Acasă Administratie S-a împărţit sărăcia: Tărâţă, Ştefan şi Leoreanu s-au înţeles asupra împărţirii banilor...

S-a împărţit sărăcia: Tărâţă, Ştefan şi Leoreanu s-au înţeles asupra împărţirii banilor de la Guvern

1143
0
DISTRIBUIȚI

l în urma unor negocieri purtate ieri între cei trei lideri de partide cărora li s-a alăturat şi senatorul Liviu Bumbu, s-au împărţit sumele venite din cotele TVA, impozitul pe venit şi pentru drumuri l cele mai mari sume au revenit oraşelor Piatra-Neamţ şi Roman şi comunei Bozieni

Consilierii judeţeni au împărţit, ieri, suma de 13,225 milioane de lei pentru localităţile nemţene, în urma repartizării cotelor de 20% din bugetul judeţean, confom influenţelor din TVA, a impozitului pe venit, dar şi sume pentru drumuri.

Astfel, se distribuie suma de 3,154 milioane lei, pentru achitarea arieratelor provenite din neplata cheltuielilor de funcţionare şi/sau de capital, în ordinea cronologică a vechimii arieratelor, pentru susţinerea programelor de dezvoltare locală şi pentru susţinerea proiectelor de infrastructură care necesită cofinanţare locală pe unităţi administrativ-teritoriale. Apoi se împarte suma de 245.000 lei pentru susţinerea programelor de dezvoltare locală şi pentru susţinerea proiectelor de infrastructură care necesită cofinanţare locală pe unităţi administrativ-teritoriale. În final se distribuie localităţilor şi suma de 12,665 milioane lei pentru drumurile judeţene şi comunale pe anul 2014.

În ciuda faptului că s-au împărţit sume importante, şedinţa de ieri a fost foarte calmă. Meritul revine întâlnirii pe care preşedintele CJ, Culiţă Tărâţă, a avut-o tot ieri cu Gheorghe Ştefan, primarul de la Piatra-Neamţ, Laurenţiu Leoreanu, primarul de la Roman şi senatorul Liviu Bumbu.

Tărâţă a ţinut un scurt discurs, exemplificator pentru consilierii prezenţi în care a vorbit despre înţelegere, despre sărăcia bugetului şi despre necesitatea ca acesta să fie împărţit echitabil. Culiţă Tărâţă a justificat şi propunerea de a acorda 1,5 milioane de lei municipiului Piatra – Neamţ, pentru refacerea pieţei şi pentru regularizarea unor torenţi în anexa Văleni, cea care a fost afectată de inundaţii. „Am discutat şi am analizat aceste sume şi dorim să le împărţim după criterii bine stabilite cum e numărul de populaţie, proiectele pe care au primit deja finanţare în 2014 şi alte influenţe. Am discutat cu domnul Ştefan despre cum putem interveni şi noi la reconstrucţia Pieţei Centrale din Piatra-Neamţ şi am ajuns la concluzia ca din fondul de rezervă să alocăm o sumă de bani. Aş fi vrut să dau şi eu bani la Bozieni (comuna natală a preşedintelui Tărâţă – n.r.) dar nu se pot da din fondul de rezervă. Aşa că am propus să se dea la Piatra-Neamţ, la Roman şi la Bisericani“, a declarat preşedintele Tărâţă la începutul şedinţei.

Lucrurile fiind negociate şi clare, Constantin Iacoban a propus un amendament, în care s-au înlocuit toate anexele la proiectul iniţial. Aleşii PSD au cerut pauză de consultări, dar au revenit imediat în sală şi s-a supus la vot proiectul. Din cei 26 prezenţi 21 au votat pentru, patru împotrivă şi doi s-au abţinut. Pentru prima oară, aleşii judeţeni controlaţi de Gheorghe Ştefan au votat alături de cei ai UNPR şi în opoziţie cu cei de la PSD.

Bani mai mulţi la Piatra-Neamţ, la Roman şi la … Bozieni

Amendamentul aprobat prevedea majorarea sumelor la Piatra-Neamţ, de la 61.000 de lei (în proiectul iniţial) la 800.000 de lei din cotele defalcate din TVA, de la 89.000 de lei din impozitul pe venit la 700.000 de lei. La Roman s-a aplicat aceaşi procedură şi s-a majorat cota din TVA de la 97.000 de lei la 600.000 de lei şi cea din impozitul pe venit a fost redusă de la 53.000 de lei la zero.

