-1.7 C
Piatra Neamț
vineri, ianuarie 17, 2025
AcasăAdministratieLobby, ameninţări şi ilegalităţi pentru banii de la Drupo

Lobby, ameninţări şi ilegalităţi pentru banii de la Drupo

Date:

l Prefectura Neamţ a reclamat la DNA Bacău o afacere cu iz penal desfăşurată în curtea Drupo, sub oblăduirea Consiliului Judeţean l Personajele principale sunt deputatul Liviu Harbuz, şi Doru Conache, director în cadrul Consiliului Judeţean l se reclamă faptul că Drupo a plătit cu bani de la instituţia nemţeană nişte lucrări ce nu trebuiau făcute

O „mică“ afacere tranşată lunile trecute la Drupo SA, firmă aflată acum în reorganizare, ilustrează una dintre metodele folosite de mai marii judeţului pentru a trage pe turta proprie lucrări, contracte şi în final banii publici.

Reţeta a fost patentată în urmă cu ani buni şi, în funcţie de vremuri, se pun la amestec cel puţin un director de la Consiliul Judeţean Neamţ (Doru Conache acelaşi director tehnic de peste 10 ani), un director de la Drupo (în cazul de faţă Claudiu Maftei, printre puţinii care a rezistat mai mult de un an la conducerea firmei nemţene) şi, neapărat, un preşedinte de consiliu judeţean. Pentru savoare şi fermitate, după gust, se adaugă şi un parlamentar (în cazul de faţă deputatul Liviu Harbuz). Evident, mai trebuie şi o firmă de construcţii prin care se vor strecura banii publici (de astă dată, este Trust CCDP Roznov).

Atenţie, nu totdeauna reţeta reuşeşte din prima. Se întâmplă să dea rateuri chiar şi cei experimentaţi în dirijarea banului public către propriile buzunare. Dar cu puţină stăruinţă şi cu câteva intervenţii punctuale afacerea iese bine. E drept, deocamdată nu gustarea le cam stă în gât. Au existat persoane cărora nu le-a mirosit a bine şi nu s-au lăsat nici unse nici impresionate de rugăminţi aşa că au apărut plângeri, controale de la Prefectură şi un dosar la DNA.

Contractul trucat

În 2013, Consiliul Judeţean Neamţ a aprobat „programul lucrărilor de întreţinere şi reparaţii drumuri judeţene“ şi în acest sens s-a demarat şi o licitaţie, care a fost câştigată, în noiembrie 2013 de Drupo SA (societate a Consiliului Judeţean),  în asociere cu SC Darcons SRL, SC Aqua Parc SRL şi SC Occidental Construct SRL.

Totul a decurs fără scântei până la şedinţa Consiliului de Administraţie al Drupo, care a avut loc pe data de 22 mai 2014, în cadrul căreia s-a ajuns la a discuta încheierea unui contract cu Trust CCDP în vederea realizării unor lucrări („turnarea covoare bituminoase subţiri la DJ 159C, DJ 156E şi DJ 157J cu preţul de 396.722,59 lei, TVA inclus“). Lucrările erau deja efectuate, aşa că mai multor membri ai Consiliului de Administraţie de la Drupo li s-a părut nefirească şi pe lângă lege toată treaba. Au solicitat explicaţii directorului Drupo, Claudiu Maftei, de la care au primit un răspuns simplu şi clar: „E ordin de sus!“

Membrii C.A. nu       s-au lăsat intimidaţi de ordine şi au făcut veri-ficările proprii, fotografiind cu o cameră specială care imprimă poziţia geografică şi data exactă, în aceaşi zi, drumurile pentru care li se cerea să încheie un contract cu firma din Roznov şi care, potrivit proiectului de contract, urmau să fie asfaltate. Iată ce au sesizat membrii C.A.: „Verificând în teren starea de fapt s-au contatat urmatoarele: DJ 159C – sunt deja turnate două sectoare de covoare asfaltice subţiri (circa 2 cm grosime) unul în lungime de aproximativ 300 m la intrarea în comuna Cândeşti şi un altul de circa 600 m lungime în centrul comunei Cândeşti, zona Şcoală – Primărie; DJ 156E – este executat un covor asfaltic subţire (2 cm grosime) pe o distanţă de circa 600 metri înaintea Bisericii din Neguleşti; DJ 157J – a fost modernizat de catre S.C. TRUST CCDP S.R.L. conform autorizaţiei de construcţie nr. 3799/21.04.2010 eliberată de către Consiliul Judetean Neamţ, cu termen de executie 36 luni. Este un sector de circa 800 m pe care nu s-a terminat lucrarea de mai sus şi ar fi singura zonă în care s-ar putea interveni. Dar aceste lucrări ar fi trebuit finalizate conform contractului mai sus menţionat, nu în urma unei noi inţelegeri contractuale“.

