihai SAVA)