Acasă Economic Şase nemţeni în Top 500 miliardari ai ţării

Şase nemţeni în Top 500 miliardari ai ţării

9417
1
DISTRIBUIȚI

 

Ştefan Vuza, Dan Ostahie, familia Kober şi Culiţă Tărâţă sunt nume prezente constant în topul miliardarilor din România. Anul acesta însă, lor li s-au alăturat alte nume din mediul de afaceri, oameni care fie au plecat din Neamţ punând bazele unor companii profitabile în Capitală, fie îşi controlează de aici, din Piatra-Neamţ, afacerile. Poate mai puţin cunoscuţi de publicul larg în Neamţ, fraţii Dan şi Marius Ştefan şi Paul Robert Diaconu au reuşit să se claseze în Topul mi-lionarilor în euro cu afaceri în servicii de închierere a maşinilor, activităţi de cre-ditare şi schimb valutar. Aşadar, judeţul Neamţ numără şase milionari în euro care apar în Top 500 miliardari ai României întocmit recent de către revista Forbes.

Ştefan Vuza, pe locul 28

De departe cel mai înstărit om de afaceri care provine din Piatra-Neamţ este Ştefan Vuza. Potrivit Forbes, Vuza are o avere estimată la 100 milioane de euro şi ocupă locul 28 în Top 500 miliardari ai ţării. Mi-liardarul a obţinut averea din activităţi desfăşurate în industria uşoară, chimică, construcţii, maşini şi celuloză.

Compania Chimcomplex Borzeşti din portofoliul lui Ştefan Vuza a avut, în 2013, o cifră de afaceri în valoare de 40 milioane de euro, iar profitul net a crescut la 1,45 milioane de euro. Ştefan Vuza a pus, în 1993, bazele Grupului Serviciile Comerciale Române (SCR), cu sediul în Piatra-Neamţ, ce a avut un capital social iniţial de 100.000 de lei.

La numai cinci ani de la înfiinţare, SCR avea deja un capital de 300 milioane de lei şi o cifră de afaceri de peste 1 miliard de lei, în portofoliu având 12 centre comerciale.

Dan Ostahie are o avere estimată la 45 milioane de euro

Potrivit revistei Forbes, Dan Ostahie are o avere estimată la 45 milioane de euro obţinută din electroretail, omul de afaceri ocupând locul 80 în Topul celor 500 de miliardari ai României. Dan Ostahie, proprietarul unuia dintre cei mai mari retaileri de electro IT din România, a început afa-cerile în anul 1991, imediat după terminarea facultăţii, prin importul de televizoare second – hand din Elveţia. Ulterior, omul de afaceri şi-a deschis primul magazin doar pentru electrocasnice. De acolo până la dezvoltarea Altex nu a mai fost decât un pas, mai ales că românii prinseseră gustul electrocasnicelor performante. În 2013, Altex a înregistrat o cifră de afaceri de 259 milioane de euro, cu 5 milioane de euro mai mult comparativ cu anul precedent, potrivit Forbes.

Afaceri cu vopseluri şi centrale termice – avere de peste 35 milioane de euro

Familia Kober nu a lipsit, în ultimii ani, din Topul miliardarilor. În acest an, potri-vit revistei Forbes, familia Kober ocupă locul 88 în Topul celor 500 de miliardari ai ţării, cu o avere estimată la 35 milioane de euro realizată din producţia de vopseluri şi centrale termice.

Potrivit Forbes, Aurel Kober a început prin a crea un laborator de cercetare unde se fabricau vopseluri după reţete proprii. Acum însă controlează cel mai mare producător românesc de lacuri şi vopseluri Kober. În prezent deţine două fabrici, una la Turtureşti (Girov), iar cealaltă pe platforma de la Săvineşti, şi fabrica de centrale termice produse sub brandul Motan.

Preşedintele Consiliului Judeţean, prezent în Top 500 miliardari

Culiţă Tărâţă, actual preşedinte al Consiliului Judeţean Neamţ, este o prezenţă constantă în Top 500 miliardari ai României. Potrivit Forbes, Culiţă Tărâţă ocupă în acest an locul 232 între miliardarii României, cu o avere estimată la 15 milioane de euro obţinută din agricultură. Familia Tărâţă a intrat în afaceri în agricultură începând cu câteva hectare de teren agricol şi 100 de oi. Apoi şi-a dezvoltat activitatea, adăugând o fermă de animale, un sector de abatorizare şi de prelucrare a laptelui şi cărnii. De altfel, compania a fost gândită tot timpul ca o afacere de familie. Chiar şi numele grupului de firme TCE 3 Brazi indică acest lucru. El este format din iniţialele celor doi soţi, iar cei trei brazi sunt copiii cuplului Culiţă şi Elvira Tărâţă.  Înainte de a deveni preşedinte al Consiliului Judeţean Neamţ, Culiţă Tărâţă a fost deputat.

Noi miliardari pietreni în Top 500

În acest an, Top 500 miliardari ai României a venit cu noutăţi din judeţul Neamţ. Trei afacerişti pietreni sunt acum printre milionarii de top ai ţării, cu averi estimate la 6 şi 8 milioane de euro.

Paul Robert Diaconu are o avere estimată la 8 milioane de euro obţinută din activităţi de creditare şi schimb valutar, omul de afaceri fiind clasat pe locul 346 între miliardari. Potrivit Forbes, Paul Robert Diaconu controlează RocriTrade, una dintre cele mai mari case de amanet din România. Compania a fost înfiinţată în anul 1997 pe când avea doar 22 de ani.

Dan şi Marius Ştefan apar în Top 500 miliardari ai României pe locul 415 cu o avere estimată la 6 milioane de euro rea-lizată din servicii de închiriere a maşinilor. Cei doi fraţi sunt fondatorii companiei Autonom Rent a Car. După ce au avut succes în Piatra-Neamţ cu această activitate, Dan şi Marius au extins activitatea companiei la nivel naţional, iar acum deţin 37 de centre rent a car în 24 de oraşe. În 2013, compania a avut o cifră de afaceri de 11 mi-lioane de euro.

Fraţii „Dedeman“ conduc detaşat în Moldova

În Moldova, cei mai puternici oameni de afaceri sunt fraţii Dragoş şi Adrian Pavăl care controlează compania Dedeman şi au o avere estimată la 420 milioane de euro. Potrivit Forbes, averea totală a miliardarilor din Moldova se ridică la 1,8 miliarde de euro, în scădere cu 198 milioane de euro comparativ cu anul trecut. Opt femei sunt şi ele în Top 500, iar patru miliardari sunt nou intraţi în top. Pe locul I, cel mai bogat român, se află Ioan Niculae, cu o avere estimată la 1.100 de milioane de euro, obţinută din afaceri în domeniul chimiei, agriculturii, energiei şi turismului. După ce închis combinatele de îngrăşăminte chimice din cauza preţului mare al gazelor naturale, Ioan Niculae a deschis o centrală de cogenerare la Slobozia şi a declarat că anul viitor, la finele primului trimestru, va deschise o a doua centrală la Piatra-Neamţ.

Cel mai bogat om de pe planetă, potrivit Forbes, este Carlos Slim Helu, din Mexic, preşedinte al companiei America Movil, cu o avere estimată la 82 miliarde de dolari.

(Natalia RÎŞTEI)

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.