Au pus totul pe hârtie şi au trimis o sesizare preşedintelui Consiliului Judeţean Neamţ, Culiţă Tărâţă. Ei subliniau în sesizare şi că lucrările au fost „efectuate cu cel mult o săptămână înainte de constatarea din teren“. În plus, i-au atras atenţia preşedintelui Tărâţă că lucrările trebuiau realizate de Drupo în baza contractului deja încheiat cu Consiliul Judeţean. La sesizare s-au ataşat fotografii rea-lizate în data de 22.05.2014, în format METADAT-START ce conţin locaţia GPS şi ora satelitară, pentru a se localiza pe hărtile electronice. Sesizarea este semnată de Mihai Popescu, Angelica Mihăilă, Teodor Ai-lincăi şi Octavian Mancaş – membri CA Drupo şi Ioan Damian – preşedintele CA Drupo.

Potrivit declaraţiilor celor din conducerea Drupo, în horă s-a prins la un moment dat şi deputatul Liviu Harbuz. El ar fi încercat să determine membri AGA şi CA de la Drupo să încheie contractul cu Trust CCDP. În primă fază cu rugăminţi, apoi cu ameninţări mai mult sau mai puţin evidente. Unii membrii din AGA şi din CA au spus că li s-a transmis telefonic că ar fi bine să rezolve situaţia, altfel se vor trezi cu „mascaţii la uşă“.

Demisii în lanţ din conducerea Drupo

Membrii CA au refuzat în unanimitate semnarea unui contract cu Trust CCDP iar preşedintele Consiliului de Administraţie, Ioan Damian, şi-a dat demisia. Un gest similar l-a făcut şi Ciprian Şerban care a demisionat chiar într-o şedinţă a Consiliului Judeţean din calitatea de membru AGA, deşi era privit drept cel care conducerea societatea. Cazul a fost prezentat atunci în ziarul nostru dar nimeni nu a vrut la acel moment să pomenească motivul real al acestor decizii. Abia acum, Ioan Damian a fost mai explicit. El a declarat că subiectul lucrărilor a fost introdus pe ordinea de zi a şedineţi menţionate de către directorul Drupo de atunci, Claudiu Maftei. „L-am întrebat despre ce este vorba atunci când am văzut un proiect al contractului pe care urma să-l aprobăm. Am întrebat ce comision urma să primească Drupo în urma acestui contract şi mi-a spus să trecem cât dorim. Acest aspect mi-a atras atenţia, iar atunci cineva a întrebat dacă nu cumva lucrările sunt deja executate. I-am solicitat mai multe date domnului Maftei, dar aceasta a evitat să răspundă întrebărilor mele sau a colegilor. În urma acestei şedinţe am luat o foaie de hârtie şi mi-am scris demisia“, a declarat Ioan Damian.

El a mai adăugat că nu s-au făcut presiuni asupra sa, dar că a observat că ceva este în neregulă cu acest contract.

După aceste demisii, Consiliul Judeţean a plătit către Drupo 411.488 lei în baza lucărilor efectuate de Trust CCDP, iar Drupo a dat mai departe către Trust CCDP 396.722,59 lei. Dar nu pentru drumurile asfaltate ci în baza unor „comezi de materiale“. În continuare nu se ştie cine a asfaltat drumurile.

Prefectura a sesizat DNA, Consiliul Judeţean a încuiat dosarul

 

Sesizări similare au ajuns şi la prefectul Vlad Angheluţă care, la finalul lunii mai 2013, a ordonat membrilor corpului de control să facă o verificare la unele contracte de lucrări câştigate de Drupo SA cu precădere la cele menţionate în sesizări.

