-1.7 C
Piatra Neamț
vineri, ianuarie 17, 2025
AcasăEconomicScăderea contribuţiei de asigurări sociale nu entuziasmează oamenii de afaceri

Scăderea contribuţiei de asigurări sociale nu entuziasmează oamenii de afaceri

Date:

 

Mult discutata reducere a contribuţiei de asigurări sociale de stat cu 5 puncte procentuale pentru angajatori ar putea fi materializată, dacă proiectul de lege care prevede această diminuare ar fi aprobat şi de Camera Deputaţilor, care este for decizional. Proiectul de lege privind reducerea CAS a fost aprobat de Senat la începutul acestei luni şi ar putea intra în vigoare începând cu data de 1 octombrie. Reprezentanţii mediului de afaceri nemţean spun că orice scădere de taxe este binevenită în contextul economico-social actual, însă nu pot fi entuziasmaţi de această reducere în condiţiile în care nu este certă.

„Orice scădere de tază este benefică, însă, dacă luăm contextul general nu ştiu cât de benefică mai poate fi. Din punctul meu de vedere, este o intenţie prea mult mediatizată, adevăratele probleme ale mediului de afaceri sunt altele. Dacă această reducere ar fi fost aplicată cu data de 1 iulie, ar fi fost bine, dar este dusă la infinit. Trebuie să luăm în considerare faptul că salariul minim pe economie a crescut, astfel că noi, angajatorii, plătim contribuţii mai mari. Apoi mai este şi impozitul pe construcţiile speciale. Nu ştiu dacă un angajator va câştiga ceva de pe urma acestei reduceri. Este greu să fim entuziasmaţi de această reducere îndelung amânată. Pe de altă parte, ca şi efect pe termen lung, fondul de pensii se va subţia. Nu ştiu cine va mai lucra însă pentru a mai cotiza la sistemul de pensii. Nu mai avem angajaţi calificaţi, sunt foarte multe probleme legate de resursa umană, probleme reale care trebuie rezolvate într-un fel sau altul“, a declarat Mihai Apopii, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Neamţ.

În prezent, cotele contribuţiilor de asigurări sociale (CAS) la sistemul public de pensii sunt de 31,3 la sută pentru condiţii normale de muncă, din care, 10,5 la sută – contribuţia individuală şi 20,8 la sută – contribuţia datorată de angajator, 36,3 la sută pentru condiţii deosebite de muncă, din care, 10,5 la sută – contribuţia individuală şi 25,8 la sută – contribuţia datorată de angajator şi 41,3 la sută pentru condiţii speciale de muncă, din care 10,5 la sută -contribuţia individuală şi 30,8 la sută – contribuţia datorată de angajator.

(Natalia RÎŞTEI)

Ultimele știri 🗞

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.