Acasă Eveniment S-a întâlnit cu o ursoaică la cules de ghebe

S-a întâlnit cu o ursoaică la cules de ghebe

656
0
DISTRIBUIȚI

Un bărbat în vârstă de 38 de ani, din comuna Gârcina, a tras o spaimă de moarte, joi dimineaţă, după ce s-a întâlnit cu o ursoaică în pădurea din satul Cuiejdiu, unde se dusese la cules de ghebe. Evenimentul s-a petrecut pe la ora 10. Gheorghiţă Mucileanu urca o pantă şi, la un moment dat, simţind că ceva nu este în regulă, s-a întors şi a văzut sălbăticiunea, care avea doi pui, cum se repede spre el. A luat-o la fugă, însă ursoaica a apucat să-l prindă de rucsacul pe care-l căra în spinare. Spre norocul său, animalul a scăpat rucsacul, iar bărbatul, în fugă, s-a dezechilibrat şi a căzut într-o râpă, rostogolindu-se de mai multe ori. După câteva zeci de metri, s-a ridicat şi a continuat să alerge spre marginea pădurii. Ursoaica a abandonat prada, iar omul a reuşit în cele din urmă să ajungă în zona locuită. Plin de sânge, vânătăi şi zgârieturi, el a mers la dispensarul din comună, asistenta a sunat la 112, iar de acolo a fost preluat de un echipaj al Serviciului Judeţean de Ambulanţă, care l-a transportat la spital pentru îngrijiri medicale.

În urmă cu aproape şase ani, o familie tot din Cuiejdiu a rămas fără vaca pe care o lăsase la păscut în grădina de la marginea pădurii, după ce bovina a fost sfâşiată de un urs.

Dat fiind faptul că, în ultima perioadă, au fost mai multe cazuri în care oamenii s-au întâlnit cu urşii prin pădure, ori animalele au coborât de pe munte în zonele locuite, Raul Papalicef, şeful Asociaţiei „Lupul Cenuşiu“ şi al Serviciului Judeţean Salvamont, transmite urmă-toarele recoamndări:

„Majoritatea urşilor vor evita oamenii dacă îi aud venind. Dacă te afli într-o zonă frecventată de urs cum ar fi tufişuri cu fructe de pădure, poieni cu afiniş sau chiar iarbă proaspătă, fii concentrat şi încearcă să te faci vizibil atât ca vestimentaţie, cât şi producând sunete moderate ca intensitate. Identifică-te vorbind calm, astfel încât ursul să ştie că eşti un om şi nu un animal pe care l-ar putea vâna!

Rămâi nemişcat şi flutură încet braţele deasupra capului. Ajută ursul să te recunoască ca om! Nu privi animalul în ochi decât dacă psihicul tău este convins că poate domina astfel fiara! Poţi să te antrenezi în prealabil încercând această manevră pe câinii agresivi.

Ursul se poate apropia sau se poate aşeza pe picioarele din spate pentru a obţine un aspect sau un miros mai bun. Aceste manifestări nu sunt şi nu denotă un comportament agresiv. Chiar dacă se ridică în două picioare, ursul poate fi doar curios şi nu ameninţător. Elementele care denotă agresivitatea sunt scuturatul capului, mârâitul, prezentarea dentiţiei şi poziţionarea urechilor anterior. Un urs care-şi lasă urechile pe spate, este un urs defensiv care în scurt timp se va retrage din scenă.

Stai liniştit şi aminteşte-ţi că majoritatea urşilor nu vor să te atace; de obicei vor doar să rămână izolaţi. Ridică mâinile deasupra capului, iar dacă sunteţi un grup de persoane, faceţi acest lucru ţinându-vă de mâini. Continuă să vorbeşti cu ursul în tonuri joase; acest lucru vă va ajuta să rămâneţi mai liniştiţi şi nici nu va fi o ameninţare pentru urs. Un ţipăt sau o mişcare bruscă poate declanşa un atac.

Nu fugiţi! Este inutil, fiindcă ursul aleargă cu peste 60 de kilometri/oră şi se caţără în copac mai bine ca o pisică. Nu imitaţi niciodată sunetele urşilor şi nu scoateţi un ţipăt puternic! Nu mergeţi pe munte niciodată singuri! Grupurile de oameni sunt de obicei mai zgomotoase şi generează miros mai mult şi mai complex decât o singură persoană. Prin urmare, urşii devin adesea conştienţi de grupurile de oameni de la distanţe mai mari şi, din cauza dimensiunii cumulative, grupurile sunt intimidante pentru urşi.

Faceţi-vă să arătaţi cât mai mari posibil (de exemplu, mutaţi-vă pe un teren mai înalt, urcaţi-vă pe o stâncă sau pe o buturugă). Dacă ursul este staţionar, îndepărtaţi-vă încet şi pe cât posibil lateral. Acest lucru vă permite să urmăriţi ursul şi să evitaţi o eventuală împiedicare. Deplasarea lateral nu este considerată de urşi ameninţătoare. În nici un caz nu alerga! Instinctiv, toate animalele de pradă vor ataca animalele care fug! Părăsiţi zona sau faceţi un ocol! Dacă acest lucru este imposibil, aşteptaţi până când ursul se îndepărtează“.

(Mihai SAVA)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.