Pentru cele două municipii s-au majorat sumele alocate pentru drumurile judeţene unde fiecare avea în, propunerea iniţială câte 500.000 de lei, iar după rectificare la Piatra-Neamţ vor ajunge 600.000 de lei şi la Roman 965.000 de lei.

Justificarea acestor sume s-a făcut şi în alte proiecte separate. Astfel s-a aprobat şi suma de 894.000 de lei care este alocată pentru realizarea obiectivului de investiţii „Reparaţii capitale şi modernizare Biblioteca Municipală «Gheorghe Radu Melidon Roman»“. Pentru acelaşi obiectiv, în 2011 au mai fost alocaţi 1,6 milioane de lei.

Tot acum se propune şi alocarea sumei de 156.000 de lei pentru finalizarea lucrărilor la obiectivul „Reparaţii capitale şi reabilitare termică clădire Secţia de Pediatrie a Spitalului Municipal de Urgenţă Roman“. La acest obiectiv s-au mai alocat 300.000 de lei în anul 2014.

Din banii ajunşi la Piatra-Neamţ, 800.000 de lei vor merge la Văleni şi 700.000 pentru începerea lucrărilor de la Piaţa Centrală.

Tot acum s-a aprobat suma de 450.000 de lei pentru Spitalul de Pneumoftiziologie de la Bisericani, rezolvându-se astfel problema primarului Ion Rotaru.

Deşi a declarat că nu poate da bani la Bozieni, preşedintele Tărâţă a aprobat alături de colegii săi consilieri alocarea a 200.000 de lei (de la 80.000 cât era propus iniţial) din cotele defalcate din TVA şi alţi 950.000 de lei faţă de 250 cât era alocat iniţial. Astfel, comuna Bozieni este cea mai câştigată localitate din judeţ, după Piatra-Neamţ şi Roman.

În lege se menţionează că sumele se repartizează prin hotărâre a consiliului judeţean, pentru achitarea arieratelor provenite din neplata cheltuielilor de funcţionare şi/sau de capital, în ordinea cronologică a vechimii arieratelor, pentru susţinerea programelor de dezvoltare locală şi pentru susţinerea proiectelor de infrastructură care necesită cofinanţare locală.

Tărâţă a propus alocarea a 1,5 milioane de lei pentru refacerea pieţei

Preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ, Culiţă Tărâţă a propus iar consilierii au aprobat alocarea a 1,5 milioane de lei pentru a ajuta la reconstrucţia Pieţei Centrale din Piatra-Neamţ. Într-un comunicat de presă, şeful executivului nemţean menţionează că având în vedere „urmările deosebit de grave pe care distrugerea pieţei centrale din Piatra Neamţ le are în viaţa cetăţenilor“ (dificultăţi în aprovizionarea locuitorilor din oraş şi din împrejurimi, pierderi materiale  importante, dispariţia unor locuri de muncă, pierderile înregistrate de micii întreprinzători), a propus în şedinţa extraordinară de ieri aprobarea alocării sumei de 1.500.000 de lei pentru începerea lucrărilor de refacere a pieţei.

„Doresc să mă implic direct şi nemijlocit în această acţiune, fiindcă întotdeauna am fost alături de oameni, mai ales  când au necazuri, şi în special fiindcă eu consider că municipiul  Piatra-Neamţ are nevoie – şi merită – o piaţă modernă, de nivel european.  Restul sumei necesare pentru refacerea pieţei o vom obţine de la guvern, implicându-mă direct în rezolvarea acestei probleme. Îmi doresc din tot sufletul ca lucrările de refacere a pieţei centrale din Piatra-Neamţ să se finalizeze în acest an“, a declarat preşedintele Culiţă Tărâţă.

Tot ieri, viceprimarul de Piatra Neamţ, Aurelia Simionică a afirmat că s-a întâlnit deja cu cei de la Compania Naţională de Investiţii şi a primit confirmarea că în fosrte scurt timp se va contractul de finanţare promis.

Suma propusă provine din rezerva bugetară la dispoziţia preşedintelui Consiliului Judeţean Neamţ.

(A.N.)

(Alex NECHITA)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.