Împreună cu sesizările celor de la Drupo, rezultatul controlului a ajuns pe masa procurorilor DNA Bacău şi evidenţiază mai multe aspecte cu iz penal. Pentru prima dată se discută de declaraţiile a două persoane din conducerea Drupo care au fost presate să încheie contractul repede şi să aprobe plata sumelor solicitate chiar fără comisionul ce ar fi trebuit să rămână firmei Consiliului Judeţean. Prefectura solicită DNA să efectueze cercetări „din care să rezulte dacă aspectele expuse întrunesc elementele constitutive ale infracţiunii de fals intelectual“. În dosarul cu pricina sunt incluse toate datele referitoare la modul în care s-au executat lucrările, cu date exacte, facturi, ordine de plată şi note de comandă. Un control similar, care cuprinde mai multe date despre aceste contracte s-a realizat şi în cadrul Consiliului Judeţean, dar, din declaraţiile vicepreşedintelui Dan Manoliu, el se află „pe biroul preşedintelui“.

 

Deputatul Harbuz decide lucrările din Neamţ? Nu! Doar în Colegiul III

 

Vizat de reclamaţii, deputatul Liviu Harbuz (ales în Colegiul nr. 3) susţine că el a făcut doar lobby pentru drumurile din colegiul său. Recunoaşte ce-i drept că a fost poate un „lobby mai agresiv“.

Liviu Harbuz recunoaşte că a discutat cu „ăla de la PP-DD“, adică Ciprian Şerban, care la acea vreme era membru al Adunării Generale a Acţionarilor de la Drupo, şi care, ca lider al PPDD avea un ascendent asupra celorlalţi reprezentanţi. „Eu am discutat cu ei şi au început să facă tot felul de golănii şi i-am anunţat că voi face scandal mare la Bucureşti, la DNA. Ei vroiau să facă nu ştiu ce firmă, în altă parte a judeţului. Discuţia asta a avut loc la Consi-liul Judeţean în hol şi recunosc că am fost ceva mai agresiv şi direct. O a doua discuţie a avut loc într-un restaurant unde am ţipat şi am fost agresiv din nou. Le-am spus că ştiu ce se face acolo şi cum se fac drumurile din Neamţ şi că dacă nu o fac legal vor ajunge să sufere“, ne-a declarat deputatul Liviu Harbuz. Acesta a precizat: „Eu nu am făcut trafic de influenţă, ci am făcut lobby pentru lucrările din colegiul meu“.

Întrebat dacă ştia că face lobby pentru trei lucrări efectuate de Trust CCDP, pentru care nu a existat nici notă de comandă, nici contract cu Drupo şi nici autorizaţiile necesare eliberate de Consiliul Judeţean şi anunţate Inspectoratului de Stat în Construcţii, Liviu Harbuz nu ne-a mai oferit niciun răspuns.

Doru Conache – cheia întregii afaceri, nu declară nimic

Director tehnic la Consiliul Judeţean de peste 10 ani (exceptând un an în perioada 2012 – 2013 când a fost chiar director la Drupo), Doru Conache este cel care pro-pune spre aprobarea preşedintelui notele de comandă, planurile de investiţii sau reparaţii şi cel care vizează facturile şi contractele încheiate.

Trust CCDP s-ar fi apucat să asfalteze fără comandă şi contract drumurile din Colegiul deputatului Harbuz la sfatul lui Conache care le-ar fi garantat că vor primi banii pentru lucrări. Iar banii au fost plătiţi până la urmă.

În cazul de faţă lucrarea s-a executat (chiar dacă nu a existat o comandă şi nici o recepţie a lucrării) dar procedura pare abe-rantă şi pe lângă lege. Câţi bani s-au scurs către diverşi clienţi prin proceduri similare pentru lucrări care n-au fost executate vreodată sau au fost făcute doar de ochii lumii? Probabil pe la Consiliul Judeţean se ştie răspunsul exact, dar e greu de crezut că va deveni vreodată public. Am încercat dar, acum, Doru Conache ne-a răspuns că este în concediu şi ne-a trimis la purtătorul de cuvânt al instituţiei, Dan Ailincăi. Acesta a pomis că se va informa şi va face declaraţii oficiale.

(Alex NECHITA)

Ultimele știri 🗞

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.