Acasă Politica PSD, primarii şi sfântul Dragnea În Neamţ PSD aşteaptă, cu carnetele de...

PSD, primarii şi sfântul Dragnea În Neamţ PSD aşteaptă, cu carnetele de membru pregătite, 23 de primari noi

2728
0
DISTRIBUIȚI

Apropierea alegerilor prezidenţiale readuce în faţa alegătorilor români un nou PSD, reformat din temelii, mai exact pe temeliile muncite cu trandafirii lui Ion Iliescu şi cocorii lui Adrian Năstase.

De curând Liviu Dragnea, vicepremier cu greutate, din gura căruia ies texte de lege şi ordonanţe de urgenţă pe bandă rulantă, a debitat ultima noutate – liber la migraţia politică.

La Neamţ, o veste mai bună nici că putea primi Ionel Arsene, şeful PSD local. Calculele s-au făcut chiar înainte de aceste declaraţii – doar în Neamţ sunt 23 de primari de la PNL şi PDL pe care PSD i-a racolat cu diferite metode înainte de alegerile europarlamentare din primăvara acestui an.

Iată că a venit vremea ca aceşti primari să declare ce au de gând să facă în cazul în care ideile PSD-ului reformat se vor pune în aplicare cu puţin timp înainte de elegerile prezidenţiale.

În aprilie 2014, PSD Neamţ intrat puternic în perioada de precampanie electorală pentru alegerile europarlamentare, şi cea mai amplă mişcarea de la acel moment a fost „să atragă“ cu diferite promisiuni primarii unui oraş şi 22 primari de comune alături de ceilalţi 34 pe care îi avea după alegerile din 2012.  Ei au şi acum calitatea de „coordonatori“ ai structurilor social-democrate din localităţile respective.

La scurt timp au prezentat alţi edili care promiteau că-şi pun pirostriile alături de PSD. Lista începea cu Carol Bereşoaie de la Gherăieşti, Anton Covasan de la Dămuc, Aurora Bălan de la Gârcina, Constantin Bârsan de la Bicazul Ardelean, Petru Bordea de la Pângaraţi (toţi de la PDL), Georgeta Blaj de la Boteşti şi Bogdan Ţarălungă de la Războieni (de la PNL).

Şi continua cu Drăgăneşti – Petrică Bistriceanu, Brusturi – Daniel Lozonschi, Bălţăteşti – Ioan Gheorghe Mihăilă(PNL), Răuceşti – Ilie Apostoae, Timişeşti – Vasile Mărculeţ, Urecheni – Ion Tănăselea, Crăcăoani – Petre Zamfir, Sagna – Gheorghe Iacob, Stăniţa – Laurenţiu Todireanu, Ion Creangă – Petrică Prichici, Icuşeşti – Leonard Oprea, Valea Ursului – Viorel Smeria, Horia – Vasile Baciu, Pipirig – Marcel Prună, Poiana Teiului – Petru Bîia şi Roznov – Ionel Ciubotaru (PDL).

Ca să nu-şi piardă funcţiile, cei 23 primari racolaţi nu şi-au dat demisia din partidele din care fac parte şi nici nu s-au înscris în PSD.

Majoritatea celor care au mers cu PSD la alegerile europarlamentare sunt acum puşi în faţa unei alegeri, asta în cazul în care proiectele lui Dragnea se vor materializa. Deşi sunt extrem de sfioşi când vine vorba de acest subiect, unii primari au fost clari.

Petru Bâia, primar ales PDL la Poiana Teiului, a spus că nu mai are gânduri viitoare legate de politică. „Nu cred că mă mai interesează o astfel de modificare. Eu cred că voi termina acest mandat şi mă voi linişti. Sunt la al patrulea mandat de primar şi mi-a ajuns“, a spus primarul Bâia de la Poiana Teiului.

Daniel Lozonschi (fost PNL), primarul de la Brusturi s-a arătat chiar încântat de posibilitatea legală de a se muta în curtea PSD Neamţ cu tot cu arme şi bagaje: „Cred că ar fi un atu această mutare în cazul în care s-ar putea realiza. Este în asentimentul meu şi a multor colegi un astfel de proiect. E o altă organizare, un sprijin mai mare şi e vorba de seriozitate la PSD“.

La capitolul „să vedem“ s-a încadrat primarul comunei Războieni – care a menţionat că nu poate spune nimic până în momentul în care nu se aprobă o astfel de ordonanţă.

În cazul în care Dragnea ar putea promova acest act normativ, conform scriptelor, PSD ar avea 57 de primari din totalul de 83.

Tehnic, pentru a se putea rea-liza o astfel de mişcare ar trebui modificată Legea 249/2006, cunoscută ca legea împotriva trasesimului. Aceasta prevede că primarii şi consilierii să rămână în partidul pe listele căruia au fost aleşi, altfel îşi pierd mandatele.

(A.N.)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.