Acasă Economic Răcoritoare care te răcoresc de tot

Răcoritoare care te răcoresc de tot

1222
0
DISTRIBUIȚI

 

l 180 de litri de sucuri şi băuturi răcoritoare expirate au fost scoase definitiv din comerţ l alţi 33 de litri de sucuri au fost opriţi temporar de la vânzare din cauza problemelor de etichetare

Comercianţii fac tot ce le stă în putinţă numai să nu iasă în pierdere fără să ţină cont de faptul că îşi pot îmbolnăvi clienţii cu produsele pe care le vând, deşi ar fi trebuit să le scoată de pe rafturi de multă vreme. Este cu atât mai grav cu cât consumatori sunt, în general, copiii. Recent, comisarii pentru protecţia consumatorilor au găsit la doi agenţi economici 180 de litri de sucuri şi băuturi răcoritoare expirate de 130 de zile, ce erau expuse spre vânzare. Probabil că mulţi clienţi au şi apucat să cumpere din loturile de sucuri expirate în această vară. De asemenea, alţi agenţi economici aveau la vânzare 33 de litri de nectaruri, sucuri şi băuturi răcoritoare cu probleme de etichetare care au fost oprite temporar de la comercializare. Autorităţile au aplicat, în aceste cazuri, patru sancţiuni cu o valoare totală de 8.000 de lei şi nouă avertismente şi au oprit definitiv de la comercializare sucurile expirate.

Din 16 operatori economici verificaţi, 12 nu respectau prevederile legale în domeniul protecţiei consumatorilor. În verificările lor, comisarii au descoperit că agenţii economici vindeau sucuri în flacoane de 140 ml pe ale căror etichete nu era înscrisă denumirea produsului şi nici condiţiile de păstrare. Alţii comercializau băuturi răcoritoare ori de provenienţă turcă, ori de aiurea, fără informaţii traduse în limba română, în timp ce la unii comercianţi autorităţile au găsit neconcordanţe între informaţiile de pe eticheta produselor (înscrise în mai multe limbi), în sensul că pe etichete scria că sucul conţine pulpă de fructe, însă în traducere pulpa de fructe nu mai apărea în lista ingredientelor. În alte cazuri, comisarii nu au reuşit să identifice inportatorul, distribuitorul sau reprezentantul producătorului din România. În acelaşi timp, trei comercianţi au fost prinşi că nu afişau preţurile de vânzare a produselor.

„Pentru a evita cumpărarea de sucuri, nectaruri din fructe şi băuturi răcoritoare neconforme, recomandăm consumatorilor să acorde o atenţie deosebită modului de prezentare a ambalajelor şi asupra etanşeităţii recipientelor. În cazul în care ambalajul este bombat rezultă că a început procesul de fermentare. Cetăţenii trebuie să fie atenţi şi la condiţiile de depozitare a produselor, atât în magazinul de desfacere, cât şi la domiciliu  atunci când producătorul impune condiţii în acest sens. În cazul sucurilor şi a nectarurilor din fructe, odată deschise ambalajele acestea trebuie consumate într-un timp relativ scurt, iar ambalajele deschise trebuie păstrate în condiţii de refrigerare (în frigider, nu în congelator). Consumatorii trebuie să citească atent înscrisurile de pe etichete şi să cumpere numai acele produse care corespund preferinţelor şi necesităţilor lor. Ei trebuie să refuze produsele care prezintă data durabilităţii minimale mo-dificată sau depăşită. La cumpărarea produselor alimentare consumatorii trebuie să solicite şi să păstreze bonul de casă pentru a putea proba în cazul în care, în mod justificat, doresc să reclame calitatea sau siguranţa unui produs“, a declarat Natalia Hruşcă, şefa Comisaria-tului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor.

(Natalia RÎŞTEI)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.